Mergi la conţinutul principal

Filmul românesc ”Crai nou”/”Blue Moon”, câștigător al marelui premiu al Festivalului Internaţional de Film de la San Sebastian 2021, ajunge la Brăila

* premiera filmului are loc luni, 21 martie, de la ora 19.00, la Sala Studio a Teatrului ”Maria Filotti”, în prezența regizoarei Alina Grigore, actriței Ioana Chițu, producătoarea Gabriela Suciu-Pădurețu și directorului de imagine Adrian Pădurețu

 

 

 

Teatrul ”Maria Filotti” din Brăila găzduiește o proiecție specială a filmului românesc ”Crai nou”/”Blue Moon”, câștigător al marelui premiu al Festivalului Internaţional de Film de la San Sebastian 2021. Proiecția are loc luni, 21 martie, de la ora 19.00, la Sala Studio, unde vor fi prezenți regizoarea Alina Grigore, actrița Ioana Chițu, producătoarea Gabriela Suciu-Pădurețu și directorul de imagine Adrian Pădurețu.

Filmul “Crai Nou” (”Bleu moon”), scris și regizat de Alina Grigore, cu Ioana Chițu, Mircea Postelnicu, Mircea Silaghi, Ioana Flora, Emil Măndănac, Ilinca Neacșu, Robi Urs, Mihaela Perianu și Vlad Ivanov în distribuție, reprezintă debutul în lungmetraj al regizoarei. Lungmetrajul urmărește călătoria psihologică a unei tinere spre procesul ei de dezumanizare. În încercarea de a urma studii superioare și a scăpa de violența familiei ei disfuncționale, Irina se transformă din victimă în agresor ca urmare a agresiunii subtile pe care trebuie să o îndure. O experiență sexuală ambiguă cu un artist o determină să lupte împotriva oricărui tip de agresiune și să-și urmeze scopul de a fugi la București.

Alina Grigore este de curând mai puțin preocupată de actorie și mai degrabă preocupată de experimentarea situațiilor și personajelor scenice prin regie și pedagogie. Alina este fondatoarea școlii private de teatru și film Inlight, doctorand și asistent la UNATC – clasa profesorului universitar Mircea Gheorghiu. A terminat actoria la UNATC la clasa Ion Cojar și Adrian Titieni și a decis să urmeze regia la îndrumarea lui Adrian Sitaru, alături de care lucrează îndeaproape la diferite proiecte de teatru și film.

Alina Grigore e cunoscută pentru felul neconvențional de a construi o poveste în urma colaborării de succes pe care aceasta a avut-o cu Adrian Sitaru la filmul ”Ilegitim”, (film premiat cu premiul CICAE la secțiunea Forum a prestigiosului Festival de Film de la Berlin).

Pentru “Crai Nou”, Alina a propus actorilor un scenariu inițial, după care a început să lucreze cu ei, pentru aproximativ 1 an și 6 luni, la dezvoltarea personajelor. A fost o muncă de colaborare în care actorii au fost îndrumați să lucreze colectiv la dezvoltarea rolurilor. Au creat, de exemplu, împreună, amintiri ale personajelor. În urma acestui proces Alina a rescris scenariul, preocuparea ei fiind “a experimenta relații și situații mai degrabă decât a formula un fir narativ”.

”Din cauza dorinței de a descoperi împreună procese și viziuni estetice a fost nevoie de o muncă aprofundată și destul de diferită atât a echipei, cât și a actorilor. Am lucrat împreună intens în fiecare pas al procesului pentru aproape 2-3 ani și au fost implicate resurse aproape nebănuite”, declară regizorea Alina Grigore despre primul său lungmetraj.

În rolurile principale sunt Ioana Chițu și Mircea Postelnicu. Ioana este o actriță cu preocupări asemănătoare cu cele cu ale regizoarei – educație, experimentare și cercetare. Un reprezentatnt al artivismului, Ioanei îi place să abordeze roluri cu implicații educative sociale și politice, activând în sectorul independent în proiecte găzduite de Macaz Teatru Coop. sau reactor de Creație și Experiment. Mircea Postelnicu este cunoscut publicului pentru rolul său din ”Ana Mon Amour”, în regia lui Călin Peter Netzer, cât și pentru felul riguros în care lucrează la un rol.

Bilete la proiecția specială de la Teatrul ”Maria Filotti” a filmului “Crai Nou” pot fi achiziționate de pe site-ul www.blt.ro.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro