Mergi la conţinutul principal

Fisele fiscale nu sint necesare pentru creditarea noilor angajati

Din luna octombrie a acestui an, bancile analizeaza capacitatea de rambursare a clientilor "pe baza unui nivel al veniturilor considerate eligibile de catre imprumutatori, care nu poate depasi cu mai mult de 20% pe cel aferent anului anterior", dupa cum se arata in Regulamentul BNR. Totusi, in cazul in care angajatorii nu sint obligati sa dea salariatilor fisa fiscala sau solicitantii de imprumut nu au obligatia sa depuna fisa fiscala la administratia financiara, bancile vor stabili venitul pe anul anterior "pe baza adeverintei de venit sau a altor documente justificative".
Bancile pot lua in calcul venituri mai mari ale clientilor decit cele din declaratiile fiscale, doar daca acestia pot demonstra continuitatea acestora.

Ce reprezinta fisa fiscala

Fisa fiscala cuprinde informatii referitoare la calculul impozitului pe veniturile din salarii sau asimilate acestora. Fisa fiscala privind impozitul pe veniturile din salarii se completeaza de catre angajatori pentru fiecare persoana care realizeaza venituri din salarii sau asimilate acestora. Fisele fiscale se depun pentru anul fiscal expirat. Aceste documente trebuie sa cuprinda date referitoare la identificarea angajatorului si angajatului, la perioada angajarii si la calculul impozitului pe veniturile din salarii. Dupa depunerea acestora la organul fiscal, angajatorii trebuie sa transmita un exemplar si salariatilor.
Totodata, trebuie precizat faptul ca angajatorul este obligat sa pastreze fisele fiscale pe intreaga durata a angajarii, potrivit Codului Fiscal. Angajatorul care retine integral impozitul este obligat sa puna la dispozitia salariatului cite o copie a fisei fiscale cel tirziu in ultima zi a lunii februarie, pentru anul fiscal anterior.
Toti salariatii cu venituri din mai multe locuri (colaboratori, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, din chirii etc) sint obligati, conform legii, sa isi depuna anual declaratia de venit global.
Singurii exceptati sint cei care au un singur loc de munca si nici un alt venit. Pentru toti salariatii insa, angajatorii achita lunar impozitele aferente, declaratia fiscala fiind, de cele mai multe ori, doar o centralizare a acestor venituri.
Daca oricare din acesti salariati decide sa nu isi depuna fisa fiscala, nu va mai putea accesa nici un credit bancar, deoarece veniturile lor vor fi ca si inexistente in ochii bancherilor. Acest lucru se intimpla chiar si in cazul persoanelor care au toate taxele si impozitele platite la zi, insa nu au depus fisa la Administratia Financiara.

Exceptii de la regula

In cazul veniturilor realizate in Romania de cetatenii romani si straini se solicita fisa fiscala cu stampila in original a angajatorului, atestind venitul aferent anului anterior. Daca acest document nu este disponibil in prima parte a anului calendaristic, clientul poate aduce o adeverinta de venituri suplimentare in care se va mentiona distinct venitul net aferent fiecarei luni lucrate din anul anterior.
Majoritatea bancilor accepta, daca nu se poate furniza fisa fiscala aferenta ultimului an, furnizarea fisei aferente anului anterior sau a unei adeverinte care sa contina veniturile anului anterior.
Fisa fiscala poate fi acceptata si pentru o perioada mai mica de 12 luni daca exista motive intemeiate in acest sens (de exemplu primul loc de munca, concediu de maternitate, perioada de somaj etc). Aceste motive trebuie demonstrate prin documente corespunzatoare, atasate la dosarul de credit al aplicantului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro