Mergi la conţinutul principal

Firmele din turism, de la impozit specific la impozit micro

• noi reguli de impozitare pentru firmele din domeniul HoReCa (hoteluri, restaurante, catering) • companiile din acest sector care au realizat anul trecut cifră de afaceri mai mare de 100.000 euro dar nu mai mult de jumătate de milion de euro, vor trece la o nouă formă de impozitare, prin raportare la volumul afacerilor • în judeţul nostru figurează aproximativ 400 de firme care activează în domeniul HoReCa şi doar 35 de companii vor aplica noul impozit

 

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Brăila a anunţat că, începând cu luna viitoare, firmele care desfăşoară activităţi în domeniul HoReCa (hoteluri, restaurante, catering) şi au avut în anul 2016 afaceri cuprinse între 100.001 şi 500.000 euro, va trebui să aplice impozitul “micro”, chiar dacă desfăşoară efectiv activităţi vizate de impozitul specific. “Altfel spus, regimul «micro» de impozitare - unde sunt aplicate cote de 1% sau 3%, la cifra de afaceri, în funcţie de existenţa sau nu a angajaţilor - va avea întâietate în faţa impozitului specific. Contribuabilii vizaţi de această modificare vor fi obligaţi să achite, până la data de 25 august 2017, impozitul specific aferent perioadei ianuarie – iulie 2017, fără a mai exista obligaţia declarării şi plăţii impozitului specific aferent primului semestru din an”, ne-a declarat şeful Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Brăila, Mihaela Ciorăşteanu, punctând că noile reguli au intrat în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial a Legii nr.77/ 2017 privind aprobarea OUG nr.3/ 2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/ 2017 privind Codul fiscal.

Prin urmare, a explicat sursa citată, firmele vizate de modificare vor depune la Fiscul local formularul 100 “Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat” până la 25 august 2017, în care vor declara impozitul specific aferent perioadei 1 ianuarie – 31 iulie 2017.

“Aşadar, vor exista numeroşi contribuabili din industria hotelieră, restaurante şi alimentaţie publică ce vor plăti în 2017 atât impozit specific, pentru primele 7 luni ale anului, cât şi impozit pe veniturile micro, pentru restul anului”, a mai spus Ciorăşteanu. De asemenea, şeful AJFP Brăila a mai adăugat că mai există şi o a treia categorie de firme, în contextul în care normele de aplicare la Legea impozitului specific au stabilit că firmele vizate de aplicarea impozitului specific, ce desfăşoară însă şi alte activităţi, trebuie să plătească un impozit mixt: atât impozit specific pentru veniturile din activităţile corespunzătoare celor 8 clase CAEN prevăzute de Legea nr.170/ 2016 (5510 – Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare; 5520 – Facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată; 5530 – Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere; 5590 – Alte servicii de cazare; 5610 – Restaurante; 5621 – Activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente; 5629 – Alte servicii de alimentaţie; 5630 – Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor), cât şi impozit pe profit pentru veniturile din celelalte activităţi.

La nivelul judeţului nostru, sunt înregistrate circa 400 de firme cu activitate în sectorul HoReCa dintre care, potrivit informaţiilor prezentate de către AJFP Brăila, doar 35 se încadrează în plaja cifrei de afaceri între 100.000 şi 500.000 euro (la un curs de 4,5411 lei/euro) şi, pe cale de consecinţă, vor ajunge să plătească, începând de luna viitoare, noul tip de impozit.

Contactat de reporterii “Obiectiv”, omul de afaceri Ştefan Fusea, patronul unei companii locale cu obiect de activitate în domeniul HoReCa, a explicat că noua regulă, cu impozitul micro, vine, de fapt, să corecteze o greşeală apăruţă în legislaţia specifică pe parte fiscală privind impozitul specific în industria turismului. Fusea atrage însă  atenţia asupra faptului că, per total, prevederile fiscale în domeniu dezavantajează operatorii economici care au în derulare contracte de catering cu entităţi publice, contracte comerciale în care marja de profit este mică tocmai din cauza unor tarife mici stabilite la licitaţii publice, precum şi operatorii economici care deţin spaţii mari. Pe de altă parte, spune Fusea, sunt avantajaţi operatorii care îşi desfăşoară activitatea în spaţii mici şi care nu sunt “încorsetaţi” de tarife stabilite în urma unor licitaţii publice.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro