Întâlnirea jurnaliştilor cu primarul Aurel Gabriel Simionescu, de la sfârşitul săptămânii trecute, a fost bun prilej de rememorare a stadiului în care se află o serie de proiecte ale municipalităţii, începute pe Programul Operaţional Regional 2007 - 2013, din fonduri nerambursabile, dar nefinalizate în termenii stabiliţi prin contractele de finanţare cu Uniunea Europeană, din varii motive.
Vorbim aici despre proiecte precum Teatrul "Maria Filotti", unde mai sunt de achiziţionat o serie de materiale de construcţii, inclusiv tabla potrivită pentru un astfel de obiectiv; dotarea cu computere şi racordarea acestora la sistem în cadrul spaţiilor reabilitate la Şcoala "Ion Creangă", dotare ce nu a fost prevăzută în proiectul iniţial, deşi acesta a inclus realizarea unor laboratoare de specialitate şi a sălii de sport la mansardă; Centrul "Bunici şi Nepoţi", din zona Ancorei, unde au apărut o serie de cheltuieli neprevăzute care împiedică recepţionarea finală a proiectului; finalizarea Canalului Colector de pe Bulevardul Dorobanţilor.
Se închid liniile de finanţare 2007 - 2013, se deschid cele din 2014- 2020
Proiectele respective au fost accesate prin Programul Operaţional Regional, în exerciţiul financiar 2007 - 2013, care, aşa cum se ştie, s-a întins până în 2015 ca execuţie şi implementare, însă nu mai permite linii de finanţare şi în anul bugetar următor. Din acest motiv, municipalitatea trebuie să găsească soluţii independente de finanţare, dincolo de coplata deja investită.
"Am găsit o formulă de a finaliza aceste proiecte cel mai târziu în iunie 2016, chiar am fost la Bucureşti şi am discutat despre o posibilă finanţare guvernamentală. Suma necesară ne va fi dată cu titlul de împrumut de Guvernul României, cu o dobândă foarte mică", a declarat primarul municipiului, Aurel Gabriel Simionescu.
Principala cauză a faptului că aceste proiecte n-au putut fi încheiate în termenii stabiliţi prin contractele de finanţare ar fi, în opinia primarului, "procedurile greoaie de achiziţii publice". Adevărul este că legislaţia din domeniu este stufoasă, neclară şi prevede "n" termene care se contrazic, motiv pentru care, nu de puţine ori, nu doar în proiectele municipalităţii, a fost nevoie de acte adiţionale la contracte pentru prelungirea termenului de implementare a unui proiect.
Legislaţie greoaie, proceduri pe măsură
Totodată, edilul-şef a precizat faptul că, dacă o serie de linii de finanţare din perioada 2007 - 2013 s-au închis, s-au deschis altele, anume acelea din exerciţiul financiar european 2014 - 2020. Un prim program deja accesibil aplicanţilor este POP, programul pentru pescuit, ce poate fi aplicat prin aşa numitul FLAG - un program care vizează dezvoltarea zonei piscicole, dunărene. Deja au avut loc mai multe întâlniri între scriitorii de proiecte şi autorităţi, beneficiari şi grupuri ţintă pentru identificarea direcţiilor ce pot fi accesate pe acest program. "Astfel, toţi aceia care au activitate în domeniul pescuitului, dezvoltării zonei dunărene pot avea acces la fonduri nerambursabile. Suntem puţin în întârziere, dar...oricum am fi fost, ca şi anul trecut, fiindcă s-a aprobat mai târziu Codul Fiscal", a mai spus primarul Simionescu.