Parlamentarii finlandezi vor dezbate în următoarele săptămâni dacă statul scandinav ar trebui sau nu să părăsească zona euro şi care ar fi consecinţele unei astfel de acţiuni, după ce o petiţie în acest sens a strâns anul trecut 50.000 de semnături, transmite news.ro. Este foarte puţin probabil ca dezbaterea din legislativ să ducă la ieşirea Finlandei din zona euro, însă aducerea problemei în atenţia parlamentarilor demostrează nivelul de nemulţumire al cetăţenilor cu privire la performanţa economică a statului scandinav.
Dezbaterea parlamentară are la bază petiția semnată, anul trecut, de 53.000 de finlandezi care solicită un referendum pe tema renunţării la moneda unică. „Nu am decis încă o dată, însă o dezbatere preliminară va avea loc cel mai probabil în timpul unei sesiuni plenare din următoarele săptămâni", a explicat secretarul legislativului, Johanna Sarhimaa.
Finlanda a întregistrat o creştere de doar 0,4 puncte procentuale a PIB-ului în ultimul an, după trei ani consecutivi de contractare a economiei. Situaţia finanţelor finlandeze a fost agravată de recesiunea din Rusia şi de declinul companiei Nokia. Guvernul de centru-dreapta se luptă să echilibreze bugetul public şi să îmbunătăţească competiţia la exporturi prin „devalorizare internă", inclusiv prin tăierea beneficiilor acordate muncitorilor, în ciuda opoziţiei vehemente a sindicatelor. Pe de altă parte, un sondaj al Eurobarometer de anul trecut a arătat că 64% din finlandezi susţin moneda unică europeană.