Finanțări masive în infrastructură | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Administrația Dragomir-Chiriac cere bani de la Guvern

Finanțări masive în infrastructură

* consilierii județeni au aprobat, recent, trei proiecte prin care solicită finanțare de la bugetul de stat pentru tot atâtea investiții ce vizează reabilitarea și modernizarea de drumuri județene * în total, discutăm despre 113.097.853,99 lei cu TVA, bani solicitați ca finanțare de la bugetul național pentru aceste investiții privind: DJ202D, DJ212B și un tronson din DJ255A * dacă solicitarea va fi acceptată, CJ Brăila ar plusa cu 785.836,65 lei (cu TVA) de la bugetul județului * la rândul său, Primăria Municipiului Brăila încearcă să obțină finanțare pentru două mari proiecte: modernizarea străzilor din Cartierul Comorofca și restul de executat din Cartierul Nedelcu Chercea * ar însemna 43.000.000 lei

Programul național „Anghel Saligny” presupune investiții de 50 de miliarde de lei în comunitățile locale, pentru realizarea de drumuri, canalizări și infrastructură de gaze. În timp ce USR PLUS acuză că acesta este un program similar celui prin care fostul lider PSD Liviu Dragnea distribuia bani către primarii partidului și o „invitație la furt”, PNL și UDMR spun că programul este necesar pentru modernizarea mediului rural.
Citeşte întreaga ştire: Ce este programul Anghel Saligny, care a divizat coaliția de guvernare. Miza celor 50 de miliarde de lei

 

Cu TVA de la bugetul de stat și 15.810.433,34 lei cu TVA de la bugetul local

Speranțe mari la Consiliul Județean și Primăria Municipiului Brăila pentru obținerea de finanțare de la bugetul de stat în privința a câtorva proiecte importante. Discutăm despre lucrări luate în calcul de autoritățile locale în vederea includerii lor în controversatul Program Național de Investiții ”Anghel Saligny” (PNDL 3), aprobat prin Ordonanță de Urgență a Guvernului  Cîțu nr. 95/2021. Pe scurt, la CJ Brăila sunt vizate trei sectoare de drumuri județene importante, iar la Consiliul Local Municipal, modernizarea străzilor din Cartierul Comorofca și ce a mai rămas de executat în Cartierul Nedelcu Chercea. Dar să le luăm pe rând. În ședința ordinară a CJ Brăila de la finele lui octombrie, consilierii au aprobat trei proiecte introduse suplimentar pe ordinea de zi pentru care se cere finanțare prin Programul Național: reabilitarea DJ202D și a unui tronson din DJ255A, precum și modernizarea DJ212B. Valoarea totală a finanțării solicitate de la bugetul de stat pentru aceste trei obiective se ridică la 113.097.853,99 lei cu TVA. Tot pentru cele trei drumuri, CJ Brăila ar urma să pluseze cu 785.836,65 lei cu TVA, dacă proiectele vor primi undă verde de la Centru.

Din raportul celor trei puncte aflăm că scopul realizării obiectivelor de investiții este eliminarea vulnerabilităților drumurilor existente, deoarece acestea au fost afectate de fenomene naturale.

”Prin realizarea lucrărilor se asigură condiții minimale de infrastructură rutieră și totodată o dezvoltare zonală echilibrată din punct de vedere al rețelei de transport rutier. Proiectul își propune aducerea structurii rutiere a sectorului de drum vizat la parametri tehnici corespunzători clasei tehnice a drumului, corectarea elementelor geometrice, astfel încât să se încadreze în prevederile legale, refacerea sistemului de colectare și evacuare a apelor pluviale”, se mai specifică la fiecare dintre cele trei puncte.

Președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac și-a exprimat speranța că toate aceste proiecte vor primi finanțare prin noul PNDL 3.

”Sunt proiectele care trebuie actualizate cu prețurile actuale la materialele de construcții. Și până în 8 noiembrie trebuiesc urcate în platforma pentru PNDL3, «Anghel Saligny», astfel încât să fim și noi gata la timp pentru a avea aceste proiecte urcate. Și să dea Dumnezeu să fie finanțate și să le ducem la bun sfârșit”, a declarat Chiriac, în momentul votului din plen.

