Mergi la conţinutul principal

Firmele din Romania mai au voie sa proceseze lapte neconform normelor UE pina la jumatatea lui 2008

Firmele din industria lactatelor mai pot procesa lapte neconform normelor europene pina la 30 iunie 2008, dupa aceasta data fiind obligatorie folosirea materiei prime care sa corespunda cerintelor UE, potrivit Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).
"Monitorizarea si evaluarea de catre ANSVSA a unitatilor de procesare a laptelui si a calitatii laptelui de vaca au relevat ca laptele conform normelor UE nu este suficient pentru a acoperi necesarul de materie prima al fabricilor de procesare care corespund standardelor comunitare. Astfel, CE a adoptat o decizie prin care este permisa utilizarea laptelui neconform, pina la 30 iunie 2008, in unitati care corespund din punct de vedere structural si tehnologic cerintelor comunitare", se arata intr-un comunicat al Autoritatii.
Procesarea laptelui conform este doar una dintre cerintele UE. Firmele din industria laptelui beneficiaza de o perioada de tranzitie de trei ani, pina la finele lui 2009, pentru a se alinia la aceste cerinte.
Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui (APRIL) a acuzat recent Autoritatea ca impune respectarea unor norme prea stricte de la inceputul acestui an, "hartuind" firmele.
Reprezentantii ANSVSA spun insa ca nu fac decit sa aplice regulamentele comunitare din domeniu.
Potrivit unui studiu al Interbiz Group, doar 14-15% din productia de lapte de anul trecut a fost corespunzatoare normelor europene.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu