Mergi la conţinutul principal

Florin Cîrligea (PNL), fără menajamente despre pericolul rusificării şi punctele nevralgice ale economiei

Consilierul judeţean Florin Cîrligea este candidatul PNL Brăila pentru Senatul României. Inginer ca pregătire şi provenit din mediul de afaceri, politicianul ne-a acordat un interviu în care a vorbit fără menajamente atât despre pericolul rusificării, cât şi despre punctele nevralgice ale economiei naţionale.

 

Reporter: V-aţi câştigat, în luna iunie, primul mandat de consilier judeţean, iar între 2009 şi 2010 aţi activat ca subprefect. Cum apreciaţi că s-a schimbat administraţia locală în cei şase ani? Care mai sunt raporturile cu administraţia centrală? Cât de mult poate să facă un ales local în acest moment pentru judeţul lui?

Florin Cîrligea: S-au schimbat foarte multe lucruri şi, din fericire, cele mai multe au evoluat într-un sens pozitiv. Mă gândesc, de exemplu, la faptul că venirea guvernului tehnocrat a crescut standardul de profesionalizare în administraţia locală şi a contribuit la transparentizarea şi debirocratizarea proceselor - iar aici principalii beneficiari sunt, fireşte, cetăţenii. Cetăţenii au acces liber la informaţii privind utilizarea fondurilor europene şi pot vedea în orice moment ce face statul cu banii publici. Totodată, ceea ce s-a întâmplat în spaţiul public în ultimul timp a arătat cât de mult s-a furat - sume colosale, care s-ar fi putut duce în investiţii şi în proiecte pentru oameni. În altă ordine de idei, este pur şi simplu dramatic că un partid care s-a aflat atât de mult la putere - precum PSD – nu a reuşit să lase în urmă decât vrafuri masive de dosare de corupţie, pe care le vedem ieşind la iveală pe măsură ce sunt instrumentate de către DNA.

 

Reporter: În plan politic, PNL a introdus, încă de acum un an, binecunoscutul „Decalog al Integrităţii”. În ce măsură credeţi că partidul a aplicat cele 10 criterii de integritate şi ce efect au avut acestea?

Florin Cîrligea: Cele 10 criterii au fost şi sunt mai mult decât binevenite, în sensul că au eliminat oamenii cu semne de întrebare legate de moralitate şi de legalitate. Putem spune fără niciun fel de ezitare că suntem singurull partid care s-a reformat real. Am hotărât că nu mai merge cu jumătăţi de măsură, având în vedere exigenţele tot mai mari din partea societăţii civile. În partea cealaltă, PSD doar a mimat reformarea, păstrându-şi binecunoscutele metehne. Listele PSD sunt ticsite ori de condamnaţi penal, ori de politicieni aflaţi sub control judiciar, ori de politicieni aflaţi în diferite faze ale procesului penal.

 

Reporter: În ultima vreme, se discută, din ce în ce mai insistent, despre pericolul rusificării României şi a Republicii Moldova, cu atât mai mult cu cât ţara noastră este singura consecventă din regiune în asumarea identităţii pro-occidentale. Cât de îngrijorătoare consideraţi că este această situaţie? Reprezintă 11 decembrie un punct de răscruce?

Florin Cîrligea: Nu putem trăi rupţi de contextul regional, mai ales acum, când vedem că, rând pe rând, vecinii se îndreaptă către Rusia (Republica Moldova, Bulgaria, Ungaria). Trebuie să dăm un răspuns ferm - şi anume: să stopăm acest trend şi să îi identificăm corect pe cei care vor să ne ducă spre est.  România are o singură soluţie în clipa de faţă, aceea de a lupta împotriva îndepărtării de Europa şi de a-şi asuma rolul de lider regional pro-occidental. Votul din 11 decembrie va fi unul al curajului şi ordinii sau unul al indeciziei şi haosului. Ca s-o spunem fără ocolişuri: sunt partide care îşi asumă, direct sau indirect, apropierea de Rusia şi partide care susţin răspicat că singura direcţie validă este cea pro-vestică. Iar PNL este un partid pro-european, în timpul guvernării liberale România aderând, de altfel, la Uniunea Europeană.

 

Reporter: În plan economic, dezbaterea momentului se referă la introducerea cotei maximale de TVA de 16%, precum şi cotei unice de 16% privind impozitarea muncii. Cum estimaţi că vor ajuta aceste cote maximale economia autohtonă? Vă întreb, fiindcă, în afară de cele două funcţii publice sus-menţionate, aţi lucrat, în principal, în mediul privat, inclusiv în calitate de antreprenor.

Florin Cîrligea: Un lucru este cert: reducerea TVA de la 20% la maxim 16% înseamnă produse mai ieftine - aşadar, încurajarea consumului. Cu alte cuvinte, oamenii pot să-şi cumpere mai mult din ceea ce îşi doresc, în principal pentru nevoile de bază. La rândul ei, diminuarea impozitării pe muncă va face ca angajatului să îi rămână mai mulţi bani la salariu, iar angajatorul să primească o gură de oxigen, reuşind, astfel, să îşi dinamizeze afacerea. PNL şi-a construit întotdeauna politica economică în funcţie de nevoile oamenilor, ale antreprenorilor, dar şi în funcţie de ceea ce se poate face în plan real. PNL este un partid realist. PSD vinde pielea ursului din pădure. Să promiţi lucruri fără acoperire, să arunci sume fără să îţi pese de unde provin ele – acestea sunt apanajul pesediştilor. La noi, la liberali, funcţionează onoarea cuvântului dat. Ceea ce spunem că facem, facem, ne ţinem de cuvânt !

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro