• trei clase vor funcționa în anul școlar viitor în municipiu, șase companii fiind interesate să școlarizeze elevi în sistem dual • meseriile în care elevii care termină clasa a VIII-a se pot califica sunt lăcătuș construcții navale, tubulator naval, agricultor culturi de câmp, sudor și mecanic auto
Învățământul dual pare să fie din nou atrăgător în rândul angajatorilor! Până la acest moment, doar la nivel de municipiu, șase companii s-au arătat interesate să formeze viitori meseriași.
Recent, consilierii municipali au adoptat proiecte de hotărâre privind aprobarea contractului de parteneriat între Municipiul Brăila, unitățile de învățământ și agenții economici pentru înființarea a trei clase de dual, unde vor fi formați elevi în cinci meserii. Firmele vor forma competențele necesare pentru dezvoltarea personală și profesională a tinerilor și sprijinirea acestora în tranziția de la școală la un loc de muncă, iar elevii vor fi angajați după finalizarea celor 3 ani de studiu, în conformitate cu nivelul de pregătire și competențele dobândite.
Astfel, în anul școlar 2024-2025, la Liceul Tehnologic ”Anghel Saligny” Brăila, cei de la Vard își doresc înființarea unei clase cu 24 locuri, 12 elevi urmând să fie formați pentru meseria de ”lăcătuș construcții navale” și 12 elevi pentru meseria ”tubulator naval”.
La Liceul Tehnologic ”Gheorghe K. Constantinescu”, firma Braicoop Cooperativa Agricolă susține înființarea unei clase cu 24 locuri pentru calificarea ”Agricultor culturi de câmp”.
O a treia clasă de dual va funcționa la Liceul Tehnologic ”Panait Istrati”, care va avea două specializări: sudor (12 locuri), specializare dorită de cei de la Vard, mecanic auto (8 locuri), dorită de trei companii din domeniul auto: Sermated SRL, Echilibrium Service SRL și Ionusim SRL.
Învăţământul dual este formă de pregătire a forței de muncă viitoare, care combină pregătirea profesională, ce se realizează de agentul economic, cu pregătirea teoretică din cadrul unei unităţi de învăţământ. Elevii care aleg această formă de școlarizare, dar și operatorii economici care au nevoie de forță de muncă, primesc mai multe beneficii.
Învățământul dual îi va da posibilitatea elevului să acumuleze experiența practică fără de care nu poate îmbrățișa o meserie sau o carieră, iar pe de altă parte îl va apropia de lumea reală, prin drepturile și responsabilitățile asumate, prin pregătirea în grupe de lucru, sub supravegherea unui tutore de practică. Mai mult decât atât, elevul care a optat pentru învățământul dual, după absolvire, se poate întoarce în forma de pregătire liceală, pentru a susține și examenul de bacalaureat, dacă dorește acest lucru.
Elevii care fac naveta pentru a ajunge la cursuri vor fi sprijiniți prin decontarea cheltuielilor de transport, facilități de cazare și masă gratuită.
De asemenea, elevii vor fi sprijiniți și financiar, printr-o bursă de la stat, dublată de o bursă de la operatorii economici. Bursa se acordă lunar participanților, împreună cu facilități de transport și cazare.
Operatorii economici care încheie contract de parteneriat cu unitățile de învățământ pot beneficia de facilități la plata impozitelor, taxelor și contribuțiilor datorate bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale, bugetelor fondurilor speciale sau bugetelor locale, potrivit prevederilor legale.
Din punctul de vedere al beneficiilor, pe lângă o forță de muncă calificată conform propriilor cerințe, operatorii vor avea posibilitatea să-și selecteze cei mai buni absolvenți ai învățământul dual, participând atât la procesul de selecție la admiterea în învățământul dual, cât și examenul de certificare care va fi organizat la operatorii economici și cu implicarea directă a acestora.
De asemenea, angajatorii au ocazia să-și manifeste implicarea directă în viața comunității locale, menținând un contact mult mai strâns cu școala, cu părinții și, bineînțeles, cu elevii, contribuind într-o mai mare măsură la dezvoltarea economică pe plan local.