 

Care sunt planurile pentru cele trei drumuri și cât costă

Consilierii au aprobat cererea de finanțare și devizul general estimativ pentru toate cele trei drumuri. În cazul reabilitării Drumului Județean DJ202D, din raport, aflăm că tronsonul este format în prezent din asfaltări și pietruiri și că va fi reabilitat pe o lungime de 7,360 km, lucrările constând în principal în modernizarea structurii rutiere în conformitate cu normele în vigoare, refacerea unor podețe, poduri, refacerea sistemului de scurgere a apelor pluviale, realizarea de marcaje, mijloace de semnalizare, astfel încât să se asigure desfășurarea circulației rutiere și pietonale în condiții de siguranță. Podețele cu diametrul sub 1 metru vor fi înlocuite cu podețe de minim 1 m. Pentru cele cu deschidere mai mare de 2 m și pentru poduri se vor lua în considerare debitele în vederea determinării noilor deschideri. În cadrul localităților, niveleta (cota roșie proiectată) va fi cea existentă de 10 cm, pentru a nu afecta negativ accesul la proprietăți.

Valoarea totală a acestui obiectiv este de 26.205.218,27 lei cu TVA, din care valoarea solicitată de la bugetul național este de 25.921,086,80 lei cu TVA, iar cea finanțată de la bugetul local ar urma să fie 284.131,47 lei cu TVA.

În cazul Drumului Județean DJ212B, pe lângă cererea de finanțare, consilierii au aprobat și nota conceptuală a proiectului. Acest drum face legătura între DJ212A și localitatea Frecăței, având o lungime totală de 14 km. În prezent, DJ212B este pietruit și prezintă gropi iar lipsa amenajării acestuia conform normativelor în vigoare prezintă un disconfort sporit pentru locuitorii din zonă și pentru întreaga comunitate, se specifică în raportul proiectului.

”Prin modernizarea acestui drum se va asigura accesul autovehiculelor și al echipajelor de intervenție în caz de forță majoră, în condiții optime de siguranță și confort”, a mai fost precizat în proiectul aprobat de consilieri.

Potrivit cererii de finanțare, valoarea totală a obiectivului este de 46.155.397,12 lei cu TVA. CJ Brăila solicită finanțare de la bugetul de stat de 46.040.008,63 lei cu TVA și propune să asigure cofinanțare de la bugetul local în valoare de 115.388,49 lei cu TVA.

În ceea ce privește Drumul Județean DJ255A, discutăm despre aprobarea cererii de finanțare și devizul general estimativ pentru tronsonul de la km 30 ^ 000 - km 44 ^ 084. Tronson format în prezent din asfaltări, beton și pietruiri, după cum se specifică în raport, dar care va fi reabilitat pe o lungime de  peste 14 km. Lucrările constau în principal în modernizarea structurii rutiere în conformitate cu normele în vigoare, refacerea unor podețe, poduri, refacerea sistemului de scurgere a apelor pluviale, realizarea de marcaje, mijloace de semnalizare, bornare, astfel încât să se asigure desfășurarea circulației rutiere și pietonale în condiții de siguranță.

Din cererea de finanțare aflăm că valoarea totală a investiției este de 41.523.102,25 lei cu TVA. Solicitarea finanțării de la bugetul de stat se ridică la 41.136.785,56 lei cu TVA, iar partea asigurată din bugetul local s-ar ridica la 386.316,69 lei cu TVA. Și aici, la fel ca și la celelalte două drumuri, durata de implementare a fost estimată la 120 luni.

În cazul DJ202D și DJ255A, Devizul General estimativ a fost întocmit de către societatea HENTZA BUSINESS SRL București.

Toate cele trei proiecte au fost aprobate în unanimitate.

