* o hotărâre CLM intrată de ceva timp în vigoare obligă firmele de transport să solicite permise de acces de la Primărie pentru a circula pe anumite rute din municipiu * mașinile sunt urmărite de camere video, iar cele fără taxa achitată sunt raportate Poliției Locale, care aplică sancțiunile, în valoare medie de 2.500 lei * de la începutul anului au fost date peste 50 de amenzi, iar în ultima vreme se pare că firmele de transport au înțeles ”mesajul”
Accesul maşinilor de mare tonaj pe raza municipiului Brăila se face doar pe baza unor permise de acces eliberate de Primărie. Încă de la începutul anului 2019, respectivele permise se pot elibera printr-o aplicație on-line aflată la îndemâna firmelor de transport, însă de multe ori firmele vizate ignoră acest aspect, intrând cu mașinile în oraș fără a plăti vreo taxă. Pe raza municipiului au fost montate mai multe camere video care monitorizează transportul de mare tonaj, mașinile fiind verificate, după numărul de înmatriculare, dacă au sau nu permis de tranzit. Cele care nu au intră în atenția Poliției Locale, care îi amendează pe agenții economici cărora le aparțin vehiculele, în conformitate cu prevederile Hotărârii Consiliului Local Municipal nr. 719 din 2018. De la începutul anului în curs, pentru lipsa permiselor de acces auto pe străzile Brăilei au fost aplicate 52 sancţiuni contravenţionale cu amenzi în valoare de 130.000 lei. Poliția Locală ne-a informat că ”grosul” acestor amenzi, care în general se situează în jurul valorii de 2.500 lei, a fost dat în primele luni ale anului, deoarece în ultima perioadă majoritatea firmelor de transport au înțeles ”mesajul” și au început să solicite permisele de tranzit din partea Primăriei.
Aplicația pentru eliberarea permiselor poate fi găsită pe pagina “Home” a site-ului Primăriei, în dreapta, accesând butonul “Taxă online tonaj greu”. Tot acolo există şi un ghid privind plata online, prin ghiseul.ro. De asemenea, aplicaţia pune la dispoziţie o hartă a tuturor străzilor care pot fi tranzitate în oraş de traficul de mare tonaj, dar şi de maşinile agabaritice, unde există un regim special cu plata strict la Primărie, nu şi online.
Pentru maşinile cu masă totală maxim autorizată cuprinsă între 3,5 tone şi 30 tone costurile tranzitării oraşului sunt începând de la 24 lei/zi, 113 lei/30 de zile sau 859 lei/an, şi merg până la 71 lei/zi, 512 lei/30 de zile, 4.454 lei/an, în funcţie de greutate.
În ceea ce priveşte transporturile agabaritice lucrurile stau puţin diferit. În primul rând, în cazul acestora este nevoie ca un reprezentant să se deplaseze totuşi la sediul Primăriei pentru a depune o cerere şi a primi avizul privind un traseu exact, în ideea de a fi evitate posibile viitoare pagube la nivelul municipiului. Aici, la maşinile de până la 10 tone, taxa per kilometru parcurs este de 42 lei, între 10 - 20 t (63 lei), între 20 - 40 t (80 lei) şi peste 40 t (123 lei).