Mergi la conţinutul principal

Firme brăilene sancționate pentru că nu și-au protejat angajații de riscul unor afecțiuni musculo-scheletice

* în perioada martie - octombrie a.c., inspectorii de muncă au efectuat verificări la firmele unde există risc de apariție a afecțiunilor musculo-scheletice în rândul salariaților * au fost verificați 15 angajatori din sectorul public și privat și toți au primit sancțiuni contravenționale pentru nereguli mai mari sau mai mici constatate de inspectorii ITM

 

Inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila (ITM) au desfășurat, timp de opt luni (martie-octombrie 2021) o amplă acțiune de control la angajatori din sectorul public și privat care-și desfășoară activitatea în domeniile: silvicultură și exploatări forestiere, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor de cauciuc și mase plastice, industria construcțiilor metalice, fabricarea de mobilă, comerț cu ridicata și amănuntul, depozitare și activități auxiliare pentru transporturi, activități de poștă și curierat. Potrivit comunicatului remis de conducerea ITM Brăila, a fost verificat, cu precădere, modul în care firmele identifică și iau măsuri pentru prevenirea apariției riscurilor care provoacă afecțiuni musculo-scheletice (AMS). 

"Au fost întreprinse activități de informare a angajatorilor selectați, referitor la modul de desfășurare a campaniei. Au fost efectuate vizite de control la angajatorii selectați pentru completarea chestionarelor de evaluare de către lucrători, ținând cont de condițiile de muncă. Ulterior, au fost efectuate vizite de inspecție pentru identificarea neconformităților în domeniul securității și sănătății în muncă, cu accent pe aspectele rezultate în urma analizării chestionarelor de evaluare și dispunerea de măsuri pentru normalizarea condițiilor de muncă", precizează Liviu Arhire, inspectorul șef al ITM Brăila.

În această perioadă, au fost verificate 15 societăți comerciale brăilene care-și desfășoară activitatea în sectorul public și privat, constatându-se mai multe neconformități: neasigurarea măsurilor pentru eliminarea pozițiilor forțate, nenaturale, ale corpului lucrătorilor (fasonator mecanic, muncitor silvic); nu s-au luat măsuri ca toți lucrătorii să utilizeze corect echipamentele individuale de protecție, pe toată durata desfășurării activității; neatașarea fișei de aptitudine la fișa de instruire individuală; nu s-au elaborat instrucțiuni proprii de securitate și sănătate în muncă pentru toate activitățile desfășurate în societate; nu a fost semnalizat corespunzător recipientul în care se colectează echipamentele/materialele de unică folosință (măști de protecție, șervețele dezinfectante etc) și obligativitatea accesului/purtării măștii de protecție în interiorul spațiilor; nu au fost avizați psihologic conducătorii auto; nu au fost completate fișele de post ale lucrătorilor cu atribuții și responsabilități în domeniul securității și sănătății în muncă, conform funcției exercitate.

Față de cele constatate, inspectorii de muncă au încheiat acte de control și au aplicat 15 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 1.000 de lei.

"Menționăm că în toate situațiile în care au fost constatate neconformități, prin actele de control încheiate, au fost dispuse măsuri obligatorii de intrare în legalitate, măsuri care au fost verificate ulterior și care au fost realizate de angajatori", a mai precizat sursa citată.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro