Sâmbătă dimineaţă, de la ora 11.00, la Muzeul Brăilei este organizată vizionarea filmului "Sînt o babă comunistă!", ecranizarea romanului omonim scris de Dan Lungu. Regia este semnată de Stere Gulea, iar din distribuţie fac parte: Luminiţa Gheorghiu, Ana Ularu, Marian Râlea, Collin Blair, Anca Sigartău, Coca Bloos, Tania Popa.
Vineri după amiază, de la ora 17.00, brăilenii se pot întâlni chiar cu scriitorul Dan Lungu în Casa Memorială "Panait istrati" din Grădina Mare, pentru a discuta despre oameni, idei, nostalgii, istorie, bancuri politice, mentalităţi, apucături, metehne, paradoxuri, dezamăgiri, speranţe, dar şi despre romanul său "Sînt o babă comunistă!".
La finalul întâlnirii cu scriitorul Dan Lungu, se va închide expoziţia de portrete, portrete şarjă şi caricaturi a artistului plastic Leonte Năstase, care va fi prezent la evenimentul literar şi va face portrete, opţional, unora dintre participanţi. Moderator al celor două evenimente va fi conf. univ. dr. Zamfir Bălan, director adjunct al Muzeului Brăilei.
"Sînt o babă comunistă!", cel mai nou film regizat de Stere Gulea, a stârnit la lansare un mic scandal din cauza faptului că pelicula nu atacă dur şi fără echivoc iluzia comunistă în care a trăit protagonista Emilia. Dimpotrivă, filmul aruncă o privire nostalgică şi caldă în comunism. Controversele sunt accentuate de faptul că Emilia este un om crescut şi format în comunism, iar ea nu poate condamna comunismul, ar însemna să se condamne pe sine pentru că în acea perioadă a făcut ce trebuia pentru a se adapta la mediu. "Atunci, cum poate un individ format în comunism, care nu a avut parte de niciun fel de activitate dizidentă, care în loc să se lupte cu sistemul, a încercat să se adapteze pentru a supravieţui, să se raporteze la trecut fără să se nege pe sine? Este o întrebare la care Stere Gulea nici nu pretinde că ar avea răspunsul. Însă este o întrebare validă, ce trebuie pusă", consideră criticul Raluca Durbacă în Agenda LiterNet.