Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Firma "Athena", datoare cu 3 milioane de euro

Pretentiile creditorilor firmei grecesti "Athena", care a cistigat contractul de extindere a sistemului de canalizare in mai multe zone din oras si in cazul careia s-a deschis recent procedura de insolventa, au atins cifre astronomice. La o prima evaluare rezulta ca valoarea totala a datoriilor "Athena" catre terti, categorie care include si subcontractorii, se ridica la circa 10 milioane de lei, adica aproape 3 milioane de euro. Lichidatorul desemnat de instanta sa se ocupe de procedura de insolventa a refuzat sa prezinte detalii cu privire la acest subiect motivind ca, la acest moment, informatiile nu sint publice. Surse informate au confirmat insa ca pretentiile formulate de creditori se ridica la circa 3 milioane euro, dar au explicat ca lichidatorul poate contesta aceste valori daca nu sint fundamentate cu documente. Mai mult, potrivit acelorasi surse, creanta pe care firma subcontractoare "Deiacons" SRL Braila, care a solicitat instantei deschiderea procedurii de insolventa, o are de recuperat este printre cele mai mici ca valoare, fiind devansata de SC "Drumuri si Poduri" Braila sau alte firme din tara si strainatate: Germania sau Grecia.
Important de mentionat este ca, la finele saptaminii trecute, primarul municipiului Constantin Sever Cibu a declarat, intr-o conferinta de presa, ca brailenii nu ar trebui sa isi mai faca griji, deoarece firma "Athena" va termina anul acesta toate lucrarile incepute. Edilul sef a explicat ca a discutat cu responsabilul pe Romania al firmei grecesti, care a fost de acord sa plateasca, pina la finele acestei luni, toate datoriile pe care societatea le are in acest moment la furnizori, dar si sa termine lucrarile deja incepute.
Contractul cistigat de "Athena", in valoare de 17,7 milioane de euro, este finantat in proportie de 70% de Uniunea Europeana si ar fi trebuit sa se deruleze in perioada 2001 - 2006. Dupa cum se stie, "Athena" a inceput efectiv treaba abia in vara anului 2005, iar pina in momentul de fata a reusit sa monteze conductele de canalizare si sa aduca in stadiul de executie a fundatiei pe mai multe strazi.
Reamintim ca firma "Athena" a intrat in incapacitate de plata, iar unul dintre subcontractori, "Deiacons" SRL Braila, a cerut Tribunalului Braila - Sectia Comerciala si Contencios Administrativ sa aprobe deschiderea procedurii de insolventa impotriva firmei grecesti, in conditiile in care are o creanta certa de aproape 41.000 lei (circa 12.000 euro). Solicitarea depusa in decembrie anul trecut a fost admisa de Tribunal in sedinta din data de 18 ianuarie 2007, judecatorul sindic hotarind deschiderea procedurii, in paralel cu numirea ca administrator judiciar a SC "Sierra Quadrant" SRL din Bacau. Legea privind procedura insolventei prevede doua posibilitati la alegerea creditorilor: reorganizarea judiciara a firmei sau falimentul.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii