Mergi la conţinutul principal

FMI ar putea cere scăderea cheltuielilor cu salariile ca pondere în PIB

* îngheţarea salariilor nu reprezintă subiectul unui moratoriu

FMI ar putea solicita, în cadrul negocierilor cu România, reducerea graduală a ponderii salariilor în PIB, care a crescut mult în ultimii ani, de la 5 la 8%, şi reformarea unor instituţii, dar nu există un moratoriu privind îngheţarea salariilor din sectorul bugetar la nivelul actual.

"Nu ştiu de existenţa unui moratoriu privind îngheţarea salariilor, însă este nevoie de reducerea cheltuielilor cu salariile ca pondere în PIB, care nu se poate face decât gradual. Aceasta a ajuns, în ultimii ani, de la 5 la 8% din PIB. Sunt, totuşi, salarii care ar putea creşte în continuare", a declarat consilierul guvernatorului BNR Lucian Croitoru.

El a spus că este nevoie de reformarea instituţiilor publice şi principala reformă ar trebui să vizeze legarea salariilor de performanţele angajatilor.

Consilierul guvernatorului BNR a subliniat importanţa respectării ţintei de 2% din PIB pe care Guvernul şi-a stabilit-o pentru deficitul bugetar în acest an, care ar trebui realizată atât printr-o politică de reducere a cheltuielilor, cât şi prin masuri de creştere a veniturilor, mai ales ţinând cont că bugetul pentru acest an este construit pe o prognoză de creştere economică de 2,5%, din ce în ce mai improbabilă.

"Politicile de reducere a cheltuielilor sunt binevenite, însă există limite pentru acestea. Trebuie găsite soluţii de creştere a veniturilor", a explicat Croitoru.

Dintre măsurile promovate în mod tradiţional de FMI, consilierul guvernatorului BNR a menţionat simplificarea procedurilor de angajare şi concediere.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro