• ieri, poliţiştii au continuat acţiunile preventive în cadrul Săptămânii Prevenirii Criminalităţii şi au abordat o temă mai sensibilă: hărţuirea • fetele şi femeile sunt cele mai afectate de comportamentul unor persoane care nu sunt conştiente că hărţuirea stradală este totuşi o formă de violenţă • cele mai întâlnite forme ale hărţuirii stradale sunt: fluierături, claxonat, comentarii sexuale sau aluzii sexuale • persoanele care cad victime trebuie să reacţioneze
Hărţuirea în stradă este de multe ori un act care afectează extrem de mult, fie că este de natură sexuală sau psihologică. Cele mai afectate sunt fetele şi femeile, care se trezesc abordate în anumite moduri sau chiar pipăite în stradă. Bărbaţii şi tinerii au şi ei parte de anumite reacţii din partea indivizilor nervoşi care vor să dea o lecţie. Poliţiştii atrag atenţia despre faptul că hărţuirea în stradă este o formă de violenţă şi se pedepseşte conform legii.
Ieri, poliţiştii au continuat acţiunile în cadrul “Săptămânii Prevenirii Criminalităţii” în judeţul Brăila, tema abordată fiind hărţuirea stradală. Poliţiştii şi jandarmii au stat de vorbă cu persoane de diferite vârste şi le-au explicat faptul că hărţuirea în spaţiul public este o formă de violenţă, care încalcă diverse drepturi şi libertăţi ale omului. Este vorba despre dreptul la siguranţă, dreptul asupra propriul corp, dreptul la demnitate, libertatea de mişcare şi libertatea de expresie. “Ceea ce puţini ştiu este că, la nivel legislativ, hărţuirea stradală este reglementată prin Legea nr. 232 din 2018, care modifică Legea nr. 202 din 2002 privind egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi. La art. 37, alin. 1, se precizează interzicerea oricăror comportamente de hărţuire, hărţuire sexuală sau hărţuire psihologică săvârşite în public, cât şi în privat. Acest tip de comportamente constituie contravenţie, dacă fapta nu a fost săvârşită în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerată infracţiune şi se sancţionează cu amendă contravenţională de la 3.000 lei la 10.000 lei. Cele mai întâlnite forme ale hărţuirii stradale sunt: fluierături, claxonat, comentarii sexuale sau aluzii sexuale, comportament non-verbal cu tentă sexuală, priviri insistente şi indiscrete, pipăiri, urmărire”, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, insp. Laura Belciugan.
Hărţuirea nu are legătură cu vestimentaţia
Poliţiştii susţin faptul că hărţuirea stradală nu are nicio legătură cu vestimentaţia unei persoane şi nici cu atracţia sexuală, ci doar cu nevoia hărţuitorului de a-şi demonstra puterea şi dominarea asupra victimei. Din constatările oamenilor legii, hărţuirea stradală afectează cel mai des fetele şi femeile, dar acest lucru nu înseamnă că bărbaţii si băieţii nu pot fi victime. “Pentru a preveni hărţuirea stradală este important să înţelegem mai bine acest fenomen şi să nu avem prejudecăţi atunci când discutăm despre un caz sau când suntem martorii unei hărţuiri. Trebuie să fim conştienţi că hărţuirea stradală este o formă de violenţă, indiferent de ora la care se petrece sau de cum ar fi îmbrăcată victima”, mai explică poliţiştii.
Persoanele care sunt victime ale hărţuirii stradale trebuie să încerce să se depărteze de hărţuitor, cât mai mult, şi să nu intre în discuţii cu acesta. În niciun caz nu trebuie folosite vorbe grele, întrucât există roscul unor reacţii violente. Dacă sunt persoane în jur, victima poate cere ajutorul acestora. Cel mai important este ca femeia sau bărbatul hărţuit să apeleze la un poliţist, jandarm sau poliţist local, dacă agresorul nu încetează.
Persoanele care sunt martore la acte de hărţuire stradală sunt sfătuite să încerce să discute cu victima şi să o întrebe dacă are nevoie de ajutor. Este recomandat să fie făcute poze şi să fie înregistrat comportamentul hărţuitorului, asta dacă acesta nu are comportament violent. Imaginile pot servi ca probe pentru poliţie.
Persoana vătămată este sfătuită să depună o plângere la Poliţie.