• 14 agenţi economici de pe plan local s-au arătat interesaţi de învăţământul dual • reprezentanţii acestora au participat la o întâlnire pe această temă, la iniţiativa Inspectoratului Şcolar Judeţean
Recent, Ispectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Brăila a organizat un amplu eveniment de mediatizare în rândul operatorilor economici a oportunităţile de solicitare de şcolarizare în învăţământul profesional şi în învăţământul dual, pentru anul şcolar viitor. Întâlnirea a avut loc în sala de festivităţi a Liceului Tehnologic “Edmond Nicolau” şi au participat liceele tehnologice din oraş şi din judeţul Brăila, reprezentanţii primăriilor şi companiilor.
Prof. Daniela Condei, inspector şcolar învăţământ profesional şi tehnic, le-a prezentat invitaţilor sistemul de învăţământ profesional, punând accent pe elementele formării în sistem dual care se desfăşoară după următoarele principii: dualitatea locaţiilor de formare - stagii de practică obligatorii în întreprinderi, pregătirea teoretică în şcoală; contractul de pregătire practică încheiat de elev cu operatorul economic; ponderea semnificativă a pregătirii practice (stagii de practică şi practica pe module) - 20% în clasa a IX-a, 57% în clasa a X-a, 72% în clasa a XI-a.
În plus, pregătirea elevilor în aceste forme de învăţământ este susţinută suplimentar din punct de vedere financiar prin burse profesionale. Fiecare elev înscris în învăţământul profesional primeşte o bursă de 200 de lei de la bugetul de stat şi minimum 200 de lei de la operatorul economic cu care elevul încheie un contract de practică.
La eveniment au fost prezenţi 14 agenţi economici, după cum urmează: SC Dunav SRL, SC Carteam SRL, SC VARD SA, SC VARD Electro SRL, SC Pronif Industry SRL, SC Carrefour Romania SA, SC Olcocons SRL, SC Promex SA, SC Alpiline SRL, SC Algadri Construct SRL, SC Enterprises et co Bucuresti - filiala Brăila, SC Compact Group SRL, SC Braiconf SA, SC Ten Comprod SRL. Reprezentanţii acestor companii au subliniat nevoia de absolvenţi a unor astfel de forme de învăţământ şi şi-au manifestat interesul pentru a solicita locuri pentru învăţământ profesional care să atenueze deficitul forţei de muncă în Brăila.
ISJ Brăila a fost reprezentat de inspectorul şcolar general Cătălin Canciu, inspectorii şcolari generali adjuncti Daniela Mihaela Turcu şi Dan-Mihai Gheorghiţă, alături de inspectorul şcolar învăţământ profesional şi tehnic Daniela Condei. Evenimentul s-a desfăşurat cu sprijinul Camerei de Comerţ şi al Centrului Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic, reprezentat de Gheorghe Mărginean.
“În urma acestei întâlniri am văzut că sunt oameni interesaţi de ce se face în învăţământ. Am avut un feedback bun. Şi o clasă în plus dacă se face începând cu anul şcolar viitor, eu zic că este important”, ne-a declarat Cătălin Canciu, inspector şcolar general.
Acesta a fost cel de-al doilea eveniment pentru mediatizarea învăţământului profesional şi dual, după ce pe 13 noiembrie ISJ Brăila organiza o întâlnire cu reprezentanţii companiilor agricole din judeţul nostru.