 

Primăria Brăila speră să obțină finanțare pentru Comorofca și Chercea

Și în ședința ordinară a CLM Brăila de la finele lunii octombrie au fost aprobate două proiecte de hotărâri similare cu cele de la CJ. Consilierii solicită finanțare prin Programul Național ”Anghel Saligny” pentru modernizarea străzilor din Cartierul Comorofca, unde deja se lucrează, precum și pentru ce a mai rămas de executat la străzile din Cartierul Nedelcu Chercea. Municipalitatea solicită o finanțare de 43.000.000 lei cu TVA de la bugetul de stat pentru cele două proiecte și se angajează să pluseze cu 15.810.433,34 lei cu TVA de la bugetul local. În ceea ce privește proiectul privind străzile din Cartierul Comorofca, consilierii au aprobat devizul general total întocmit de către societatea Firogal 1 SRL Galați. Valoarea totală a obiectivului de investiții este 17.107.148,43 lei cu TVA, din care construcția plus montajul 13.986.377,80 lei cu TVA. De asemenea, au aprobat devizul general rest de executat pentru această lucrare. Mai exact, 16.110.713,69 lei cu TVA, din care construcție plus montaj înseamnă 13.490.281,01 lei cu TVA, (restul fiind destinați părții de proiectare). Potrivit cererii aprobate de aleși, se solicită o finanțare de la bugetul de stat de 12.300.000 lei cu TVA, în timp ce Primăria Brăila și-a luat angajamentul că va cofinanța proiectul cu 4.807.148,43 lei cu TVA. Durata de implementare a fost estimată la 14 luni.

Trebuie subliniat de asemenea, că la începutul lunii octombrie, CLM Brăila a aprobat măsurile necesare aplicării OG nr. 15/31.08.221, referitoare la reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, cu privire la acest obiectiv de investiții. Pe scurt, cu acea ocazie au dat undă verde pentru centralizatorul de lucrări din Comorofca. În respectivul proiect sunt menționate străzile: Teiului, Pinului, Arțarului, Paltinului, Frasinului, Jderului 1, Jderului 2, Ion Ghica, Traian Vuia, Strada Podului, Ștefan Petica, Moș Ion Roată, Strada Furnicii, Arcului, Ecoului, Ursului, Toamnei, Zefirului, Independenței, Uranus, Rodnei, Sabinei, Stelei, Viitorului, Venus, Dezrobirii, Vulturului, Emil Racovița, Zorilor 1, Zorilor 2. Totodată au fost amintite drumuri laterale, construcții pentru scurgerea apelor și spațiile verzi.

Tot în ședința ordinară de luna trecută, consilierii au aprobat și cererea de finanțare prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”, precum și devizul general estimativ pentru Modernizarea străzilor din Cartierul Nedelcu Chercea - etapa a II-a. În acest caz, devizul general a fost întocmit de societatea Infra Project SRL. Valoarea totală a obiectivului este de 41.703.285,91 lei cu TVA din care construcția plus montajul 36.773.654,03 lei cu TVA. Potrivit cererii de finanțare, 30.700.000 lei cu TVA ar trebui să vină de la nivelul bugetului național, în timp ce 11.003.285,91 lei cu TVA de la cel local. Și aici durata de implementare a obiectivului este de 12 luni.

Potrivit rapoartelor celor două proiecte, ”întrucât o parte dintre străzile acestui cartier prezintă o stare avansată de degradare, iar altele sunt pavate cu piatră cubică, este impetuos necesar a se moderniza, asigurându-se astfel desfășurarea traficului rutier și pietonal în bune condiții de siguranță și confort”.

Ambele proiecte au fost aprobate în unanimitate.

Potrivit primarului Marian Dragomir, în cartierul Comorofca se lucrează deja cu bani de la bugetul local, iar în Cartierul Chercea ar mai fi aprox. 12 kilometri (capete de străzi între Șoseaua Focșani și Râmnicu Sărat) de drum care trebuiesc modernizați. Edilul-șef și-a exprimat speranța că nu vor fi probleme la obținerea finanțării prin Programul ”Anghel Saligny”.

Reamintim că după ce pe 3 septembrie, Guvernul Cîțu a adoptat programul Anghel Saligny, USR-PLUS a reacționat precizând că adoptarea de către Guvern a Programului Anghel Saligny reprezintă ''un nou abuz marca OUG 13'', acuzându-l din nou pe premierul Florin Cîțu că "a arătat că interesul propriu de partid este mai important decât interesul românilor, în condițiile în care traversăm o criză pandemică". În realitate, toți primarii USR-PLUS au depus proiecte pentru a beneficia de o feliuță din cei 10 miliarde de euro, bani alocați prin acest program.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro