Finanţarea şcolilor, în regim de avarie şi în 2011 | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Finanţarea şcolilor, în regim de avarie şi în 2011

Ca şi anul trecut, finanţarea şcolilor în funcţie de numărul de elevi creează probleme. După primele calcule, în majoritatea instituţiilor banii nu ajung. Anul acesta, costul standard pentru un elev este de 2.230 de lei, cu 22% mai puţin decât anul trecut, când pentru ultimele două luni unele şcoli au primit sume în plus prin rectificare bugetară.

Anul acesta, deşi salariile au scăzut cu 25% sau chiar mai mult în unele situaţii, după cum declară sindicatele, scăderea costului standard a dus la aceeaşi situaţie: banii nu ajung pentru plata salariilor până în decembrie 2011.

Coeficienţii de diferenţiere ai standardelor de cost pe medii şi pe nivele nu s-au modificat decât la învăţământul liceal de muzică, adică la Liceul de Artă, unde a crescut de la 2,2 la 2,3 în 2011. În plus, în noua grilă a coeficienţilor, au fost evidenţiate situaţiile elevilor din învăţământul primar şi gimnazial integrat, pentru care se acordă coeficienţii: 1,297 în mediul urban şi 1,545 în mediul rural, respectiv 1,7 şi 2,079 pentru gimnaziu, în urban şi rural. Aceşti coeficienţi însă se aplică numai celor câţiva elevi cu deficienţe integraţi în clase obişnuite, nu costurilor tuturor elevilor din clasa respectivă, aşa încât veniturile şcolilor nu vor creşte foarte mult. În rest, coeficienţii sunt aceiaşi de anul trecut, subfinanţarea provenind din scăderea costului standard pe elev cu 22%.

"Sunt multe criterii de care ar trebui să se ţină seama"

"Dacă pe parcursul anului 2011 se vor mări salariile cu 15%, aşa cum s-a promis, cu atât mai mult banii nu vor ajunge. Noi acum întocmim bugetul şi vom merge cu el la Primărie, să vedem dacă ni-l aprobă. Niciodată nu am primit banii pe care i-am solicitat, însă adevărul este că întotdeauna când rămâneam fără bani de salarii se făcea o rectificare bugetară şi nu rămâneam fără bani pentru profesori", a spus directorul de la "Edmond Nicolau", prof. Ramona Chiper.

La unele şcoli generale, unde sunt mulţi profesori cu grade didactice şi cu vechime, iar clasele sunt formate cu 20 - 29 de elevi, banii nu ajung. Nici anul trecut nu au ajuns, aşa că situaţia nu este o noutate. Prin rectificare bugetară a fost rezolvată problema. "Cred că ceva nu este în ordine cu acest sistem de finanţare pe elev dacă în fiecare an nu ne ajung banii. Ideea în sine nu este rea, dar sunt multe criterii de care ar trebui să se ţină seama şi speram ca anul acesta să se introducă aceste corecţii. Clasele nu pot fi mereu dimensionate la numărul maxim de elevi, 30, şi mai există în sistem profesori cu grade, nu putem să nu le dăm salariile. Primele, recompensele nici nu le-am mai trecut în buget. Aveam diplome Gheorghe Lazăr, dar anul acest nu vom da pentru ele nimic. Avem probleme şi cu personalul nedidactic. Din cinci femei de serviciu au mai rămas două. Este greu. Noi tot sperăm că se vor aşeza lucrurile, că vom ajunge la o normalitate şi va fi mai bine", a spus directorul Victor Buzea.

În schimb, la Şcoala "I. L. Caragiale", după primele calcule, banii ajung. Directorul Valeriu Rusu spune că au un număr de elevi care le permite să aibă un buget suficient, mai ales că anul trecut şi-au restructurat clasele şi acum sunt la maxim. "Problema este că noi facem un buget pentru anul financiar, iar anul şcolar are altă structură. De exemplu, noi am făcut un buget pe 2011 pentru un anumit număr de elevi, dar din toamnă pierdem o clasă de-a VIII-a. Chiar dacă vom reuşi să aducem în loc o altă clasă I, pentru cei mici banii sunt mai puţini. Anul trecut ne-a ajutat Primăria, cu o rectificare bugetară, dar cred că finanţarea pentru învăţământ ar trebui discutată pe anul şcolar nu financiar. Aşa ar fi corect", consideră directorul Valeriu Rusu.

Legea Bugetului interzice administraţiei locale să dea ceva în plus

Directorul economic al Primăriei, Stoica Anghelescu, a precizat că şi anul trecut a fost aceeaşi situaţie, iar la final Guvernul a dat voie să se facă alocările necesare pentru acordarea salariilor. "Noi acum facem construcţia bugetară, iar la acest moment nu pot să spun decât că prin Legea Bugetului se interzice administraţiei locale să dea ceva în plus unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat. Şi anul trecut a fost la fel. Anul acesta, vom trăi şi vom vedea", a spus directorul economic Stoica Anghelescu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro