• Consiliul Judeţean Brăila aşteaptă un cadrul legislativ mai explicit şi neinterpretabil ca să aloce banii promişi Daciei Unirea • amendamentul propus de consilierii liberali Sârbu şi Cîrligea, pentru sprijinirea sportului de performanţă, nu a trecut de votul plenului deşi cei doi au invocat cazuri rezolvate favorabil finanţării în judeţe precum Cluj, Sibiu, Botoşani sau Tulcea
Echipa de fotbal Dacia Unirea mai are de aşteptat până când va vedea bani din bugetul judeţului pentru sprijinirea sportului de performanţă. În cadrul celei mai recente şedinţe a Consiliului Judeţean Brăila a fost supus aprobării un Acord de parteneriat între instituţie şi Primăria Brăila în vederea implementării programului-cadru al manifestărilor artistice, educaţionale şi sportive din acest an. Cum în conţinutul acordului nu se făceau referiri concrete la sportul de performanţă, consilerii liberali Marian Sârbu şi Florin Cîrligea au venit cu un amendament inspirat, după cum a susţinut primul menţionat (Cîrligea fiind absent de la şedinţă), din experienţa pe acest segment a altor judeţe unde a fost rezolvată problema alocării banilor pe segmentul sport de performanţă. În plenul şedinţei, Sîrbu a ţinut să-şi manifeste indignarea referitor la reacţia refractară a aparatului tehnic al Consiliului Judeţean faţă de conţinutul amendamentul propus. Cele mai importante modificări vizează finanţarea sportului de performanţă, majorarea cuantumului alocărilor şi acordarea unui avans de 30% din noua cotă, astfel încât să se rezolve rapid problemele stringente. “Am urmărit să fie finanţat fotbalul şi baschetul. Dacă vă uitaţi veţi vedea că acele modificări pe care le-am solicitat au alături şi temeiul legal. Ieri (joi, 30 martie - n.r.) am fost «luminaţi» de către aparatul tehnic al Consiliului Judeţean cum că nu se poate. Astăzi v-am adus 5 regulamente din alte judeţe care cuprind mai mult decât modificările propuse de noi şi sunt cazurile de la Cluj, de la Sibiu, Botoşani, Clălăraşi sau Tulcea unde sunt administraţii PSD. Ei au vrut să facă ceva pentru sportul de performanţă, noi nu vrem. Apoi venim şi spunem că noi am oferit bani, dar n-a venit nimeni să atragă aceşti bani. Păi e simplu: dacă noi dăm bani care să nu poată fi accesaţi, evident că n-o să-i ia nimeni. Vă propun, domnilor consilieri, să vă uitaţi 5 minute pe aceste propuneri şi veţi vedea că sunt de bun simţ şi am spus de la început ce vrem să finanţăm şi vă mai spun că propunerile sunt legale. Vă pun la dispoziţie exemplele din alte judeţe unde regulamentele au cuprinse toate propunerile pe care le promovăm noi. Primul este de la Cluj şi v-aş ruga, domnule preşedinte, să trimiteţi din partea aparatului propriu al CJ Brăila reprezentanţi care să-i «lumineze» şi pe cei de acolo cum nu se poate finanţa. În cadrul discuţiilor cu aparatul tehnic de la noi privitor la modificările propuse de noi, văzând că nu era bun nimic din ce spuneam noi, am întrebat dacă ceva de acolo era totuşi legal şi mi s-a răspuns «nu ştiu»“, a comentat Sârbu.
Chiriac vrea o acoperire legală pentru a finanţa sportul de performanţă
În replică, preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac a explicat că nu are avizul de legalitate din partea aparatului tehnic al Consiliului Judeţean privitor la propunerile celor doi consilieri, dar a punctat că are promisiuni din partea forului legislativ şi cel executiv că ar urma o serie de modificări menite să lămurească şi să tranşeze definitiv şi favorabil finanţarea sportului de performanţă. “În cel mai scurt timp va fi o modificare prin Hotărâre de Urgenţă a Guvernului care va clarifica şi va fi mai puţin interpretabilă pe partea de finanţare sport de performanţă. Părerea mea personală este să votăm acest proiect (...) cu rugamintea ca atunci când vom avea un document al Guvernului sau al legislativului să revenim în Consiliul Judeţean şi să modificăm regulamentul astfel încât şi noi, consilierii, să fim acoperiţi pe partea legală pentru că n-aş vrea să dăm interpretări sau să avem disensiuni cu cei de la Curtea de Conturi pe tema finanţării sportului de performanţă”.
Amendamentul propus de Sârbu a picat cu 10 voturi “pentru” din partea grupului PNL, 4 voturi “împotrivă” ale PND-iştilor Simona Drăghincescu, Cătălin Iordache şi ale PSD-iştilor Ionel Avram şi Daniela Bordea, precum şi 15 abţineri din partea celorlalţi consilieri. Chiar şi aşa, plenul a adoptat în unanimitate amendamentele propuse de consilierul independent Marian Căpăţînă care, de asemenea, vizează şi partea de sport: “Doresc să aducem unele modificări la ghidul solicitantului, în sensul că aş dori să diminuăm cuantumul de plafon pe partea de cultură de la 350.000 lei la 180.000 lei şi să facem o creştere la nivelul de finanţare la sport de la 750.000 lei la 920.000 lei. Corecţiile ce vor fi contractate în cadrul programului vor beneficia de o finanţare nerambursabilă din partea Consiliului Judeţean, astfel: la Cultură să păstrăm cuantumul de maxim 60.000 lei pe proiect, iar la Sport maxim să fie 306.000 lei per proiect”.
În cele din urmă, proiectul amendat a trecut deşi cei zece liberali prezenţi la şedinţă s-au abţinut.
Reamintim că, recent, principalul sponsor privat al clubului Dacia Unirea Brăila, consilierul liberal Florin Cîrligea a anunţat că îşi întrerupe finanţarea, supărat că nici Primăria şi nici Consiliul Judeţean nu şi-au respectat promisiunile în ce priveşte participarea cu bani publici la bugetul echipei fanion a oraşului. Reţinerea autorităţile privitor la finanţarea sportului de performanţă vine din obiecţiunile pe această temă ridicate de către Curtea de Conturi Brăila, în sensul că a declarat drept ilegale şi a dispus recuperarea alocărilor publice în sportul local de performanţă.