Filmul „Aferim" ajunge acasă în martie | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Filmul „Aferim" ajunge acasă în martie

Filmul "Aferim!", pentru care regizorul Radu Jude a câştigat Ursul de Argint pentru regie la cea de-a 65-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, va fi lansat pe 6 martie în cinematografele din România.
"Premiul ar trebui să fie un semn în plus faţă de atâtea altele din ultimii ani că ceea ce numim cinematograf de artă, film de autor ar trebui sprijinit de instituţiile care pot susţine acest lucru în România: Centrul Naţional al Cinematografiei, Ministerul Culturii. Cred că este important ca cineaştii aflaţi la debut şi cineaştii tineri care se luptă să debuteze să aibă o şansă să-şi facă filme, în primul rând", a declarat Radu Jude, sâmbătă seară, după ceremonia de decernare a premiilor celei de-a 65-a ediţii a Festivalului de la Berlin.
Singurul film românesc selectat în competiţia oficială a Berlinalei 2015, "Aferim!" a avut premiera mondială miercuri, 11 februarie, în cadrul competiţiei oficiale a Festivalului de la Berlin.
Din distribuţia peliculei fac parte actorii Teodor Corban, Mihai Comănoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija, Luminiţa Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Alexandru Bindea, Mihaela Sîrbu, Adina Cristescu, Şerban Pavlu, Gabriel Spahiu şi Dan Nicolaescu.

Cui aparţine acest succes

Unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice româneşti din ultimii ani, "Aferim!" este un un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoţit de fiul său (Mihai Comănoiu) caută un rob fugar (Cuzin Toma). Scenariul filmului este scris de Radu Jude şi Florin Lăzărescu. Marius Panduru a realizat imaginea, montajul îi aparţine lui Cătălin Cristuţiu, sound design-ul este semnat de Dana Lucreţia Bunescu. Costumele poartă semnătura Danei Păpăruz, scenografia Augustinei Stanciu. Constanţa Vintilă-Ghiţulescu este consilier istoric, iar Ada Solomon, producător

Un palmares impresionant

Radu Jude a regizat, de asemenea, scurtmetrajele "Lampa cu căciulă", "Alexandra", "O umbră de nor", "Trece şi prin perete", care au câştigat numeroase premii. Lungmetrajul de debut, "Cea mai fericită fată din lume", a fost distins cu premiul CICAE la Festivalul de la Berlin, premiul FIRESCI la Festivalul de la Sofia, premiul pentru cel mai bun scenariu la B-EST International Film Festival şi premiul FIPRESCI la IndieLisboa. Cel de-al doilea lungmetraj realizat de Radu Jude, "Toată lumea din familia noastră", a fost proiectat în premieră mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, în secţiunea Forum. "Toată lumea din familia noastră" a obţinut, printre altele, marele premiu al Festivalului de la Sarajevo, marele premiu Bayard dOr şi premiul pentru cel mai bun actor la Namur IFF, marele premiu la CinEast IFF, trofeulFestivalului Internaţional de Film Anonimul, premiul Zilelor Filmului Românesc la TIFF şi premiul pentru regie alături de premiul publicului la B-EST IFF.

S-a făcut actor la dorinţa soţiei

Cuzin Toma, interpretul robului Carfin din lungmetrajul Aferim povesteşte că a devenit actor cu multă ambiţie şi pentru că soţia sa îşi dorea foarte mult să cunoască lumea vedetelor din cinematografie. "Şi-a dorit şi i-am zis că mă fac actor. Şi am devenit actor", a completat acesta. Înainte a fost, printre altele, miner, electrician, bucătar, profesii care l-au ajutat în meseria aleasă, pentru că a ajuns să cunoască "mentalitatea mai multor categorii sociale". Cuzin Toma nu se ataşează de roluri, dar recunoaşte că interpretarea din "Aferim!" a fost ofertantă. "Nu mă ataşez, încerc să înţeleg rolurile", spune artistul. Cea mai grea scenă din "Aferim!" a fost cea de la finalul lungmetrajului, descrisă drept "dură" de publicaţiile de specialitate. Întrebat dacă au existat multe duble pentru acea secvenţă, actorul a afirmat că nu a fost necesar, pentru că s-a repetat mult înainte. "Se rupeau costumele într-o veselie la fiecare dublă, s-a repetat foarte mult înainte, pentru că era o mişcare amplă, cu toată coregrafia, cu toată figuraţia, o nebunie, dar am repetat foarte mult înainte şi când s-a strigat acţiune...", completează Toma.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro