Mergi la conţinutul principal

Fiscul Brăila a dat milităria jos din pod

Finanţele locale au reuşit să colecteze obligaţii fiscale în primul trimestru din acest an mai mari decât în perioada similară a anului 2013. Procentul astfel obţinut este de puţin peste 24%, ceea ce clasează instituţia pe primul loc la nivel naţional în ce priveşte creşterea gradului de colectare în 2014, comparativ cu anul trecut. Un studiu realizat la nivelul tuturor administraţiilor judeţene ale finanţelor publice arată că 10 judeţe (Maramureş, Cluj, Alba, Hunedoara, Gorj, Bihor, Arad, Timişoara, Giurgiu şi Ialomiţa) plus Bucureştiul nu au reuşit să adune la bugetul de stat general consolidat contribuţii mai mari decât în primele 3 luni ale anului 2013, în timp ce alte trei judeţe (Tulcea, Vâlcea şi Harghita) au înregistrat poziţii în staţionare.
La polul opus, 27 de judeţe, inclusiv Brăila, au reuşit să-şi depăşească rezultatele înregistrate anul trecut, în sensul că sumele colectate în primele 3 luni din acest an au fost mai mari decât în 2013. Brăila a înregistrat o creştere de 24,07%, urmată la aproape 10 puncte de Călăraşi, cu 15,7%, Suceava cu 15,09% şi Constanţa cu 13,59%.
Situaţia se răstoarnă dacă privim clasamentul prin prisma sumelor efectiv colectate, judeţul nostru fiind poziţionat pe locul 29, cu 268 milioane lei, în contextul în care Direcţia mari contribuabili a Fiscului central a colectat aproape 21,3 miliarde de lei în perioada analizată, Bucureştiul 5,6 miliarde de lei, Constanţa 1,46 miliarde lei şi Clujul cu 936 milioane lei. În regiunea din care facem parte, judeţul Galaţi a virat la bugetul de stat general consolidat 409 milioane, în timp ce Buzăul - 270 milioane, Tulcea - 147 milioane şi Vrancea - 190 milioane lei.
Per total, veniturile bugetului general consolidat au crescut în primul trimestru al anului în curs cu doar 3,8%, adică doar cu rata inflaţiei, în condiţiile în care în perioada analizată s-a înregistrat, totuşi, o creştere economică de aproape 4%. Această stare de fapt a nemulţumit-o pe Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor, care de altfel a şi ameninţat că va destitui conducerea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală din cauza rezultatelor slabe.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro