Firmele fantomă vor putea fi dizolvate din oficiu sau la cererea ANAF (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală) ori a creditorilor dacă depăşesc cu mai mult de 60 de zile termenul de depunere a situaţiilor financiare anuale, potrivit unor modificări legislative în domeniul înregistrării în Registrul Comerţului, promulgate de preşedintele Klaus Iohannis. Una dintre cele mai importante modificări aduse constă în introducerea unor noi cazuri de dizolvare a societăţilor, din oficiu sau la cererea oricărei persoane interesate. Spre exemplu, susţin specialiştii, în afară de cazul nedepunerii situaţiilor financiare, se va putea pronunţa dizolvarea, urmată de lichidarea şi de radierea societăţii, în ipoteza în care a expirat contractul de închiriere sau de comodat cu privire la sediul social.
Lista companiilor pentru care Oficiul Naţional al Registrului Comerţului urmează să formuleze acţiuni de dizolvare va fi afişată pe pagina sa de Internet sau pe portalul de servicii on-line, cu cel puţin 15 zile calendaristice înainte şi se transmite ANAF.
O altă noutate constă în faptul că legea introduce şi un identificator unic la nivel european, EUID. Acesta va include elementul de identificare a României, elementul de identificare a registrului naţional, numărul persoanei din registrul respectiv şi, dacă este necesar, alte elemente pentru a evita erorile de identificare.