Mergi la conţinutul principal

Fiscul, fentat de firmele interlopilor

* administratorii societăţii nu au declarat sume impozabile de peste 270.000 lei * la această sumă, Fiscul a calculat penalităţi de aproape 162.000 lei, iar obligaţia fiscală suplimentară s-a ridicat astfel la circa 100.000 euro

Rând pe rând, firmele interlopilor trec prin furcile caudine ale controalelor amănunţite de la Finanţe. Deja şapte unităţi din grupul celor 16 luate în vizor de Poliţie şi Parchet, în încercarea de soluţionare a unui dosar penal voluminos, au primit controlul inspectorilor de la Finanţe. Primele concluzii arată că administratorii uneia dintre aceste unităţi au ţinut departe de zona fiscalităţii sume de ordinul zecilor de mii de euro. Este vorba despre SC "Crisilvicom", firma unuia dintre membrii grupării din Obor, în cazul căreia controlul a stabilit obligaţii fiscale suplimentare de peste 400.000 lei, inclusiv penalităţi. De altfel, această unitate a mai fost verificată şi anul trecut de instituţiile cu atribuţii de control din cadrul structurii locale a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), iar "nota de plată" a fost destul de piperată: amenzi în cuantum total de peste 6.000 lei.

Seria verificărilor a început cu şapte societăţi

Potrivit informaţiilor prezentate de Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Brăila, începând cu luna aprilie, au fost programate pentru inspecţie fiscală generală o parte dintre societăţile din grupul celor pentru care Poliţia şi Parchetul Brăila au cerut controale încă de anul trecut. Concret, inspectorii de la Finanţe au început seria verificărilor cu 7 societăţi, unde apar asociaţi membrii ai grupării din Obor, din Vărsătura, precum şi membri ai familiei Sgârcitu şi Corbu: "Zanpet" SRL, "Byboca Trans" SRL, "Crisilvicom" SRL, "Alsaria Serv" SRL, "Autostar Terminal" SRL şi "Cycas" SRL. În ceea ce priveşte cea de a şaptea firmă verificată - "Tudiflor Impex" SRL (administrator Stroe Didina, fostă Corbu) - trebuie precizat că pe adresa redacţiei am primit un drept la replică din partea asociaţilor acesteia (pe care îl publicăm mai jos integral - n.r.), prin care se respinge orice legătură de rudenie cu familia Corbu, fiind invocată doar o coincidenţă de nume, (numele fostei soţii a lui Stănel Corbu este Didina Corbu - n.r.).

Revenind, din informaţiile prezentate de DGFP Brăila rezultă că, până acum, s-au încheiat verificările doar la 3 societăţi: "Dintre acestea, în cursul lunii aprilie 2009, au fost finalizate constatările pentru «Zanpet» SRL, «Byboca Trans» SRL şi «Crisilvicom» SRL, iar la celelalte acţiunile sunt în curs de desfăşurare". Pentru primele două societăţi enumerate mai sus, unde apar acţionari Vasile Petcu, respectiv Ionuţ Bocăneţ, nu s-au constatat deficienţe cu consecinţe fiscale. De altfel, nici la verificările parţiale anterioare derulate în 2008 la aceste două firme nu au fost descoperite nereguli.

"Crisilvicom" a încercat să ascundă de Fisc circa 66.000 euro

Nu la fel se poate spune despre "Crisilvicom", unde figurează asociat acelaşi Vasile Petcu. În cazul acestei unităţi, echipa de control a evidenţiat nedeclararea unor sume impresionante, de circa 66.000 euro, datorate bugetului de stat. "Rezultatul verificărilor finalizate se referă exclusiv la «Crisilvicom» SRL, la care s-au stabilit obligaţii fiscale suplimentare în sumă totală de 438.140 lei, din care 276.376 lei obligaţii fiscale principale şi 161.764 lei reprezentând accesorii care au provenit, în principal, din nedeclararea de către agentul economic a sumelor datorate bugetului de stat, după cum au fost evidenţiate în contabilitate", se precizează în adresa transmisă de către DGFP Brăila, la solicitarea reporterilor "Obiectiv". Mai trebuie precizat că în octombrie 2008, la firma "Crisilvicom" inspectorii de la finanţe au mai derulat un control, iar în urma neregulilor constatate a fost aplicată la vremea respectivă o sancţiune contravenţională de 5.000 lei pentru încălcarea prevederilor Codului Fiscal. Nu numai DGFP a amendat "Crisilvicom", pentru că în urma unui control al Gărzii Financiare, derulat tot în 2008, la aceeaşi unitate a fost aplicată o sancţiune contravenţională în cuantum de 1.500 lei, pentru nerespectarea Legii contabilităţii.

SC "Crisilvicom" SRL îi are ca asociaţi pe Georgel Stoean - 30%, Marian Nica - 30% şi Vasile Petcu - 40%. Unitatea a fost înfiinţată în decembrie 2000, cu obiect de activitate "Silvicultură şi exploatare forestieră". De altfel, firma a reuşit să realizeze în ultimii 3 ani profit: 2007 - 8.217 lei, 2006 - 388.961 lei, 2005 - 124 lei. Cu toate acestea, în 2007 cuantumul total al datoriilor s-a ridicat la 1,4 milioane lei, aproape o treime reprezentând datorii restante la 31 decembrie 2008, la bugetul de stat.

Şi firmele unde nu s-au finalizat verificările au pete în cazierul fiscal

Chiar dacă nu s-au finalizat încă acţiunile de inspecţie fiscală generală la "Alsaria Serv" SRL, "Autostar" SRL şi "Cycas" SRL, trebuie precizat că există totuşi "pete" în cazierul fiscal al acestor unităţi. De exemplu, cu ocazia controalelor parţiale efectuate în anii anteriori de DGFP şi Garda Financiară, la cele 3 firme au fost constatate o serie de nereguli, sancţionate prin amenzi. Astfel, la "Alsaria Serv" SRL unitate deţinută de Alina Cârstei - soţia lui Marian Dănuţ Soare, membru al grupării interlope din Obor, au fost realizate 5 inspecţii fiscale parţiale, începând cu august 2007 până în martie 2009. Concluzia: diferenţe suplimentare de TVA în sumă totală de 80.571 lei, adică peste 800 milioane de lei vechi! Diferenţa a rezultat din nerespectarea de către agent a prevederilor Legii 571/2003 privind Codul Fiscal. În plus, organul de control a constatat că nu au fost respectate nici prevederile Legii Contabilităţii, pentru care a fost aplicată o amendă de 500 lei. Pentru "Autostar Terminal", aparţinând lui Stănel Corbu, Garda Financiară a aplicat o sancţiune de 1.000 lei, în urma unui control în martie 2008, pentru nerespectarea prevederilor OUG nr. 77/1999 privind unele măsuri pentru prevenirea incapacităţii de plată. În cazul SC "Cycas" SRL, proprietatea exclusivă a Ecaterinei (Lăzărică) Sgârcitu - mama fraţilor Sgârcitu, inspecţia fiscală parţială din august 2008 a constatat o diferenţă suplimentară reprezentând TVA în sumă de 4.431 lei.

Reamintim că în primul trimestru al acestui an, Poliţia şi Parchetul Brăila au reclamat public faptul că nu au primit sprijin din partea structurilor locale ale ANAF în încercarea de soluţionare a unor dosare penale ce vizează activitatea membrilor grupărilor interlope brăilene. Concret, solicitaseră DGFP Brăila declanşarea unor controale amănunţite în cazul a 16 firme, însă din răspunsul celor de la Finanţe s-a înţeles că nu le-au fost furnizate indicii clare privind ilegalităţi economice în activitatea acestor societăţi, care să justifice o astfel de măsură. Altă explicaţie era aceea că există un program anual în ceea ce priveşte activitatea de control, care nu poate fi dat peste cap în orice condiţii.


Drept la replică

Subsemnata Stroe Didina, fostă Corbu, administrator al S.C. Tudiflor Impex S.R.L., referitor la articolul intitulat "Firmele interlopilor, pline de datorii" publicat în ziarul "Obiectiv - Vocea Brăilei" în data de 19 martie 2009, vă rog să publicaţi dreptul meu la replică după cum urmează: Informez cititorii că, dintr-o insuficientă documentare a reporterilor de investigaţie Mihaela Anghel şi Marian Gheorghe, am fost menţionată în articol ca fiind sora interlopului, cum a fost catalogat de către ziar numitul Stănel Corbu, iar societatea pe care o administrez ca fiind implicată în relaţiile unor persoane certate cu legea, fiind ataşată listei acestora.

Menţionez că numele pe care l-am purtat de Corbu nu are nicio legătură cu numitul Stănel Corbu, pe care nu-l cunosc personal şi, de asemenea, societatea pe care o administrez nu are nicio implicare în afacerile "firmelor interlope", cum reiese din numele articolului publicat şi din cuprinsul acestuia.

Îmi rezerv dreptul de a acţiona în judecată personale vinovate de această regretabilă eroare, imaginea mea, a familiei mele, dar şi a firmei pe care o administrez având de suferit cu totul nejustificat.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro