Mergi la conţinutul principal

Firmele PSD, favorite în cursa pentru Dorobanţi

* deşi municipalitatea nu a vrut să nominalizeze ofertanţii, cotidianul "Obiectiv" prezintă în exclusivitate cine sunt jucătorii care concurează pentru marele pot de 30 milioane de euro * favorită în urma primei evaluări în comisia de licitaţie este asocierea "Vega 93" - "Arcada Company", firme recunoscute ca apropiate ale PSD Galaţi şi Brăila * în mod surprinzător s-au asociat pentru ofertă comună firma de casă a PSD - "Tancrad" cu portocaliii de la "Euro Construct", liantul între cei doi fiind deputatul PSD Cristian Rizea *

Bătălia pentru cele 30 de milioane de euro destinaţi modernizării Dorobanţiului se dă în cadru mult mai restrâns ca la licitaţia precedentă. Doar 11 firme s-au asociat pentru a depune 4 oferte în cadrul celei de a doua licitaţii organizate de municipalitate, faţă de 16 firme cu 7 oferte cât a fost la prima încercare, de anul trecut. O privire pe tabla de joc arată că, la fel ca şi data trecută, tot firmele portocalii domină numeric jocul, însă surse apropiate licitaţiei ne-au spus că şi firmele apropiate PSD stau destul de bine din punct de vedere al poziţionării în clasamentul pentru marele pot de 30 milioane de euro. Ba mai mult, oferta "Vega 93" - "Arcada Company" din Galaţi are cel mai bun punctaj în urma evaluării, devansând ofertele portocalii. Trecerea în revistă a ofertanţilor arată că s-au făcut şi desfăcut noi alianţe între firmele înscrise la start, ba chiar şi asocieri "împotriva firii" dacă luăm în calcul coloratura politică a firmelor care colaborează acum pentru proiectul cu Dorobanţiul. De exemplu, în mod surprinzător, societatea "Tancrad", cunoscută ca fiind apropiată de PSD, s-a asociat cu "Euroconstruct", firma de casă a PDL. "Liantul" între cele două, după cum susţin ziarele centrale, ar fi chiar deputatul PSD de Brăila Cristian Rizea, care i-ar mai fi sprijinit şi cu alte ocazii pe cei de la "Euroconstruct".

Aceeaşi secretomanie

La fel ca şi la precedenta licitaţie, municipalitatea menţine secretomania atunci când vine vorba de nominalizarea ofertanţilor înscrişi la licitaţia scadentă pe 7 iunie având ca miză adjudecarea contractului de lucrări privind modernizarea Bulevardului Dorobanţilor. Singurele informaţii lansate oficial spun că au fost depuse 4 oferte, în care s-au asociat în mare parte aceleaşi firme ca şi la prima licitaţie. Totuşi, surse bine informate, implicate în procedura de licitaţie, au ridicat această cortină opacă nominalizând societăţile înscrise la licitaţie precum şi modul în care acestea s-au asociat pentru a-şi formula cele 4 oferte. Doar 9 dintre firmele ofertante în prima încercare de adjudecare a licitaţiei de 30 milioane de euro au mai avut curajul să se înscrie din nou la startul pentru acelaşi "premiu". Este vorba despre "Arcada Company" din Galaţi (acţionari principali cu părţi egale Spiru Mantu şi Mihai Humă), austriecii de la "Alpine Bau GmbH", "Swietelsky Baugesellschaft", "Euro Construct Trading" din Bucureşti (Sorin Şerban Vulpescu - 60% şi Dan Besciu - 40%) aparţinând "grupului de la Golden Blitz", "Vega 93" SRL Galaţi (Corneliu Istrate - 62%, Maricel Păcuraru - 15%, Viorel Răşcanu - 7,99%, Tincuţa Sîrbu - 7,99%, Alexandru Bălan - 4% şi Ştefan Augustin-Remus - 2,99%), "Delta ACM 93" (Florea Diaconu - 100%) din Bucureşti, nemţii de la "Max Boegl", "Tancrad" (Stancic Cătălin Cristian 10% şi Stancic Adriana Elena - 90%) şi "Mari Vila Com" (Mândrilă Stela - 71,7% şi Mândrilă Marin - 28,3%). Acestora li s-au adăugat, mai nou, alte 2 firme aparţinând unor regi ai asfaltului din Banat: SC "Confort" şi SC "Martin Rose", ambele din Timişoara. În cazul primei societăţi, dintre persoanele fizice, cel mai mare acţionar este omul de afaceri Georgică Cornu - 6,08%, alături de Lucian Caraiman cu 1,06%, dar e de menţionat că o persoană juridică este cea care deţine pachetul majoritar de acţiuni - "Izometal Magellan" SRL (51,58%). Pentru "Martin Rose" structura acţionariatului îl indică pe Ludovic Zudor cu 8% ca fiind cel mai important acţionar persoană fizică, în timp ce "Zimpex" SRL din Timişoara deţine 84% din capital, iar diferenţa de 8% aparţine nemţilor de la "Martin Rose GmbH & Co. KG".

Doar 4 oferte la a doua strigare

Toate aceste 11 firme s-au asociat pentru a depune, aşa cum am spus, 4 oferte, după cum urmează:
1. "Vega 93" împreună cu "Arcada Company" - la precedenta licitaţie "Vega 93" fusese asociată cu "Swietelsky Baugesellschaft" şi cu "Euro Construct Trading", în timp ce "Arcada Company" din Galaţi bătuse palma pentru ofertă comună cu firma germană "Leonhard Weiss GmbH & Co. Kg" şi Compania de Utilităţi Publice Dunărea Brăila, fosta Regie de apă-canal "Aptercol";
2. "Alpine Bau GmbH" împreună cu "Mari Vila Com" - la licitaţia de anul trecut austriecii au preferat să depună ofertă proprie, fără nicio asociere, în timp ce "Mari Vila Com" formulase ofertă împreună cu "Delta ACM" şi "Condorii Şulţ";
3. "Delta ACM", împreună cu "Confort" şi "Martin Rose" ambele din Timiş;
4. "Max Boegl", împreună cu "Tancrad", "Swietelsky Baugesellschaft" şi "Euro Construct Trading" din Bucureşti" - cu menţiunea că primele două firme au fost asociate şi la întâia licitaţie.
Aceleaşi surse ne-au informat că, din punct de vedere al preţului, cea mai avantajoasă ofertă a venit din partea "Mari Vila Com" şi "Alpine Bau GmbH", undeva în jur de 62 milioane lei, comparativ cu 120 milioane lei (aproximativ 30 milioane de euro) cât este valoarea estimată a contractului de lucrări pentru Dorobanţi. Totuşi, ca punctaj total acordat, luând în calcul toate criteriile impuse prin procedura de licitaţie, cea mai bine cotată ofertă aparţine gălăţenilor de la "Vega 93" şi "Arcada Company". Abia pe locul doi s-ar situa oferta celor de la "Mari Vila" şi "Alpine", urmată de oferta "Delta ACM" împreună cu regii asfaltului din Banat. În ce priveşte poziţionarea asocierii dintre firme ale PSD şi ale PDL ("Tancrad", "Max Boegl", "Swietelsky Baugesellschaft" şi "Euro Construct Trading"), sursele citate o poziţionează pe ultimul loc, cu o ofertă financiară de 98 milioane lei.

"Tancrad", portocaliii "Euro Construct" şi "Max Boegl" şi-au dat mâna pentru ofertă comună

Potrivit presei centrale, SC "Delta A.C.M. 93" este una dintre firmele de casă ale PDL Bucureşti. De altfel, a colaborat în mai multe contracte de lucrări publice în sectorul 3 al capitalei, unde primar este democrat-liberalul Liviu Negoiţă. În plus, despre această societate precum şi despre SC "Mari Vila", un alt ofertant pentru licitaţia pentru Dorobanţi, presa centrală a scris de nenumărate ori că au câştigat mai multe contracte de lucrări publice, în principal, în Bucureşti, inclusiv celebrele contracte de asfaltare sau schimbare a bordurilor. De exemplu, într-un raport al Curţii de Conturi din 2008, citat de "Gândul" se menţionează că la lucrările de asfaltare şi de înlocuire a bordurilor din Bucureşti, prejudiciul public se ridica la peste zece milioane de euro, pe lista firmelor favorizate la contractări fiind enunţate pe primele locuri la categoria "firmele de casă ale PD-L", SC "Mari Vila", SC "Delta ACM", SC "Euroconstruct", SC "Eurovia" sau "Max Boegl". De altfel, o parte dintre aceste firme se regăsesc, în diferite combinaţii de asociere, pe lista ofertanţilor înscrişi la licitaţia pentru reabilitarea Bulevardului Dorobanţilor.
Interesant de punctat este asocierea dintre "Tancrad", cunoscută ca făcând parte din grupul de firme în graţiile PSD local şi portocaliii de la "Euro Construct" şi "Max Boegl". Despre Dan Besciu şi Sorin Vulpescu, "regii asfaltului de la Golden Blitz" - aşa cum sunt numiţi în presa centrală - s-a scris că, de când preşedintele Băsescu a preluat frâiele ţării, au pus mâna pe cele mai mari contracte derulate de Ministerul Transporturilor. Dar ce pare uimitor este că Besciu şi Vulpescu par a nu se feri de colaborări şi cu PSD. La baza acestui zvon ar sta răcirea relaţiilor celor doi cu Dorin Cocoş şi Elena Udrea, context în care regii asfaltului ar fi dat mâna cu deputatul PSD de Brăila, Cristian Rizea, rolul acestuia din urmă fiind acela de a trage sforile în favoarea "Euro Construct", acolo unde se poate şi unde legea o fac social-democraţii. Un exemplu în acest sens ar fi licitaţia pentru reabilitarea a 25 km de drum judeţean în judeţul Argeş, contract cu o valoare de 25 milioane lei.

Câştigătorii de anul trecut: portocaliii de la "Mari Vila Com", "Delta ACM" şi "Condurii Şulţ"

La licitaţia de anul trecut s-au înscris cu ofertă individuală "Tehnologica Radion" SRL Bucureşti, urmată de asocierea "Arcada Company" SA, firma germană "Leonhard Weiss GmbH & Co. Kg" şi Compania de Utilităţi Publice Dunărea Brăila. A treia ofertă a fost depusă tot de un consorţiu alcătuit din SC "S. C. T. Bucureşti" SA, SC "Apolodor Com Impex" SRL şi SC "Dimar" SRL din Bucureşti. Pentru a patra ofertă şi-au dat mâna firma germană "Max Boegl" şi SC "Tancrad" urmate de oferta comună a celor de la "Swietelsky Baugesellschaft", "Euro Construct Trading" din Bucureşti plus "Vega 93" SRL Galaţi. De asemenea, la licitaţie s-a înscris şi asocierea "Mari Vila Com" SRL şi "Delta ACM", alături de SC "Condurii Şulţ" SRL din Ploieşti. În final, ultimii care au depus ofertă au fost austriecii de la "Alpine Bau GmbH". De precizat este că adjudecatarul licitaţiei de anul trecut a fost asocierea "Mari Vila Com", "Delta ACM" şi "Condurii Şulţ", însă în urma contestaţiilor depuse de ceilalţi ofertanţi, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a decis reluarea procedurii. Câştigătorii au atacat la Curtea de Apel Galaţi această decizie însă au pierdut procesul, ceea ce a condus la reluarea licitaţiei cu termen limită de depunere a ofertelor 7 iunie.

Proiectul "Modernizarea Bulevardului", un contract de 30 milioane euro

Potrivit anunţului de licitaţie publică, valoarea estimată a contractului este de circa 120 milioane lei, adică echivalentul a aproximativ 30 milioane euro. Contractul vizează modernizarea Bulevardului Dorobanţilor, iar defalcat pe lucrări constă în modernizarea sistemului rutier, a căii de rulare a tramvaielor precum şi a canalului colector de sub bulevard, pe întreaga lungime a acestuia. Toate aceste lucrări ar urma să fie finalizate în decursul a 3 ani de la data atribuirii contractului. La capitolul condiţii referitoare la contract, Primăria Brăila a impus o serie de cerinţe minime de calificare. De exemplu, cei înscrişi trebuie să facă dovada că au experienţă în contracte de anvergura celui pentru care licitează, în sensul că au executat unul sau cel mult două contracte de lucrări de construcţii, care însumate acoperă toate categoriile de lucrări prevăzute în proiect, precum şi o valoare cumulată de minim 98 milioane lei. Ofertanţii trebuie să facă dovada că au avut pe ultimii 3 ani o cifră de afaceri medie anuală de minim 200 milioane lei, precum şi că nu înregistrează datorii la bugetul de stat ori cel local. La evaluarea ofertelor, comisia locală va ţine cont de preţ, termen de execuţie şi garanţia oferite, cu menţiunea că preţul oferit este cel mai important criteriu (70% din punctaj).

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro