Comitetul Director al Spitalului Judeţean Brăila a definitivat ieri planul de măsuri menite să limiteze răspândirea virusului A/H1N1. Potrivit precizărilor directorului medical, dr. Cristian Pricop, aceste reglementări au fost făcute pe baza dispoziţiilor ministerului, vizând limitarea accesului vizitatorilor în spital precum şi realizarea, la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU), de circuite funcţionale separate pentru pacienţii care se prezintă cu simptomatologie respiratorie sugestivă pentru gripă. Dacă cea din urmă măsură a fost aplicată încă de marţi, limitarea accesului aparţinătorilor bolnavilor a fost realizată abia începând de miercuri. Astfel, s-a stabilit un program de vizite între orele 10.00-12.00 şi 17.30-19.00 şi s-au organizat filtre în zonele principale de acces în spital. În aceste puncte se realizează, de către un asistent, un triaj al vizitatorilor, iar în cazul în care vor fi constatate simptome de răceală sau gripă ale acestora, vor fi echipaţi cu măşti şi pelerine de protecţie. De asemenea, au fost luate şi măsuri interne pentru limitarea răspândirii gripei porcine. "Am trimis o adresă către toţi şefii de secţie, prin care li se solicită organizarea unei zone, în fiecare secţie, în care să fie izolaţi, pe cât este posibil, acei pacienţi care au patologia specifică secţiei, dar au şi o posibilă patologie respiratorie. Pentru că un pacient, de exemplu, de la ortopedie sau de la cardiologie, nu poate fi tratat la Boli Infecţioase. Noi, ca sistem de sănătate, avem o dilemă în această perioadă, în care se suprapune gripa nouă peste cea sezonieră, obişnuită, şi este mai greu să faci faţă numărului foarte mare de cazuri care apar", a declarat dr. Cristian Pricop.
Reamintim faptul că în ediţia noastră de ieri, semnalam faptul că, în ciuda ordinelor Ministerului Sănătăţii de a limita accesul vizitatorilor, marţi, în Spitalul Judeţean lumea se plimba fără probleme chiar şi în afara orelor de vizită.
Suspiciunea de gripă porcină a fost infirmată
Cazul brăilencei suspecte de gripă porcină nu a fost confirmat, ne-a precizat ieri prefectul judeţului, Dumitru Popa. "Am rămas la acelaşi număr de bolnavi de gripa nouă, respectiv 9. Suspiciunea apărută în ultimele zile, a fost infirmată", a spus Dumitru Popa. Reamintim că femeia se întorsese din Austria şi prezenta simptomatologie respiratorie sugestivă pentru gripă. Bolnava a refuzat internarea, fiind izolată la domiciliu. Ultimele cazuri de gripă nouă s-au înregistrat la Brăila săptămâna trecută, când virusul A/H1N1 a fost depistat la două persoane care s-au întors din Spania. Primele două cazuri de gripă porcină au fost înregistrate la Brăila în luna august, fiind vorba despre un tânăr de 22 de ani venit din Spania şi un altul de 25 de ani, întors din Norvegia, de la care virusul a fost contactat de alte două persoane, respectiv de tatăl şi de nepotul bolnavului.
Recomandările Ministerului Sănătăţii
Ministerul Sănătăţii (MS) atenţionează populaţia să respecte recomandările medicilor cu privire la igiena personală şi recomandă evitarea aglomerărilor umane. În cazul apariţiei oricăror simptome de viroză respiratorie trebuie evitată automedicaţia şi este necesar consultul medicului de familie care poate recomanda prezentarea la un medic specialist. MS precizează că nu este necesară prezentarea la medicul specialist din spital fără a prezenta semne de îmbolnavire şi fără recomandarea medicului de familie. Izolarea bolnavilor la domiciliu este foarte importantă pentru limitarea răspândirii virusului. Simptomele infecţiei cu virusul gripal A/H1N1 sunt asemănătoare cu cele ale virozelor respiratorii: rinoree, jenă în gât, febră de peste 37 grade, stare generală proastă.