Mergi la conţinutul principal

Finanţarea expertizelor de risc seismic se face pe stadii de lucrări, nu cu banii înainte

Secretarul de stat în ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, Răzvan Murgeanu, a declarat ieri la Brăila că finanţarea expertizării imobilelor privind riscul seismic nu se face înainte de începerea lucrărilor, ci pe parcursul acestora, deci nu se poate reproşa ministerului că nu a dat bani în acest scop, pentru dosarele existente. El a declarat că are cunoştinţă de existenţa celor câteva zeci de solicitări de finanţare depuse la minister pentru imobile din municipiul Brăila, însă atât timp cât nu încep lucrările şi nu se pot prezenta facturi, pentru diferite etape de lucru, nu vor fi alocaţi nici banii ceruţi: "Brăila este pe risc I seismic, deci cel mai important, ca şi Galaţiul, Bucureştiul, Focşaniul, acestea fiind cele mai afectate zone în caz de cutremur. După cum ştiţi, solul Brăilei nu este dintre cele mai bune, e foarte mult loes, etc. Brăila este însă un caz fericit, pentru că a venit cu cereri pentru finanţarea expertizării, dar în general, nu se vine cu cereri de acest tip şi administraţiile locale nu prea se implică în chestiunea asta. Licitaţiile de lucrări se fac de către administraţiile locale, nu cum am văzut zilele trecute la televizor o discuţie absolut tembelă, spunea un consilier local că nu li s-au dat bani. În momentul în care se consolidează un bloc, lucrările au fost licitate de către administraţia locală, la finalul unei etape la care se cer nişte bani, vin facturile trecute pe un borderou, în care se specifică ce lucrări au fost făcute, iar documentul este semnat de către primarul localităţii, de dirigintele de şantier şi imediat ministerul dă banii. O spun încă o dată, banii se dau rapid, se virează în contul Primăriei şi aceasta îi achită imediat, nicio zi nu durează toate astea. Eu vin din administraţia locală, ca fost viceprimar de Bucureşti şi ştiu exact cum merge treaba pe acest domeniu. În plus, vă pot spune pe această temă că domnul ministru Blaga vrea acum să modifice şi legislaţia, vizavi de spaţiile cu altă destinaţie decât locuinţe, la blocurile care au astfel de spaţii, adică magazine, restaurante etc, pentru uşurarea demersurilor privind expertizarea şi consolidarea antiseismică".

Murgeanu a mai precizat că, în urma unei vizite făcute la cartierele ANL şi la pavilionul expoziţional din Zona Liberă şi a unor discuţii cu autorităţile locale, a decis să acorde ajutor acestora, pe cele două tipuri de obiective: "Pentru ANL-uri, este începută deja etapa a II-a la două obiective şi trebuie neapărat terminate. Cât priveşte centrul expoziţional şi depozitele din Zona Liberă, care a avut o problemă fundamentală în momentul în care proiectul a fost pierdut, nu discut acum din cauza cui. Cert e că statul a plătit toţi banii şi în momentul de faţă, proprietarul acelui pavilion expoziţional, cu depozite şi birouri este ministerul pe care îl reprezint. Sigur că vom găsi formula ideală pentru ca această zonă a Brăilei să intre pe un circuit normal, nu în buruieni. Domnul viceprimar va veni la Bucureşti, să vedem ce putem face şi vom semna şi un protocol între minister şi municipalitate, astfel încât acest obiectiv să poată fi reabilitat. Din punct de vedere constructiv nu-mi dau eu cu părerea, dar în opinia mea, problemele nu sunt insurmontabile acolo. S-a făcut o expertiză, aceasta va spune despre ce este vorba şi vom lua şi o decizie".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro