• exercițiul a fost organizat de Uniunea Europeană, iar Flotila Fluvială a fost reprezentată de maistrul militar clasa a II-a Marian Bujeniță, din cadrul Comandamentului Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu” • împreună cu maistrul militar clasa a IV-a Claudiu Pănătău, din cadrul echipajului Fregatei 111 „Mărășești”, acesta a încadrat funcții de stat major la sediul MPCC (Military Planning and Conduct Capability ), din Bruxelles
Flotila Fluvială, prezentă la Exercițiul MILEX 24.
Astfel, potrivit unor surse militare, în perioada 9 aprilie - 3 mai a.c., s-a desfășurat Exercițiul multinațional de management al crizelor MILEX 24, organizat de Uniunea Europeană. Flotila Fluvială a fost reprezentată de către maistrul militar clasa a II-a Marian Bujeniță, din cadrul Comandamentului Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu”.
Pe parcursul desfășurării exercițiului, maistrul militar, împreună cu maistrul militar clasa a IV-a Claudiu Pănătău, din cadrul echipajului Fregatei 111 „Mărășești”, au încadrat funcții de stat major la sediul MPCC (Military Planning and Conduct Capability) din Bruxelles, Belgia.
„Exercițiul MILEX 24 a fost dezvoltat ca un exercițiu de comandament și a avut ca scop dezvoltarea capacității operaționale a structurilor instruite pentru a răspunde, într-o abordare integrată, la conflictele și crizele externe. Scenariul exercițiului a avut la bază planificarea unei operații de stabilizare a unei țări fictive, cu accent pe cooperarea dintre civili și militari, precum și contracararea amenințărilor hibride (dezinformare, atacuri cibernetice, atacuri teroriste, destabilizare)”, precizează sursa citată.
Delegația Forțelor Navale Române a executat toate activitățile în conformitate cu planul activitățilorși a fost foarte apreciată de conducătorii exercițiului, ambii militari fiind recompensați cu MPCC Coin, de către Directorul MPCC, lt. gen. Van Der Laan, iar maistrul militar clasa a II-a Marian Bujeniță a primit, în plus, Coin-ul General Staff of the Polish Armed Forces.
Participarea la acest exercițiu a contribuit la promovarea și consolidarea imaginii României în rândul statelor membre ale Uniunii Europene și a reprezentat o bună oportunitate pentru instruirea militarilor într-un mediu multinațional, a mai precizat sursa citată.