• acţiunile inspectorilor de muncă au fost derulate în cadrul unor campanii la nivel naţional
Inspectorii brăileni de muncă au derulat în ultimele luni o serie de controale la firme locale cu activitate în domeniul producţie şi distribuţie energie electrică, precum şi la cele axate pe recuperare/reciclare deşeuri, dar şi producerea energiei electrice din surse regenerabile. Verificările s-au realizat, după cum a explicat conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Brăila, în cadrul unor campanii la nivel naţional, scopul fiind acela de a creşte gradul de conştientizare al angajatorilor, dar şi al lucrătorilor din domeniile vizate, în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale referitoare la securitatea şi sănătatea în muncă, pentru promovarea stării de bine la locul de muncă, cu toate consecinţele benefice în plan social şi profesional ce decurg din aceasta.
La nivel naţional, obiectivele specifice au fost verificarea cu prioritate a angajatorilor din domeniul producţiei, transportului şi distribuţiei energiei electrice. “În acest sens, în cursul lunilor august şi septembrie 2016, ITM Brăila a efectuat 4 controale la tot atâţia angajatori care îşi desfăşoară activitatea în sectorul energetic, unităţi în care sunt angajaţi 28 lucrători, din care 2 femei. Cu această ocazie s-a constatat că angajatorii respectă, în mare parte, prevederile legislative, dar au fost constatate şi unele neconformităţi pentru care s-au stabilit termene de realizare. În aceeaşi perioadă de raportare au fost efectuate şi controale la un număr de 6 angajatori care desfăşoară activităţi de producere energie electrică verde (eoliană şi fotovoltaică), unităţi în care îşi desfăşoară activitatea un număr de 6 lucrători, din care 2 femei. În aceste unităţi nu au fost constatate neconformităţi”, ne-a declarat Liviu Arhire, inspectorul şef al ITM Brăila.
De asemenea, sursa citată a subliniat că acţiunile de acest gen vor continua până la finalul toamnei, mai precis până în noiembrie inclusiv.
Campania la nivel naţional se derulează în contextul în care activităţile din sectorul energetic, date fiind complexitatea şi riscurile specifice, sunt, la nivel european, activităţi în care afecţiunile suferite de lucrători ca urmare a accidentelor de muncă tind să fie mult mai grave decât în alte sectoare ale economiei naţionale, de cele mai multe ori accidentele soldându-se cu pierderea vieţii lucrătorilor.