Cel mai longeviv sportiv brăilean în activitate ar fi meritat titlul de vicecampion sau cel puţin aşa afirmă şi acum, deşi au trecut atâtea luni, însă arbitrii au considerat că evoluţia sa a fost de bronz.
La ediţia din acest an a europenelor au paricipat 16 culturişti, iar după două zile de concurs, pentru ultimul act şi-a asigurat participarea şi brăileanul, alături de reprezentanţii Poloniei, Italiei şi Ungariei.
Mulţi dintre tehnicienii prezenţi la Baia Mare, acolo unde s-a desfăşurat competiţia, l-au văzut vicecampion european, însă arbitrii i-au hărăzit treapta a treia a podiumului.
"A fost cel mai puternic concurs la care am participat în ultimii ani şi sunt bucuros că am obţinut o medalie, cu toate că în opinia mea o meritam chiar pe cea de argint. Anul trecut am ocupat locul al patrulea, acum am luat bronzul, un salt pentru care trebuie să le mulţumesc în primul rând prietenilor mei de la Brăila, care m-au ajutat să trec peste problemele de sănătate şi nu în ultimul rând familiei mele, care întotdeauna a fost lângă mine şi m-a susţinut", a declarat Vasile Crăciun.
Medaliat cu bronz, spune că nu a regretat niciodată faptul că la 23 de ani a renunţat la box în favoarea culturismului pentru că această disciplină sportivă i-a adus mari satisfacţii.
Tot în acest an, culturistul brăilean a devenit vicecampion balcanic, la o ediţie în care tot oamenii care au fost puşi să dea note au stabilit învingătorul, iar pentru anul care bate la uşă îşi doreşte un loc pe podium la Campionatele Mondiale.
Deschizător de drumuri în culturismul brăilean
"Înainte de revoluţie această disciplină sportivă era inclusă în cadrul Federaţiei Române de Haltere şi avea foarte puţini adepţi. Abia în 1990 s-a înfiinţat Federaţia Română de Culturism iar printre primele cluburi din ţară s-a numărat şi cel înfiinţat de mine la Brăila, Atlas Culturism Laminorul. După acel an culturismul a luat amploare" şi-a reamintit Vasile Crăciun.
Viitorul performer a avut însă un alt hobby în copilărie, boxul, pe care l-a practicat până la 23 de ani şi abia după acceea şi-a îndreptat paşii spre culturism.
"Mulţi dintre prietenii mei şi chiar foştii colegi de liceu au încercat să-mi schimbe decizia de a practica acest sport. Încercau să mă sperie că mă paşte impotenţa şi că pe la 40 de ani voi arăta jalnic. Timpul a lucrat însă în favoarea mea şi a demonstrat contrariul. Eu am fost adeptul ideii de a merge numai pe mîna produselor naturale, pentru că baza, pentru a deveni un adevărat performer este nutriţia. Acest sport pleacă mai întâi din bucătărie şi apoi la sala de forţă. De aceea le recomand tinerilor să se îndrepte către acest sport, pentru că pe lângă sănătate se aleg şi cu un corp frumos" a ţinut să precizeze cel care în cariera sa a cucerit pe plan naţional 12 medalii de aur, 2 de argint şi una de bronz.
"Sper să fiu sănătos şi să-mi pot continua atât activitatea de sportiv cât şi pe cea de antrenor"
Culturistul brăilean a avut rezultate remarcabile şi ca antrenor, clubul pe care l-a înfiinţat, Atlas, menţinându-se în topul grupărilor de acest gen, din România. "Sub îndrumarea sa în timp muţi dintre cei care au participat în competiţiile interne au urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, Eduard Câşlaru, triplu campion naţional, Marcela Radu, dublă medaliată cu aur, Iulian Turcu, Silvia Buiciuc, Sorin danteş, Crina Ungureanu, Ramona şeniman" iar lista ar putea continua.
În acest moment clubul Atlas are un la grupa de performanţă 16 sportivi care se pregătesc asiduu sub îndrumarea antrenorului Vasile Crăciun pentru sezonul competiţional 2010 iar vârfurile actualei generaţii sunt Georgian Mocăniţă, Nicuşor Vasilache, Andrei Istrate, Ionuţ Burlacu şi Alexandru Iorga. Obiectivul clubului brăilean pentru anul următor este obţinerea a cel puţin 5 medalii în competiţiile interne.
După 28 de ani, cel mai longeviv culturist român este mulţumit de ceea ce a realizat şi continuă să viseze la noi performanţe: "Sufleteşte sunt mulţumit de ceea ce am realizat şi că am pus umărul la obţinerea unor perfomanţe notabile pentru culturismul românesc. Eu am scris şi trei cărţi despre culturism însă nu le-am publicat până acum. Sper să fiu sănătos şi să-mi pot continua atât activitatea de sportiv cât şi pe cea de antrenor".