Mergi la conţinutul principal

Floarea-soarelui şi porumbul, pârjolite de secetă

Situaţie atipică în judeţul nostru: deşi se plâng de faptul că seceta le ofileşte pe câmp culturile de floarea-soarelui şi porumb, fermierii brăileni nu au înregistrat la Direcţia Agricolă sesizări în acest sens pentru a beneficia de despăgubiri. Explicaţia o dau tot agricultorii, care spun că una dintre condiţiile de eligibilitate la despăgubire este ca suprafaţa afectată să nu aibă acces la sistemul local de irigaţii, însă în judeţul nostru sunt amenajări şi îmbunătăţiri funciare pentru 274.000 de hectare, reprezentând 80 - 90% din suprafaţa agricolă a Brăilei. Problema stă, spun ei, în faptul că pur şi simplu nu-şi permit să irige din cauza costurilor prea mari. "Seceta afectează pe toţi agricultorii care nu-şi permit să irige din cauza costurilor mult prea mari pentru posibilităţile financiare pe care le au. Principala problemă o reprezintă faptul că de multă vreme nu mai beneficiem de subvenţionarea energiei electrice pentru irigaţii, iar asta înseamnă, după cum spuneam, costuri mult prea mari pentru buzunarele noastre. (...) Întrucât nu putem suporta costul irigării, automat nu beneficiem nici de despăgubiri pentru calamitarea culturilor din cauza secetei şi atunci niciunul dintre agricultorii afectaţi nu mai raportează suprafeţele afectate la primăria de comună sau la Direcţia Agricolă. Pur şi simplu ne resemnăm", ne-au povestit producători agricoli din zona Viziru, adăugând că în încercarea de a salva ce se mai poate din culturile de sezon vor începe recoltarea la porumb şi la floarea-soarelui cu câteva săptămâni mai devreme. "Plantele sunt uscate, iar umiditatea în sol este cu mult sub pragul de ofilire, aşa că mai mulţi fermieri din zonă, care ne confruntăm cu aceeaşi problemă a imposibilităţii de a iriga, ne-am hotărât să începem campania de recoltare undeva din 15 august", au mai spus agricultorii.
Specialişti în domeniul agricol au confirmat faptul că există în judeţ zone puternic afectate de secetă, în general din cauza neirigării, fenomenul fiind mult mai puternic în cazul solurilor nisipoase, în general pe zonele Viziru, Berteşti şi Însurăţei.
Conducerea Direcţiei Agricole Brăila a explicat că până la acest moment nu există sesizări oficiale privind calamitarea culturilor de sezon. "Am avut discuţii cu producători agricoli locali, care mi-au spus despre problema secetei pe fondul imposibilităţii lor de a suporta cheltuiala cu irigaţia. Unii dintre ei s-au plâns că acolo unde nu au irigat, la soia, de exemplu, păstăile nici măcar nu au boabe în ele. Din septembrie anul trecut şi până luna aceasta, inclusiv, în judeţ s-au înregistrat precipitaţii care s-au încadrat în media cu care ne-am obişnuit, chiar pe un trend uşor ascendent. Cu toate acestea, dacă seceta va continua, este posibil să existe probleme la culturile aflate în câmp. Dar repet, deocamdată, nu ne-au fost comunicate situaţii de calamitări din cauza secetei", ne-a declarat Traian Cişmaş, directorul Direcţiei Agricole Brăila.
Nici la Prefectura Brăila nu există astfel de sesizări, însă instituţia ne-a comunicat că se monitorizează atent situaţia din teren.
De precizat că în primăvară, în judeţul nostru au fost înfiinţate culturi de porumb pe suprafeţe totalizând 90.354 ha, floarea soarelui - 85.139 ha şi soia - 15.891 ha.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro