• după ce fabrica de confecţii s-a închis în 2017, iar foştii lucrători s-au văzut nevoiţi să-şi caute alte locuri de muncă, anul 2020 le-a adus o veste proastă: că sunt datori • Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Brăila i-a înştiinţat că trebuie să înapoieze ultimul salariu primit de la “Roasmill”, motivând că a fost încălcată legislaţia pentru acordarea de bani din Fondul de garantare • în caz contrar, datornicii pot fi executaţi silit
Mai mulţi foşti angajaţi ai fostei fabrici de confecţii “Roasmill Confection” SRL s-au trezit datori în 2020, la aproape trei ani de la închiderea societăţii. Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Brăila i-a înştiinţat că trebuie să înapoieze ultimul salariu primit de la “Roasmill” în 2017, plus dobânzi şi penalităţi. Motivul invocat este un control al Curţii de Conturi în urma căruia a fost descoperită o eroare din partea fostei societăţi care nu ar fi respectat termenele legislative de acordare a remuneraţiilor către angajaţi în perioadele de insolvenţă şi faliment, potrivit documentelor emise de instituţie.
Peste o sută de foşti salariaţi ai “Roasmill” au protestat, de curând, în faţa Palatului Justiţiei, deoarece li se pare injust să li se ceară banii înapoi, în condiţiile în care ei au lucrat pentru acea sumă, iar eroarea aparţine celor care au întocmit actele şi le-au virat salariile.
“Am lucrat la fabrica de confecţii «Roasmill» care s-a închis pe 28 iunie 2017. Ultima lichidare pe aprilie am primit-o la 2 luni după ce s-a închis fabrica, prin mandat poştal. Banii am înţeles că au fost trimişi de executorul care s-a ocupat de lichidarea firmei. Am primit în jur de 10 milioane lei (1.000 RON - n.r.) fiecare. Acum, după 3 ani de zile, fiecare am primit plicuri acasă, ca să restituim aceşti bani plus penalizare, plus dobândă. Ajunge cam 15 milioane (1.500 RON - n.r.) fiecare. Noi de aceea ne-am strâns (la protest - n.r.). Problema este că ne pune pe noi să plătim, am înţeles că au fost nereguli în acte. Nu noi am făcut actele, dar cine a întocmit actele s-a dat la o parte, contabila, executorul judecătoresc. Banii sunt pentru ultima lună lucrată la acea fabrică. Am înţeles că aveau dreptul să ne plătească cu cel mult 3 luni întârziere şi ei au depus banii la 4 luni şi luna aceea rămâne descoperită, de aceea ne cere banii înapoi. După ce au vândut maşinile sau ce-au mai făcut acolo, ne-au plătit”, ne-a declarat, revoltată, Mariana Burciu. Femeia a mai punctat un aspect, ţinând să precizeze că este nemulţumită de modul în care a intrat în posesia plicului trimis cu Poşta Română. “Poştaşii nu au adus plicurile acasă. Eu am aflat de la colege de existenţa lor. Toată zona Viziru (cartierul din municipiu -n.r.) nu a primit plicurile acasă, eu am fost la poştă şi l-am luat, pentru că am aflat de la colege. Data de la ştampilă este 6 ianuarie, ca la toată lumea, dar eu am intrat în posesia lui mult mai târziu”, a adăugat fosta angajată.
AJOFM susţine că s-a ajuns aici de la un control al Curţii de Conturi din 2019
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Brăila confirmă că a emis acele plicuri şi că foştii angajaţi trebuie să înapoieze ultimul salariu primit de la “Roasmill Confection” SRL. Într-un răspuns oficial transmis redacţiei “Obiectiv-Vocea Brăilei”, conducerea Agenţiei susţine că “deciziile de imputare pentru creanţe salariale încasate necuvenit, suportate din Fondul de garantare pentru plata creaţelor salariale, au fost emise şi transmise către 111 foşti angajaţi” ai societăţii respective. “Deciziile au fost emise ca urmare a măsurilor dispuse de Curtea de Conturi a României în urma controlului realizat la ANOFM în cursul anului 2019. În acest context, a fost emis Ordinul Preşedintelui ANOFM nr. 609/2019 privind implementarea măsurilor prevăzute în Decizia Curţii de Conturi a României nr. 12/V-06.08.2019. Deciziile de imputare pot fi contestate în termen de 15 zile, de la data comunicării sau luării la cunoştinţă, conform art. 260 şi art. 261 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, sub sancţiunea decăderii, la instanţa judecătorească competentă, potrivit legii. Recuperarea sumelor necuvenit încasate se realizează în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare, referitoare la măsurile de executare silită”, este răspunsul integral al AJOFM Brăila în această speţă. Practic, dacă foştii salariaţi nu restituie banii, cu tot cu dobânzi şi penalităţi, există opţiunea de a fi executaţi siliţi.
Dincolo de limbajul de lemn folosit de instituţie în răspunsul formulat pentru cotidianul nostru, în deciziile trimise foştilor lucrători ai “Roasmill” este explicat motivul imputării banilor: “Conform punctului de vedere exprimat prin Procesul verbal de control al Curţii de Conturi a României (...) din data de 03.07.2019 (...), perioada pentru care s-au achitat creanţele salariale nu se situează în intervalul de referinţă de 3 luni imediat anterioare deschiderii procedurii de insolvenţă - 3 luni imediat următoare deschiderii procedurii de insulvenţă (...). Perioada de 3 luni pentru care Fondul de garantare putea prelua şi plăti creanţele salariale ale angajatorului SC Roasmill Confection SRL se raportează exclusiv la data deschiderii procedurii insolvenţei, respectiv 15.11.2016, şi nu la data deschiderii procedurii de faliment, respectiv 21.03.2017”, potrivit documentului emis de AJOFM Brăila şi pus la dispoziţia redactorilor de foştii angajaţi protestatari.
În ceea ce priveşte sumele de înapoiat statului, un angajat care a primit suma de 910 lei în 2017 (ultimul salariu) are acum de restituit cei 910 lei, plus 161 lei dobândă (0,02%/zi de întârziere) şi alţi 81 lei penalităţi (0,01%). În total, 1.152 lei.