Mergi la conţinutul principal

Flotila Fluvială „Mihail Kogălniceanu”. Cel mai mare exercițiu organizat în Marea Neagră și pe Dunăre

* este vorba de Exercițiul multinațional „Sea Shield 2023”, desfășurat în perioada 20 martie - 2 aprilie, la care participă 3.400 de militari din România și din 12 state aliate și partenere * sunt angrenate peste 30 de nave ale Forțelor Navale Române, două nave ale Forțelor Navale ale Bulgariei, 14 aparate de zbor din Franța, România, SUA și Turcia, 15 ambarcațiuni rapide de intervenție, 57 de autovehicule militare și alte capabilități de luptă, inclusiv dispozitive mobile de lansare, detașamente de forțe pentru operații speciale și de scafandri

 

 

 

Exercițiul multinațional „Sea Shield 2023 - scenarii complexe de luptă în Marea Neagră și pe Fluviul Dunărea", la care participă mii de militari români și străini - inclusiv unitățile Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu”, de la Brăila, comandată de contraamiralul de flotilă Marcel Neculae - se află în plină desfășurare.

Exercițiul este planificat să se desfășoare în sud-estul României, pe mare, pe fluviu, în Delta Dunării și în zona costieră, în perioada 20 martie - 2 aprilie. Potrivit Forțelor Navale Române, aproximativ 3.400 de militari și reprezentanți ai mai multor instituții din sistemul național de apărare, precum și din alte 12 state aliate și partenere (Albania, Bulgaria, Franța, Georgia, Grecia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos, Republica Moldova, Statele Unite ale Americii și Turcia) vor desfășura, în toate mediile de acțiune, activități complexe de antrenament.

Astfel, peste 30 de nave militare ale Forțelor Navale Române, două nave militare ale Forțelor Navale ale Bulgariei, 14 aparate de zbor din Franța, România, Statele Unite ale Americii și Turcia, 15 ambarcațiuni rapide de intervenție și nave de patrulare ale instituțiilor din sistemul național de apărare, 57 de autovehicule militare și alte capabilități de luptă, inclusiv dispozitive mobile de lansare, detașamente de forțe pentru operații speciale și de scafandri de luptă de incursiune și împotriva dispozitivelor explozive, specialiști în apărare CBRN (Chimică, Biologică, Radiologică și Nucleară) și plutoane de infanterie și de parașutiști militari vor executa secvențele de instruire planificate de Forțele Navale Române.

Exercițiul multinațional „Sea Shield 2023” este cel mai complex eveniment de instruire, planificat și condus de Forțele Navale Române, prin intermediul Comandamentului Componentei Navale, în anul de instrucție 2023, și contribuie la promovarea inițiativelor și intereselor României în plan regional și internațional, precum și la creșterea nivelului de interoperabilitate dintre forțele participante. De asemenea, exercițiul este cuprins în Programele NATO de instruire multinațională consolidată /întrunită (CJET - Combined Joint Enhanced Training și eMTEP - enhaced Military Training Exercise Programme). „Sea Shield” este un concept complex, destinat instruirii forțelor Aliate și a fost propus de România la Summit-ul NATO de la Varșovia, din anul 2016, pentru întărirea măsurilor de securitate pe flancul sud-estic european”, precizează surse din cadrul Forțelor Navale Române.

Ceremonia de deschidere a Exercițiului multinațional „Sea Shield 2023” s-a desfășurat luni, 20 martie, în Portul Constanța. Exercițiul militar - planificat la câteva zile de când drona americană a fost doborâtă de ruși în Marea Neagră - include trageri de luptă cu muniție reală, executate de Regimentul 307 Infanterie Marină (RIM) din cadrul Flotilei Fluviale, structuri ale Forțelor Terestre Române și ale partenerilor din Polonia și Republica Moldova în Poligonul Babadag; secvență întrunită de apărare a infrastructurii critice din Marea Neagră; secvență de evacuare a populației din zona fluvială; exercițiu de evacuare a populației; DV Day (Ziua Distinșilor Vizitatori) - exercițiu demonstrativ de neutralizare a unui desant aerian inamic, debarcat într-un raion adiacent unui curs de apă.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro