Mergi la conţinutul principal

Fiscul brăilean a ieşit bine pe regiune la indicatorii de performanţă

Finanţele locale au reuşit şi în 2015 să ţină sus ştacheta la indicatorii de performanţă, comparativ cu judeţele din regiunea de dezvoltare din care facem parte. Datele statistice prezentate de regionala fiscală Galaţi pentru toate cele şase judeţe componente (Brăila, Galaţi, Buzău, Tulcea, Vrancea şi Constanţa) arată că, în continuare, Fiscul brăilean reuşeşte să-şi atingă şi să depăşească ţintele stabilite de ANAF (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală). 

Ca repere generale aferente anului trecut, trebuie spus că numărul de contribuabili din judeţul nostru s-a menţinut relativ constant, în uşoară creştere, totuşi, de la 25.311 în 2014, la 25.456 în 2015. Discutăm, aşadar, de o creştere procentuală de jumătate de punct (0,57% mai precis). La nivel regional media este de 2,08% peste care s-au situat doar Buzăul cu 3,29%, Tulcea - 3,6% şi Vrancea cu 2,9%. "Creşterea numărului de contribuabili constituie un factor important pentru asigurarea unui sistem social puternic, determinând o creştere a veniturilor colectate la buget, venituri necesare realizării investiţiilor în sănătate, educaţie şi incluziune socială", se arată în raportul anual de activitate al Regionalei Fiscale Galaţi.
Dar să vedem ce sume a colectat efectiv Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Brăila: planul trasat pentru anul trecut a fost de 898,02 milioane lei, iar unitatea locală a realizat 959,65 milioane lei, adică o depăşire cu aproape 7 puncte procentuale a programului, ceea ce înseamnă vreo 61,63 milioane de lei în plus. Media regionalei a fost de 3,85%, iar în clasamentul pe judeţe Brăila a ocupat locul II după Galaţi - 10,03% (o diferenţă în plus de 160,16 milioane lei), fiind urmată de Tulcea - 3,31% (20,22 milioane lei peste plan), Vrancea - 3,19% (25,93 milioane lei), Constanţa - 1,61% (53,23 milioane lei) şi Buzău cu 0,2% (2,45 milioane lei). Ierarhia se schimbă însă dacă luăm în calcul doar sumele efectiv colectate la nivelul fiecărui judeţ, Constanţa fiind, evident, pe primul loc cu aproape 3,35 miliarde lei, Galaţi - 1,75 miliarde lei şi Buzău - 1,18 miliarde lei, după care urmăm noi cu aproape 0,96 miliarde lei, apoi Vrancea - 0,83 miliarde lei şi Tulcea cu 0,63 miliarde lei. "La nivelul activităţii fiscale veniturile bugetului de stat au fost de 4.312,32 milioane lei, ale bugetului asigurărilor sociale de stat de 2.992,96 milioane lei, ale bugetului asigurărilor sociale pentru şomaj de 104,89 milioane lei şi ale bugetului fondului naţional unic pentru asigurări de sănătate de 1.373,18 milioane lei. Contribuţia cea mai importantă la formarea veniturilor bugetului de stat o reprezintă impozitul pe venit, cu o pondere de 43,99%, urmat de TVA cu 30,03% şi impozitul pe profit cu 15,6%", se subliniază în raportul regionalei.

Gaură de peste 95 milioane de lei lăsată de firmele locale intrate în insolvenţă

Un alt capitol la care AJFP Brăila s-a poziţionat bine este cel privind acordarea de eşalonări la plata obligaţiilor fiscale restante. De exemplu, dacă la finele lui 2014 erau în derulare 94 de dosare, la 31 decembrie 2015 numărul lor a urcat la 129 (o creştere de 37,23%, faţă de media pe regiune de 24,63%), sumele rămase de colectat ridicându-se la aproape 25,8 milioane lei. După noi, cu o creştere a numărului de dosare cu 34% s-a poziţionat Tulcea, apoi Constanţa cu 30,47%.
Analiza activităţii AJFP-urilor din regiune mai arată că, deşi a scăzut numărul firmelor intrate în insolvenţă, au crescut pentru unele judeţe datoriile la Fisc rămase în urma acestora. De exemplu, la Brăila valoarea totală a sumelor înscrise la masa credală aferentă societăţilor intrate în insolvenţă în perioada de referinţă au ajuns la 95,48 milioane lei, faţă de 66,45 milioane lei în 2014, sumele recuperate anul trecut fiind de 4,51 milioane lei.
Pentru anul în curs, Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi a anunţat că şi-a propus să acţioneze pentru respectarea standardelor de conduită şi integritate instituţională, precum şi o abordare echitabilă, nediscriminatorie, a agenţilor economici. Doreşte, de asemenea, să-şi perfecţioneze activitatea de asistenţă a contribuabililor pentru a preîntâmpina eventuale dificultăţi în cunoaşterea şi interpretarea legislaţiei. În plus, are ca target continuarea aplicării sistemului de înlesniri la plata obligaţiilor pentru contribuabilii aflaţi în dificultate generată de lipsa temporară a disponibilităţilor băneşti, măsură menită să vină în sprijinul mediului de afaceri şi să impulsioneze încasările la buget şi să contribuie la reducerea arieratelor bugetare.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro