Lungmetrajul „Aferim!", în regia lui Radu Jude, a fost desemnat marele câştigător la Festivalul Internaţional de Film IndieLisboa. Evenimentul care a avut loc în capitala Portugaliei, între 23 aprilie şi 3 mai, s-a încheiat cu ceremonia de gală unde „Aferim!" a fost distins cu trofeul oraşului Lisabona - marele premiu pentru cel mai bun lungmetraj, dar şi cu Premiul de distribuţie acordat de juriul bloggerilor de cinema.
Unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice româneşti din ultimii ani, lungmetrajul „Aferim!", în regia lui Radu Jude, a câştigat la mijlocul lunii februarie trofeul Ursul de Argint pentru cea mai bună regie la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin şi este până în prezent cel mai de succes film românesc al anului, cu peste 57.000 de spectatori.
În Parlamentul european
Recent, pelicula a fost promovată la Bruxelles, la sediul Parlamentului European, în prezenţa unui numeros public şi a mai multor oficialităţi. Organizatorii evenimentului, europarlamentarii Daciana Sârbu şi Damian Drăghici, au dorit astfel să aducă în atenţia oficialilor europeni, dar şi a publicului o serie de probleme mai ales de ordin social, cu care se confruntă în continuare comunitatea romă.
Egalitate cu ceilalţi cetăţeni europeni
„Aferim" prezintă în premieră istoria romilor şi este unul dintr-o serie de evenimente de sensibilizare a instituţiilor europene şi europarlamentarilor asupra acestei istorii, a subliniat la rândul său europarlamentarul Damian Drăghici (UNPR). „Sper din tot sufletul că îi va sensibiliza pe europeni, ne va da şi nouă credibilitate ca romi, să vadă că am fost 500 de ani în robie, să înţeleagă puţin istoria noastră şi, pe de altă parte, să înţeleagă că sunt oameni şi din film şi din viaţa de zi cu zi care şi-au depăşit condiţia. Si dacă există câteva măsuri importante pentru ei, de a-i aduce la egalitate cu ceilalţi cetăţeni europeni, cum ar fi educaţie, case, sănătate şi muncă, atunci vorbim de incluziune socială. (...) Suntem singura minoritate europeană cu reprezentanţi în toate cele 28 de state membre", a remarcat Damian Drăghici.