• procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Făurei au finalizat cercetările şi l-au pus sub acuzaţie pe Ionuţ Radian Puia, agent principal de poliţie la IPJ - Poliţia Oraşului Însurăţei • Puia va fi judecat pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură şi participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată • poliţistul este acuzat că, în timp ce efectua serviciul pe autospeciala MAI 28741, dotată cu aparat radar, a “închis ochii” şi nu i-a sancţionat pe trei şoferi care circulau cu 90, respectiv 68 km/h în localitate şi cu 120 km/h în afara localităţii • totodată, poliţistul a întocmit două rapoarte în care încerca să scape de răspundere disciplinară şi să dea vina pe un coleg
Poliţist dat pe mâna judecătorilor pentru că i-a favorizat pe trei şoferi vitezomani şi pentru că a măsluit două rapoarte întocmite către şefii ierarhici, încercând să scape de răspundere disciplinară.
Zilele acestea, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Făurei au finalizat ancheta penală şi au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Ionuţ Adrian Puia, agent principal de poliţie în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila - Poliţia Oraşului Făurei, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea a trei infracţiuni de “abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit”. Poliţistul a mai fost deferit justiţiei pentru săvârşirea infracţiunilor de “fals în înscrisuri sub semnătură” (două acte materiale) şi “participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată”. Dosarul penal al lui Puia se află deja pe biroul magistraţilor de la Judecătoria Făurei.
În vizorul Compartimentului Control Intern din cadrul IPJ Brăila
Potrivit dosarului penal instrumentat de procurori, în zilele de 15 februarie 2014, ora 17:41, 16 februarie 2014, ora 01:59 şi 3 martie 2015, ora 18:10, inculpatul Puia Ionuţ Adrian, acţionând în calitate de lucrător de poliţie rutieră şi operator atestat radar pe DN 2B, cu autospeciala MAI 28741 aflată în dotarea Poliţiei Oraşului Făurei (pe care era instalat echipament de măsurare a autovehiculelor, de tip Python II) şi înregistrând două autoturisme în localitate şi un autoturism în afara localităţii având viteze peste limita legală, respectiv 90 km/h, 68 km/h şi 120 km/h în cazul ultimului dintre acestea, “nu a luat măsura sancţionării contravenţionale a conducătorilor autoturismelor, încălcând, deopotrivă atribuţiile de serviciu şi dispoziţiile art. 26 alin. 1, pct. 10 din Legea nr. 218/2002 şi art. 109 alin. 1 din OUG nr. 195/2002 republicată, cu consecinţa asigurării unui folos acestora, reprezentat de neaplicarea sancţiunii principale a avertismentului sau amenzii şi a sancţiunii complementare constând în puncte de penalizare ce influenţau situaţia permiselor de conducere ale acestora, potrivit art. 111 alin. I lit. a din OUG nr. 195/2002 republicată”. Totodată, prin fapta sa, agentul de poliţie Puia a afectat “drepturile şi interesele legitime ale persoanei vătămate Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila”, precizează reprezentanţii acuzării.
Poliţistul de la Făurei este acuzat, de asemenea, că în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, a încălcat legea şi în cursul verificărilor interne efectuate de Serviciul Rutier din cadrul IPJ Brăila şi de Compartimentul Control Intern, cu privire la împrejurările în care a înregistrat cu aparatul radar instalat pe autospeciala MAI 28741 cele două autoturisme având viteze peste limita maximă prevăzută de lege în localitate (în zilele de 15 şi 16 februarie 2014), când nu i-a sancţionat pe şoferii vitezomani.
“Inculpatul a întocmit, în datele de 28 ianuarie 2015 şi 5 martie 2015, două rapoarte în care a atestat fapte şi împrejurări necorespunzătoare adevărului, pe care le-a depus la aceste structuri de poliţie (Serviciul Rutier şi Compartimentul Control Intern - n.r.) încercând să se derobeze de răspundere pe seama martorului M.A. (poliţist - n.r.) şi să creeze aparenţa unei situaţii juridice care să conducă, în cele din urmă, la exonerarea sa de răspundere disciplinară”, precizează procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Făurei.
Mai mult decât atât, agentul de poliţie Ionuţ Radian Puia este acuzat că, în ziua de 5 martie 2015, acţionând cu intenţie, l-a indus în eroare şi l-a determinat pe M.A., colegul său de serviciu, să întocmească un raport prin care a confirmat situaţia nereală pe care el însuşi o expusese în rapoartele întocmite pe 28 ianuarie şi 5 martie 2015, folosindu-se de respectivul document ulterior, în cursul verificărilor efectuate la nivelul Compartimentului Control Intern din cadrul IPJ Brăila, în perioada februarie - martie 2015.
În opinia Parchetului de pe lângă Judecătoria Făurei, intenţia poliţistului Puia a fost aceea de a-şi asigura exonerarea de răspundere disciplinară pentru că nu i-a sancţionat pe conducătorii autoturismelor înregistrate cu viteze peste limita legală pe DN 2B, în zilele de 15 şi 16 februarie 2014.
Pe data de 16 aprilie 2018, dosarul penal al agentului principal de poliţie Ionuţ Radian Puia a fost înaintat instanţei de fond a Judecătoriei Făurei, “în vederea verificării legalităţii sesizării instanţei, verificării probelor şi efectuării actelor de urmărire penală”.