* este vorba de etapa 1 a Contractului de Servicii Asistență Tehnică pentru pregătirea aplicației de finanțare și a documentațiilor de atribuire pentru „Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă Uzată din județul Brăila în perioada 2014-2020”, finanțat prin POIM * acesta vizează extinderea rețelei locale de alimentare cu apă și canalizare în 66 de localități ale județului, având o valoare de 1,38 miliarde de lei (la semnarea contractului, în decembrie 2020)
Compania de Utilități Publice „Dunărea” Brăila, în calitate de beneficiar al finanțării nerambursabile pentru implementarea Proiectului „Sprijin pentru pregătirea aplicației de finanțare și a documentațiilor de atribuire pentru proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Brăila în perioada 2014 - 2020”, finanțat prin POIM, a finalizat etapa 1 a „Contractului de Servicii Asistență Tehnică pentru pregătirea aplicației de finanțare și a documentațiilor de atribuire pentru „Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă Uzată din județul Brăila, în perioada 2014-2020”.
Prestatorul de servicii a fost Asocierea SC GREENVIRO SRL Cluj-Napoca (lider de asociere), FÖMTERV’TT Fövárosi Mérnöki Tervezö és Tanácsadó Zrt. Ungaria (asociat), Institutul de Studii și Proiectări Energetice SA București (asociat), SC Hidrocanal SRL Bistrița (asociat).
Valoarea etapei 1 a contractului de servicii a fost de 8.028.911,8 lei (fără TVA), iar durata etapei 1 a fost de 88 luni.
„Obiectivul general al Asistenței Tehnice a fost de a dezvolta documentațiile tehnico-economice necesare pentru continuarea strategiei locale pentru dezvoltarea sectorului de apă și apă uzată, în vederea atingerii țintelor asumate de România prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană”, precizează, într-un comunicat, reprezentanții CUP „Dunărea” SA.
În prezent, CUP „Dunărea” gestionează uriașul proiect de extindere a rețelei de alimentare cu apă și canalizare cu o valoare de 1,38 miliarde lei
Obiectivele specifice ale Asistenței Tehnice au constat în: 1. pregătirea aplicației de finanțare, inclusiv a documentelor suport (studiu de fezabilitate, studiu geotehnic, studiu de inundabilitate, studiu topografic, studiu tratabilitate, expertize tehnice pentru lucrări edilitare și pentru lucrări civile-structuri, studiu privind descărcările de ape uzate industriale, studiu privind calitatea apei uzate/studiu privind descărcările de ape uzate, studiu privind calitatea apei potabile, studiu privind balanța apei, documentații avize - acorduri - aprobări, analiza cost beneficiu, analiza instituțională, strategie de gestionare nămol, evaluarea impactului asupra mediului, strategia de achiziție); 2. asigurarea sprijinului necesar pe parcursul evaluării fezabilității proiectului propus (tehnică, economică, financiară, mediu etc.); 3. realizarea documentațiilor de atribuire pentru contractele de lucrări și servicii rezultate din planul de achiziții care a fost parte a studiului de fezabilitate, inclusiv acordarea de sprijin în procesul de licitare-contractare; 4. organizarea a 15 workshopuri de prezentare a Studiului de Fezabilitate și a documentațiilor de atribuire.
Potrivit CUP „Dunărea” SA, rezultatele s-au concretizat în întocmirea tuturor documentațiilor tehnico-economice pentru implementarea Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă Uzată din Județul Brăila în perioada 2014 – 2020. Contractul a fost asigurat prin următoarea schemă de cofinanțare: Fondul de Coeziune - 85%, bugetul de stat - 14% și beneficiar (bugetul local) - 1%. Valoarea totală a Contractului de Finanțare prin care se susține Proiectul Sprijin pentru pregătirea aplicației de finanțare și a documentațiilor de atribuire pentru proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată este de 9.634.694 lei (inclusiv TVA), din care valoarea cofinanțării din Fondul de Coeziune este de 6.824.575 lei.
Reamintim că, în prezent, Compania de Utilități Publice „Dunărea” Brăila SA gestionează uriașul proiect de extindere a rețelei de alimentare cu apă și canalizare în 66 de localități din 32 de UAT-uri ale județului, cu o valoare totală de 1,38 miliarde lei (semnat în decembrie 2020). Prin intermediul „Proiectului Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă Uzată din Județul Brăila în perioada 2014-2020”, finanțat prin POIM, 57.535 persoane vor beneficia de o mai bună alimentare cu apă, iar în ceea ce privește tratarea apelor uzate, 186.178 de persoane ar trebui să beneficieze de un serviciu mai bun.
Uriașul proiect este implementat prin intermediul altor 24 de proiecte mai mici aflate, fiecare, în diverse stadii de execuție (între 23 și 57%), atât în ceea ce privește alimentarea cu apă, cât și tratarea apelor uzate. Fiecare proiect include faze de proiectare și de execuție specifice, de unde și procentul diferit de realizare a obiectivelor asumate, cu respectarea termenelor impuse de beneficiar. În cazul semnalării unor întârzieri, executantul poate fi obligat să plătească penalități.