Fiscul brăilean caută să recupereze 3 milioane lei, contribuţii la sănătate vechi din 2012 | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Fiscul brăilean caută să recupereze 3 milioane lei, contribuţii la sănătate vechi din 2012

• instituţia a trimis, la finele lunii trecute, aproape 6.700 decizii de regularizare a CASS, din care în aproape 5.700 de decizii contribuabilii vizaţi sunt puşi la plată • zeci de brăileni care au primit plicurile de la ANAF se prezintă zilnic la Trezorerie şi stau cu zecile de minute la ghişee pentru a se lămuri cu privire la deciziile de impunere • întârzierea regularizării s-a produs din cauza aplicaţiei electronice de calcul şi emitere a deciziilor care a fost gata abia luna trecută 

 

Mii de brăileni au primit, săptămânile acestea, acasă, plicuri de la ANAF prin care sunt informaţi că, în urma realizării unei regularizări privind contribuţia la asigurările sociale de sănătate (CASS) aferente anului 2012, au de plată sume de ordinul sutelor sau chiar miilor de lei, aşa că oamenii s-au prezentat la ghişeele fiscului local să ceară lămuriri. Astfel, holurile instituţiei brăilene s-au dovedit neîncăpătoare pentru contribuabilii veniţi să-şi rezolve problema, mulţi dintre ei fiind revoltaţi de faptul că s-au trezit după atâţia ani puşi la plată pentru CASS. “Am primit plicul de la Fisc şi când l-am deschis am constatat că sunt pus la plată vreo 2 milioane de lei (lei vechi - n.r.) pentru fondul de sănătate. Ce nu înţeleg este următorul lucru: cum să vină după 5 ani să îmi ceară banii ăştia? Nu cumva s-au prescris sumele? Adică au stat atâţia ani fără să mă anunţe şi acum vor banii?!”, ne-a sesizat telefonic un cititor. “M-am dus să văd ce-i cu plicul primit de la ANAF, dar era o aglomeraţie acolo de se stătea la cozi interminabile. Am renunţat să-mi pierd vremea şi mă voi duce altă dată să mă lămuresc ce e cu banii ăştia pe care mi-i cer”, ne-a povestit un altul.

Pentru a lămuri lucrurile, reporterii “Obiectiv” au solicitat informaţii detaliate pe acest subiect conducerii Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Brăila şi astfel au aflat că la mijloc este vorba despre o regularizare fiscală a anului 2012 privind contribuţia brăilenilor la asigurările sociale de sănătate CASS. Reprezentanţii instituţiei au explicat că, din iulie 2012, Fiscul din toată ţara a preluat de la Casa Naţională de Sănătate şi Casa Naţională de Pensii toate dosarele cu evidenţele operative pentru contribuabili, de gestionarea cărora se ocupaseră până atunci cele două case. De la momentul respectiv ANAF a încercat să-şi facă propria aplicaţie electronică menită să preia datele, să le prelucreze, să execute calcule şi, apoi, să emită deciziile de regularizare pentru anul respectiv, însă abia la sfârşitul acestei veri, cu puţin timp înainte de prescrierea sumelor (în cazul obligaţiilor fiscale termenul de prespripţie este de 5 ani), s-a reuşit finalizarea procedurii specifice. Astfel au fost emise şi apoi trimise contribuabililor din toată ţara, inclusiv celor din judeţul nostru, deciziile de impunere în urma regularizării aferente anului 2012. “ Potrivit prevederilor art. V alin.(1) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.125/2011 privind modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, începând cu data de 1 iulie 2012, ANAF a preluat în administrare contribuţiile sociale obligatorii datorate de persoanele fizice (...), respectiv contribuţiile sociale datorate de asiguraţii sistemului asigurărilor sociale de sănătate şi sistemului de pensii publice, care au obligaţia să se asigure pe baza declaraţiei de asigurare. (...) Pentru regularizarea CASS pe anul 2012 competenţa revine organelor fiscale teritoriale. Din cauza complexităţii informaţiilor ce trebuia cuprinse în algoritmul de calcul (informaţii de la Casa Naţională de Pensii, de la Casa Naţională de Sănătate, de la Casa OPSNAJ) serviciul de specialitate din cadrul ANAF a elaborat mai multe variante de aplicaţii pentru emiterea deciziilor de regularizare CASS. După mai multe încercări de emitere a deciziilor de impunere anuală pentru stabilirea CASS pe 2012, în anul 2014 şi 2015, Direcţia Generală Tehnologia Informaţiei ne-a pus la dispoziţie o variantă îmbunătăţită a aplicaţiei de emitere a deciziilor de regularizare a CASS în cursul lunii august 2017”, a venit explicaţia din partea AJFP Brăila.

În acest context, instituţia ne-a comunicat că a emis 10.524 decizii de impunere anuală pentru stabilirea CASS pe 2012, din care 1.777 decizii cu sumă 0. Mai departe, din cele 8.747 rămase, în 2.068 decizii au rezultat sume de plată mai mici de 20 lei, iar potrivit Codului de procedură fiscală “Organul fiscal central renunţă la stabilirea creanţei fiscale şi nu emite decizie de impunere în situaţia în care creanţa fiscală principală este mai mică de 20 de lei”. Într-un final, “au fost trimise către Unitatea de Imprimare Rapidă şi, ulterior, către contribuabili, un număr de 6.679 decizii, dintre care 1.028 cu sume de restituit şi 5.651 cu sume de plată. (...) Sumele estimate a se încasa în urma acestor decizii este de aproximativ 3,1 milioane lei, iar sumele estimate a se restitui, de aproximativ 0,5 milioane lei”, se mai arată în răspunsul AJFP Brăila.

De asemenea, instituţia a mai subliniat că cele mai mari 10 sume de plată stabilite la această regularizare se încadrează între 30.000 lei şi 50.000 lei, cu precizarea că nu sunt calculate accesorii (adică dobânzi şi penalităţi) pentru perioada 2012 - 2017, aceste sume putând fi achitate, fără perceperea de accesorii, în termen de 60 de zile de la data comunicării deciziilor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro