Mergi la conţinutul principal

Firmele interlopilor, pline de datorii

În plin scandal în care sunt implicate Direcţia de Finanţe, Poliţia şi Parchetul pe tema firmelor interlopilor locali, s-a desprins foarte clar ideea că finanţiştii au considerat că nu le-au fost furnizate indicii clare privind ilegalităţi economice în activitatea acestor societăţi. Însă la o verificare minimă, accesând informaţii postate pe site-urile instituţiilor publice, apar semne de întrebare care ar putea justifica, totuşi, demararea unor controale amănunţite. Spre exemplu, printre cele 16 unităţi luate în vizor de poliţişti, există firme care nu au depus de mai mulţi ani nici măcar un bilanţ contabil. Mai mult, majoritatea are datorii totale cifrate la peste 5 milioane de lei noi şi, mai grav, înregistrează restanţe la plata obligaţiilor către bugetul de stat general consolidat. De altfel, pentru recuperarea obligaţiilor fiscale restante, statul a declanşat procedura de executare silită. În plus, există situaţii în care firmele nu au achitat nici măcar sumele reţinute salariaţilor datorate bugetelor speciale. În limbajul finanţiştilor se cheamă stopaj la sursă şi fapta este de natură penală. Ca tabloul să fie complet, ar mai trebui adăugat că majoritatea firmelor care, totuşi, au depus un bilanţ pentru anul 2007, fie au înregistrat profituri mici, cumulate la mai puţin de 70.000 lei, fie au încheiat anul în roşu, adică pe pierderi însumate la peste 210.000 lei.

Interlopii afacerişti au pus bazele unor firme al căror obiect de activitate se axează în principal pe comerţ, transporturi, imobiliare, baruri, dar au intrat şi în domenii cum ar fi silvicultură sau telecomunicaţii. De exemplu, se poate observa că firmele din anturajul lui Stănel Corbu se ocupă cu recuperarea deşeurilor feroase şi valorificarea acestora, alimentaţie publică şi comerţ. Şi familia Sgârcitu a intrat pe piaţa comerţului cu articole de fierărie, însă perlele grupului sunt firmele din domeniul imobiliar. Clanul Bocăneţ se axează pe transporturi, dar activează şi în domeniul comerţ. Ca element definitoriu pentru majoritatea celor 16 unităţi comerciale, apare faptul că au puţini angajaţi, maxim 8. Chiar dacă sunt puţini angajaţi, nici pentru aceştia administratorii nu s-au grăbit să le vireze la fondurile speciale contribuţiile individuale gen CAS, şomaj sau sănătate. În documentarea acestui material, redactorii noştri au solicitat Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Brăila o situaţie detaliată privind cuantumul obligaţiilor fiscale restante pentru cele 16 societăţi. Instituţia a răspuns că nu poate furniza informaţiile defalcat pe fiecare unitate în parte, acestea aflându-se sub incidenţa secretului fiscal, dar a precizat că, în prezent, suma totală se ridică la 247.000 lei. O parte din această sumă face obiectul stopajului la sursă. Altfel spus, sumele rezultate din impozite şi contribuţii sunt evidenţiate în documentele contabile ale societăţilor comerciale, dar nu sunt virate la bugetul consolidat. Practic, agentul economic respectiv rămâne restanţier cu bună ştiinţă şi se foloseşte de aceşti bani, dar mai grav este aspectul de natură socială: angajaţii unor astfel de societăţi restanţiere nu pot beneficia, în caz de boală, de facilităţile legale când e vorba de spitalizare, întâmpină dificultăţi la întocmirea dosarului de pensie, întrucât figurează ca neplatnici ai acestor obligaţii financiare, deşi ei au plătit, conform documentelor contabile ale firmei. Astfel de agenţi economici practică un furt mascat, victime fiind propriii salariaţi.

Stănel Corbu este asociat la 3 firme

Omul de afaceri Stănel Corbu apare asociat la 3 firme, dar grupului de interese vizat de poliţişti i s-a adăugat şi firma unde apare asociată sora acestuia. Dintre firmele în discuţie, doar 3 au depus bilanţ contabil, iar rezultatele raportate la începutul anului trecut sunt jalnice: pierderi pe toată linia. La SC "Casauto" SRL apar asociaţi cu participaţii egale Stănel Corbu, Aurel Bănică şi Costel Puia. Firma a fost înfiinţată în 2006 şi are ca obiect de activitate comerţ cu ridicata, dar până în prezent nu a depus niciun bilanţ anual.

A doua firmă, înfiinţată în urmă cu 5 ani, SC "Autostar Terminal" SRL îl are ca asociat, alături de Corbu, pe Burlacu Nicuşor, cu doar 5%. Cu un capital social de 7.338 lei, unitatea activează în domeniul recuperării deşeurilor şi resturilor metalice, iar în 2007 a înregistrat, cu 3 angajaţi, la o cifră de afaceri de 41.202, o pierdere de 17.219 lei. Potrivit MFP, la 31 decembrie 2008, unitatea avea obligaţii restante la bugetul de stat consolidat în sumă de 870 lei, pentru recuperarea căreia Finanţele au declanşat procedura de executare silită. La barul administrat de SC "Belgian Cafe" SRL, Corbu este unic asociat. În mod surprinzător societatea a avut în 2007 un singur salariat, aceasta deşi activitatea de bar necesită serviciile mai multor angajaţi. De altfel, societatea a încheiat 2007 cu cea mai mare pierdere din rândul celor 16 firme în analiză: un pic peste 60.000 lei. Tot cu un singur salariat a reuşit şi firma sorei interlopului să închidă pe roşu anul 2007: SC "Tudiflor Impex" SRL (asociaţi în cote egale Didina Stroe, fostă Corbu, şi Florentina Stroe, fostă Tudorache) a fost înfiinţată în 1995, se ocupă de comerţul articolelor de fierărie şi a raportat o pierdere de 17.242 lei.

Stănel Corbu este în prezent trimis în judecată pentru şantaj şi lipsire de libertate, părţi vătămate fiind, printre alţii, fraţii Titi şi Ionel Sgîrcitu. În instanţă, fraţii Sgîrcitu au renunţat la acuzaţii, preferând să fie audiaţi ca martori. Asociaţii lui Stănel Corbu la SC "Casauto" SRL, Aurel Bănică zis "Relu Profesoru" şi Costel Puia zis "Cocai" (finul lui Corbu) au probleme cu justiţia. Ei sunt daţi în urmărire din aprilie anul trecut, fiind condamnaţi, în contumacie, la câte 2 ani şi 6 luni de închisoare, cu executare, pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea gravă a liniştii publice. Cei doi au provocat scandal la barul lui "Piciu" din Chercea, în primăvara lui 2008.

Firmele imobiliare ale familiei Sgîrcitu au mers pe minus

Dacă ţinem cont de datele oficiale, s-ar zice că familia Sgîrcitu nu trăieşte pe picior mare din imobiliare, întrucât celor două firme de profil în domeniu nu le-a mers prea bine. De exemplu, firmele au înregistrat 3 ani consecutiv pierderi, cu excepţia SC "Cycas" SRL care, în 2007, a raportat un profit minuscul, de 11.196 lei. Această unitate este proprietatea exclusivă a Ecaterinei (Lăzărică) Sgîrcitu - mama fraţilor Sgîrcitu - şi din 2004, de la înfiinţare, a închis bilanţul numai în roşu.

La cea de-a doua societate în domeniu imobiliar, SC "Liviantes Grup", asociat unic apare Ionel Sgîrcitu. Firma are un capital social de 200 lei şi a reuşit performanţa ca în 2007, la o cifră de afaceri de 17.745 lei să înregistraze o pierdere de 2.902 lei. Cel mai prost an l-a avut în 2006, pentru că atunci pierderile s-au ridicat la 93.127 lei. Asta după ce, cu un an înainte, unitatea încercase şi domeniul saloanelor de coafură şi înfrumuseţare unde, la fel, ieşise în pierdere. A treia firmă din grupul urmărit de anchetatori aparţine unor rude de gradul doi ale soţiei lui Titi Sgârcitu: SC "Micul Constructor" SRL, unde asociaţi, cu câte 50%, apar Lenuţa (Nechifor) Croitoru şi Ion Croitoru. Societatea a fost înfiinţată în 2005 şi se ocupă de comercializarea articolelor de fierărie. Din această firmă au rezultat, în 2007, surse importante de venit: profit de 41.495 lei raportat la o cifră de afaceri de 307.476 lei. Trebuie menţionat însă că, deşi în baza de date a MFP actualizată pentru finele anului trecut, nu figurează cu datorii la bugetul de stat, în bilanţ apare la capitolul datorii totale (unde se încadrează, de exemplu, furnizorii), suma de 425.375 lei, adică peste 4 miliarde de lei vechi.

Fraţii Titi şi Ionel Sgîrcitu, împreună cu ruda şi partenerul acestora de afaceri, Ion Croitoru (al cărui nume a fost vehiculat şi în urmă cu câţiva ani, în perioada în care Sgîrcitu era acuzat de cămătărie), au fost trimişi în judecată pentru mai multe infracţiuni (distrugere, ameninţare, violare de domiciliu, lovire), în cazul agresării cameramanului Gabi Stoica, de la ProTv. Titi mai este în prezent inculpat în cazul scandalului de la discoteca lui Ionel Pitulice zis "Piciu", de la Tichileşti, împreună cu nepotul său şi cu alţi indivizi din Gropeni. Acuzaţiile puse pe seama lui Sgîrcitu şi ai lui sunt: distrugere şi port ilegal de armă albă.

Familia Bocăneţ este implicată în activităţi de transport persoane

Firmele membrilor grupării din Vărsătura se concentrează pe transport persoane şi comerţ. La trei dintre ele apar asociaţi mai multe persoane din familia Bocăneţ. SC "Byboca Trans" SRL, înfiinţată în 2007, îl are unic asociat pe Ionuţ Bocăneţ. Societatea este înregistrată cu activitate principală în transporturi cu taxiuri, iar în cele 4 luni de funcţionare nu a raportat venituri, acumulând doar cheltuieli care au fost trecute pe pierderi - 5.425 lei. La a doua firmă de transport, înfiinţată în 2005, SC "Bocadani Trans" SRL, este asociat unic Daniel Bocăneţ. În 2007, de exemplu, unitatea a avut o pierdere de 37.354 lei şi a acumulat datorii de 132.553 lei fără obligaţii restante la bugetul de stat. Cea de a treia entitate economică din grup este AF Bocăneţ aparţinând lui Laurenţiu Bocăneţ şi Antoanei (Dumitru) Bocăneţ. Firma a luat fiinţă în 2001 şi se ocupă de comerţul cu amănuntul prin standuri şi pieţe.

Un alt membru din aceeaşi grupare este Ionuţ Ranete, care este asociat unic la SC "Medelia Com" SRL înfiinţată în 2005 cu obiect de activitate "Intermedieri în comerţul cu materii prime agricole, animale vii, materii prime textile şi cu semifabricate". Deşi nu există pe site-ul Ministerului de Finanţe date de bilanţ, societatea apare totuşi cu restanţe la bugetul de stat în cuantum de 1.577. Pentru recuperarea banilor, statul a deschis procedura de executare silită. De altfel, în cazul acestei unităţi s-a ajuns la întreruperea activităţii şi lichidare.

Ionuţ Ranete, membru al grupării "Caţali", a fost condamnat anul acesta la 3 ani de închisoare cu suspendare condiţionată, pentru implicare în atacul de tip mafiot, petrecut la blocul familiei fraţilor Buricea din Radu Negru, din octombrie 2006. Ranete, care se sustrage de la cercetări, este de asemenea, implicat în agresarea poliţistului Aurel Draghia de la Crimă Organizată, alături de Eduard Adrian Moroianu, Alexandru Perianu, Ionuţ Alexandru Dragomir şi Mihai Giol. Interlopul s-a sustras de la cercetări, astfel că va fi cercetat într-o cauză separată. Amicii lui au fost deja condamnaţi, însă cu suspendare condiţionată.

Silvicultura i-a adus profit lui Petcu

Pentru grupul din Obor, anchetatorii au luat în calcul 2 firme în care este acţionar Vasile Petcu şi o a treia aparţinând soţiei lui Marian Dănuţ Soare.

SC "Crisilvicom" SRL îi are ca asociaţi pe Georgel Stoean - 30%, Marian Nica - 30% şi Vasile Petcu - 40%. Unitatea a fost înfiinţată în decembrie 2000, cu obiect de activitate "Silvicultură şi exploatare forestieră". De altfel, este firma cu cei mai mulţi angajaţi şi singura dintre cele 16 societăţi care a reuşit să realizeze în ultimii 3 ani profit: 2007 - 8.217 lei, 2006 - 388.961 lei, 2005 - 124 lei. Cu toate acestea, în 2007 cuantumul total al datoriilor s-a ridicat la 1,4 milioane lei, aproape o treime reprezentând datorii restante la 31 decembrie 2008, la bugetul de stat. La SC "Zanpet" SRL, Petcu apare asociat în părţi egale cu Silviu Orzan. Unitatea a fost înfiinţată în 2005, are ca obiect de activitate comerţul cu amănuntul al încălţămintei şi articolelor din piele şi nu a depus niciodată bilanţ contabil.

Cea de a treia firmă din grup este SC "Alsaria Serv" SRL, înfiinţată în 2006 şi deţinută de Alina Cârstei, soţia lui Soare. Din transportul terestru de mărfuri societatea a realizat în 2007 o cifră de afaceri de 183.039 lei, dar a încheiat anul cu o pierdere 49.198 lei.

Până mai ieri "mâna dreaptă a lui Vincler", şeful interlopilor din Obor, Marian Dănuţ Soare, l-a ucis în urmă cu mai bine de trei ani pe Ionel Gheorghiţă, asistent medical la Spitalul Judeţean, însă anchetatorii au considerat că a fost vorba de legitimă apărare. Acelaşi Soare este suspectat că, în septembrie anul trecut, a vrut să-l hăcuiască pe Dumitru Oprea, zis Titel Crăcănatu, o dată la "Select" şi a doua oară la Hotelul Vicky al lui Ghiuri. Alături de alţi interlopi brăileni, Soare este cercetat în două cauze penale recente, pentru evaziune fiscală şi proxenetism, în urma descinderii din 1 octombrie 2008.

Buricea face afaceri în telecomunicaţii

SC "Mogobub" SRL este proprietatea lui Ghiţă Buricea. Înfiinţat în 2005, agentul economic cu un capital social de doar 200 lei şi un singur angajat, are obiect de activitate telecomunicaţiile. Potrivit datelor de bilanţ, dacă în 2006 firma raporta un profit de aproape 300 lei, în 2007, a trecut pe pierdere - 26.248 lei -, la o cifră de afaceri de 83.539 lei. De asemenea, tot în 2007, datoriile totale se ridicau la 84.746 lei, iar pentru datoriile la stat s-a început recuperarea silită.
Ultima pe listă este SC "Leniona Com" SRL, unde unic asociat este Diana Eveline Balint, care din 2001 face comerţ cu amănuntul prin standuri şi pieţe. În 2007 unitatea a raportat profit de 6.345 lei, în timp ce în 2006 profitul era de 3 ori mai mare. La capitolul datorii totale, unitatea apare în bilanţ cu suma de 666.727 lei inclusiv restanţe la plata obligaţiilor fiscale.

Ghiţă Buricea este cap de listă în dosarul încăierării de la Palatul de Justiţie, din decembrie 2006, care a dat peste cap activitatea instanţelor şi în timpul căruia a fost înjunghiat Vasile Tincu zis "Şaolin". Fără precedent în istoria confruntărilor dintre găştile de cartier, incidentul a fost un semnal de alarmă pentru instituţiile statului de la Brăila, care, de atunci, i-au luat în serios pe membrii grupărilor interlope rivale.

Despre Diana Eveline Balint, 24 de ani, se ştie că, împreună cu concubinul ei, recidivistul Marinică Leonard Iordache, "în perioada martie - iulie 2006 respectiv februarie - martie 2007, a sustras mai multe bunuri din Cimitirele "Sf. Constantin" şi "Sf. Maria" (cruci, mânere, busturi, basoreliefuri din bronz şi inox), prejudiciul estimat fiind de aproape 20.000 de lei. Ca mod de operare, recidivistul disloca cu ranga componentele monumentelor funerare, iar concubina lui "stătea de şase". Cum a ajuns administrator de firmă Eveline Balint, implicată în pângărirea a nu mai puţin de 13 locuri de veci de la Cimitirul "Sf. Constantin" şi Cimitirul "Sf. Maria", este un mister.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro