Mergi la conţinutul principal

Fiul lui Mircea Băsescu, adus cu mandat la DNA

Dragoş Băsescu, nepotul fostului preşedinte Traian Băsescu, a fost adus cu mandat, ieri, la Direcţia Naţională Anticorupţie. El este fiul lui Mircea Băsescu, fratele fostului şef al statului. În urma declaraţiilor date, anchetatorii au decis ca el să fie cercetat sub control judiciar pe cauţiune. Dragoş Băsescu trebuie să plătească statului 10.000 de lei şi să se prezinte în faţa anchetatorilor ori de câte ori va fi chemat.
Conform unor surse judiciare, Dragoş Băsescu ar fi suspectat de trafic de influenţă, după ce ar fi cerut unui om de afaceri un milion de euro cu ajutorul unui complice pentru a-i rezolva problemele judiciare într-un dosar instrumentat de procurorul Remus Jurj, de la DIICOT. Ar fi vorba despre omul de afaceri Sandu Staicu, pentru care DIICOT a cerut arestarea preventivă.
Dragoş Băsescu, arată sursele, ar fi pretins iniţial 500.000 de euro pentru ca omul de afaceri să nu fie arestat preventiv în urma contestaţiei DIICOT şi încă 500.000 de euro pentru ridicarea sechestrului pe avere. Banii urmau să fie disimulaţi într-un contract fictiv de consultanţă cu o firmă internaţională.

Negocieri la saună. Dragoş Băsescu i-a adus un slip lui Sandu Staicu

Conform unor surse judiciare, Dragoş Băsescu ar fi suspectat de trafic de influenţă, după ce ar fi cerut de la omul de afaceri Sandu Staicu un milion de euro, cu ajutorul unui complice, pentru a-i rezolva problemele judiciare de la DIICOT, cunoscând persoane din domeniul justiţiei.
Sandu Staicu, administrator la SC Activ Invest Construct SRL, a fost reţinut în martie 2014 de DIICOT pentru constituire de grup infracţional şi spălare de bani, într-un dosar instrumentat de procurorul Remus Jurj.
Sursele citate au precizat că, după ce ÎCCJ a respins propunerea de arestare preventivă în cazul său, Sandu Staicu ar fi fost contactat de o persoană, cu care s-ar fi şi întâlnit, şi care i-a spus că Dragoş Băsescu îi propune un mod de rezolvare a problemelor sale de la DIICOT, printr-un complice - Ciprian Nistor.
Aceleaşi surse au menţionat că, ulterior, omul de afaceri ar fi stabilit o întâlnire cu Dragoş Băsescu la Clubul Pescariu, discuţiile purtându-se în zona SPA, respectiv la o saună, în ziua de 13 martie 2014. Nepotul preşedintelui de atunci a fost cel care i-a adus un slip lui Sandu Staicu, înainte de a intra împreună în saună. Cu acel prilej, susţin sursele, Ciprian Nistor şi Dragoş Băsescu i-au dat să citească o listă cu nume de firme şi de persoane pe care Sandu Staicu le-a recunoscut ca fiind prezente în dosarul său. Lista cu date i-ar fi fost prezentată pentru a-l convinge că au acces la dosar şi că au posibilitatea de a influenţa evoluţia acestuia.
Tot cu această ocazie, Dragoş Băsescu ar fi pronunţat numele procurorului de caz, discuţia continuând cu pretinderea a 500.000 euro pentru ca omul de afaceri să nu fie arestat preventiv în urma contestaţiei DIICOT şi încă 500.000 de euro pentru ridicarea sechestrului pe avere, au arătat sursele citate.
Omul de afaceri le-ar fi spus celor doi că nu are posibilitatea să achite o sumă atât de mare şi că nici nu doreşte să se facă vreo intervenţie de acest gen, însă Dragoş Băsescu i-a propus ca soluţie încheierea unui contract fictiv de consultanţă cu o firmă internaţională pentru a nu trezi suspiciuni, prin care urma să achite suma pretinsă de un milion de euro eşalonat, în funcţie de evoluţia din dosar, pe o perioadă de până la 2 ani.

Personaje comune cu dosarul în care este cercetat ginerele lui Băsescu

Omul de afaceri Sandu Staicu este cercetat în dosarul de evaziune fiscală, spălare de bani şi delapidare cu un prejudiciu de aproximativ 34 de milioane de lei, în care Dan Besciu, asociat şi administrator la Euroconstruct 98 Trading, şi alţi trei oameni de afaceri, între care Alexandru Horpoş, au fost arestaţi la domiciliu, în decembrie 2014.
La rândul său, omul de afaceri Ciprian Nistor a fost arestat preventiv, în luna aprilie, în dosarul în care preşedintele Camerei Executorilor Judecătoreşti de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, Dorina Gonţ, este suspectată de evaziune fiscală cu prejudiciu de trei milioane de euro. Conform anchetatorilor, Ciprian Nistor ar fi controlat firme offshore în conturile cărora ar fi fost viraţi bani din evaziune fiscală.
Omul de afaceri Ciprian Nistor ar fi fost şi intermediarul mitei în dosarul în care sunt cercetaţi Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, procurorul DIICOT Remus Tudoran Jurj şi Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu.
În acest dosar, omul de afaceri Sergiu Lucinschi este acuzat de şantaj şi trafic de influenţă, Constantin Comăneanu, ofiţer de poliţie la DIICOT, de luare de mită, iar procurorul DIICOT Remus Tudoran Jurj şi Radu Pricop de complicitate la şantaj.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro