• agenţii economici vor primi 900 lei lunar pentru fiecare persoană angajată din cele două categorii • decizia face parte dintr-un pachet de măsuri adoptat de Guvern pentru reducerea şomajului • măsura a intrat în vigoare la data de 3 decembrie
Firmele vor primi mai mulţi bani de la stat dacă încadrează în muncă absolvenţi şi şomeri. Dacă în prezent agenţii economici primesc între 500 şi 750 de lei, mai nou aceştia vor primi 900 lei pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii. Executivul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă nr. 60/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, prin care se urmăreşte combaterea ratei şomajului.
Potrivit noilor modificări, angajatorii care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent încadrat, o sumă în cuantum de 900 lei. Aceeaşi sumă o vor primi timp de 18 luni şi firmele care angajează absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap. Nu beneficiază de această subvenţie: angajatorii care au obligaţia, potrivit legii, de a încadra în muncă absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ; angajatorii care în ultimii 2 ani au fost în raporturi de muncă cu absolvenţii instituţiilor de învăţământ, precum şi angajatorii care la data solicitării acordării măsurii de stimulare a ocupării forţei de muncă se află în situaţia de insolvenţă, în procedură de executare silită, reorganizare judiciară, faliment, dizolvare, lichidare ori administrare specială, care au activităţile suspendate sau restricţii asupra acestora.
De asemenea, agenţii economici care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, şomeri în vârstă de peste 45 de ani, şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale, şomeri de lungă durată sau tineri NEET primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă în cuantum de 900 lei, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni.
Tânăr NEET este tânărul cu vârsta cuprinsă între 16 şi 24 de ani care nu are loc de muncă, nu urmează o formă de învăţământ şi nu participă la activităţi de formare profesională.
De facilităţile menţionate anterior beneficiază şi firmele care angajează pe durată nedeterminată persoane cu handicap şi le menţin raporturile de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni.
Totodată, de subvenţia de 900 lei vor putea beneficia şi agenţii care încadrează în muncă şomeri care, în termen de 5 ani de la data angajării, îndeplinesc, conform legii, condiţiile pentru a solicita pensia anticipată parţială sau de acordare a pensiei pentru limită de vârstă.
“Nu beneficiază de facilităţile menţionate anterior: angajatorii care în ultimii 2 ani au fost în raporturi de muncă sau de serviciu cu persoanele angajate din categoriile prevăzute mai sus; angajatorii la care calitatea de administrator/asociat este deţinută de una sau mai multe persoane fizice sau juridice care au calitatea de administrator/asociat la alţi angajatori care au beneficiat de cel puţin una dintre facilităţile prevăzute mai sus pentru persoanele în situaţia cărora raporturile de muncă cu angajatorul care a beneficiat de facilităţi au încetat prin demisie, conform prevederilor legale, în ultimii 2 ani; angajatorii care la data solicitării acordării facilitaţii se află în situaţia de insolvenţă, în procedură de executare silită, reorganizare judiciară, faliment, dizolvare, lichidare ori administrare specială, care au activităţile suspendate sau restricţii asupra acestora”, se precizează într-un comunicat al AJOFM Brăila.
Modificările şi completările menţionate anterior au intrat în vigoare din data de 3 decembrie.