• banda de hoţi destructurată de poliţiştii brăileni în urma unor percheziţii domiciliare efectuate săptămâna trecută rămâne în continuare în spatele gratiilor • judecătorii Tribunalului Brăila au respins contestaţiile împotriva măsurii arestării formulate de inculpaţii Marchis Marian, Marchis Anton, Stoian Viorel, Popa Gheorghe şi Lazăr Alin • printre inculpaţi se numără şi membrul unei familii interlope, fiind vorba despre Alin - fiul lui Marin Lazăr, zis “Maghighi, om de bază al grupării Buricea din Radu Negru cu ani în urmă • Maghighi a murit la vârsta de 37 de ani, în urma unui accident rutier produs în noiembrie 2008 • se pare că nici fiul său nu este o persoană prea cuminte, Alin Lazăr fiind cunoscut cu antecedente penale
Alin Lazăr, unul dintre membrii grupării de spărgători de case “săltată” de poliţişti în urma unor percheziţii domiciliare efectuate săptămâna trecută, este chiar fiul lui Marin Lazăr, zis “Maghighi”, om de bază al grupării Buricea din Radu Negru cu ani în urmă. “Maghighi” a murit în 2008 în urma unui accident rutier. Oricum, între timp, gruparea Buricea din Radu Negru, cu lideri Ghiţă şi Costică Buricea, s-a cam liniştit, nu pentru că aşa au vrut interlopii, ci pentru că a fost destrămată de anchetatori, prin arestarea liderilor şi a mai multor membri. Şi, dacă seniorii s-au liniştit, iată că a venit vremea juniorilor să continue activitatea infracţională.
Percheziţii de amploare au fost efectuate în ziua de 2 aprilie, pe raza municipiului. Poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila au efectuat 18 percheziţii la domiciliile unor persoane bănuite de furturi din locuinţe.
Cinci persoane au fost reţinute şi apoi arestate. În lista celor trimişi în spatele gratiilor sunt inculpaţii Marchiş Marian (50 de ani), Marchiş Anton (44 de ani), Stoian Viorel (32 de ani), Popa Gheorghe (33 de ani) şi Lazăr Alin (29 de ani). După cum ne-au transmis anumite surse, tânărul de 29 de ani este chiar fiul lui “Maghighi”, cel care era client fidel al poliţiştilor în urmă cu mai bine de 10 ani.
La data de 3 aprilie, faţă de cei cinci indivizi acuzaţi de furt, prima instanţă a emis mandate de arestare preventivă, fiind admisă propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila. Ei au sperat că scapă şi au formulat contestaţie împotriva măsurii arestării. La data de 10 aprilie, cei 5 brăileni au primit veşti proaste de la Tribunalul Brăila. Rămân în continuare la arest. Instanţa a respins contestaţiile formulate de inculpaţi. “Respinge ca nefondate contestaţiile formulate de contestatorii – inculpaţi Marchiş Marian, Stoian Viorel, Marchiş Anton, Lazăr Alin şi Popa Gheorghe Iulian împotriva încheierii din camera de consiliu de la data de 03.04.2019 pronunţată de Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Judecătoria Brăila. Menţine ca fiind legală şi temeinică încheierea contestată. Obligă pe fiecare contestator la plata a câte 50 lei, cu titlul cheltuieli judiciare către stat. Definitivă”, este soluţia Tribunalului Brăila.
Spărgătorii de case vor sta în spatele gratiilor până la începutul lunii mai.
Hoţii au antecedente. Doar unul era curat, însă avea 2 pistoale în casă
În urma cercetărilor efectuate de poliţişti s-a stabilit că, în perioada noiembrie 2018 - martie 2019, persoanele în cauză au pătruns prin efracţie în cinci locuinţe de pe raza muncipiului, de unde au sustras diverse bunuri, precum: bijuterii din aur, parfumuri, băuturi alcoolice, diferite sume de bani (şi valută). Prejudiciul cauzat este estimat la 475.000 de lei. “În urma percheziţiilor, poliţiştii au ridicat bijuterii, parfumuri, băuturi alcoolice şi sume de bani, care prezentau caracteristicile bunurilor sustrase. De asemenea, la unul dintre imobile au fost găsite şi ridicate două pistoale, în cauză urmând a se efectua verificări privind legalitatea deţinerii acestora”, au transmis reprezentanţii Biroului de Presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.
Faţă de 19 persoane au fost emise mandate de aducere, fiind conduse la sediul poliţiei, unde au fost audiate. Pe numele a şase bărbaţi au fost întocmite dosare penale şi se continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat. Cinci dintre dintre ei, cu vârste cuprinse între 29 şi 50 de ani, au fost reţinuţi pe bază de ordonanţă pentru 24 de ore şi apoi arestaţi. Printre suspecţi mai era şi Moise Ştefan, însă acesta nu a fost găsit la domiciliu în urma percheziţiei, el fiind plecat în străinătate.
Potrivit poliţiştilor, patru dintre cei arestaţi au antecedente penale, fiind vorba tot despre furturi din locuinţe, singurul care nu are antecedente fiind Stoian Viorel. Culmea, în urma percheziţiilor, chiar în locuinţa acestuia au fost găsite cele două pistoale, după cum ne-au transmis surse judiciare.
Maghighi, interlop cu state vechi la Poliţie
Înainte de a muri, Marin Lazăr, poreclit “Maghighi”, era cunoscut poliţiştilor brăileni de ani buni. Ultima dată când a devenit ţinta oamenilor legii a fost la începutul lunii octombrie 2008, în urma unor ample descinderi. “Maghighi” era învinuit într-un dosar de proxenetism, acuzaţiile fiind formulate după ce poliţiştii au descoperit în casele percheziţionate sume mari de bani, precum şi diverse înscrisuri incriminatoare.
În aprilie 2005, “Maghighi” a fost acuzat că a dat buzna în casa unei tinere şi a ameninţat-o cu un cuţit, iar victima, de teamă, s-a aruncat de la etajul unu, suferind leziuni grave. Tânăra era gravidă în două luni şi după impact a fost internată la Terapie Intensivă, ea prezentând multiple traumatisme la coloana vertebrală şi fractură la un picior. Imediat după incident, “Maghighi” a dispărut de la domiciliu, dar a fost prins de poliţişti în câteva ore şi escortat la sediul Poliţiei, pentru a explica anchetatorilor cum s-au derulat evenimentele. La acel moment, familia tinerei gravide a refuzat să comenteze evenimentul, spunând doar că tânăra şi Marin Lazăr se certaseră din cauza unei alte femei.
Interlopul “Maghighi” a fost inculpat şi în dosarul scandalului din decembrie 2006, din incinta Palatului de Justiţie. În primăvara anului următor, în urma descinderilor domiciliare în imobilele în care locuiau membrii celor două clanuri ce s-au războit la acea dată, din Radu Negru şi Vărsătura, Marin Lazăr a fost reţinut şi apoi arestat. După câteva zile, Tribunalul Brăila i-a admis recursul şi l-a pus în libertate. Ulterior, el a fost trimis în judecată pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea gravă a ordinii publice, încadrare juridică schimbată ulterior în încăierare.
Numai că, interlopul a scăpat de condamnare. “Maghighi” şi-a dat însă sfârşitul în noiembrie 2008, în timp ce se afla la volanul unui autoturism “BMW”, pe Şoseaua Baldovineşti. Când a ajuns la intersecţia cu strada Petre Ştefănescu-Goangă, şoferul a trecut de pe banda 1 pe cea de-a doua, pentru a se întoarce din drum. S-a poziţionat perpendicular pe carosabil şi a fost lovit în partea lateral stânga de un autoturism “Rover”, care venea din spate, condus de un prieten de-al său. Impactul violent nu i-a mai dat nicio şansă lui “Maghighi”, care a murit pe loc. În maşina sa se mai afla şi Stelică Cristovici, zis “Cioară”, care a scăpat cu câteva leziuni uşoare. Toţi cei trei ocupanţi ai “Rover”-ului au ajuns atunci în stare gravă la spital, printre ei aflându-se şi o minoră de 14 ani.
Băieţii de cartier s-au adunat cu mic cu mare, în 2008, la blocul din cartierul Apollo, acolo unde locuia interlopul, pentru a-l conduce pe ultimul drum pe “Maghighi”. Zeci de coroane, zeci de maşini şi sute de apropiaţi ai interlopului
au alcătuit cortegiul funerar.