• fraţii Iulian şi Cristian Ghiorghe, de 30 respectiv 32 de ani, au fost reţinuţi 24 de ore pentru înşelăciune şi spălare de bani • în perioada august 2014-martie 2015, brăilenii au postat pe internet anunţuri mincinoase de vânzare maşini second-hand şi au ţepuit nouă cetăţeni francezi • Iulian şi Cristian au pus mâna pe 63.000 de euro, după ce au atras în “afacere” şi alţi români • banii au fost viraţi în conturi din oraşul Brno, Cehia, pe numele unor amici, ca să nu intre la bănuieli poliţia română • ancheta a fost coordonată de prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, Fănel Mihalcea
“Ţeapă” cu maşini second-hand şi pagube de peste 60.000 de euro aduse unor cetăţeni francezi care, naivi, au virat bani în conturile unor brăileni, crezând că au făcut o afacere potrivită şi că vor intra în posesia unor autoturisme obţinute la juma' de preţ.
În perioada august 2014 - martie 2015 fraţii Iulian-Andrei şi Cristian-Ionuţ Ghiorghe au postat pe un site de profil anunţuri fictive de vânzare maşini second-hand, reuşind să înşele nouă cetăţeni francezi pe care i-au păgubit cu suma de 63.500 lei. Asta în condiţiile în care nu deţineau niciun fel de maşini second-hand. Brăilenii au fost reţinuţi pe ordonanţă şi prezentaţi instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă, însă judecătorul de drepturi şi libertăţi i-a pus sub control judiciar. Fraţii de 30, respectiv 32 de ani au recunoscut că au angrenat în “afacere” şi alte persoane şi că au cheltuit pe distracţii peste 63.000 de euro, promiţând, totodată, că-i vor despăgubi pe cetăţenii francezi. Doi ani le-au trebuit anchetatorilor ca să-i dovedească pe fraţii Ghiorghe, iar ancheta a fost condusă de prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, Fănel Mihalcea.
Nouă francezi “ţepuiţi” prin metoda “maşini second-hand la promoţie”
Prin ordonanţa procurorului din data de 7 iulie 2017, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii Iulian-Andrei Ghiorghe, 30 ani, şi Cristian-Ionuţ Ghiorghe, 32 de ani, cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi spălare de bani (art. 244 Cod Penal şi art. 29 din Legea nr. 656/2002). Prim-procurorul-adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, Fănel Mihalcea, magistratul care a supravegheat ancheta penală, precizează: “În perioada august 2014 - martie 2015, inculpaţii au determinat un număr de nouă persoane, cetăţeni români (martori), prin mijloace frauduloase, să-şi deschidă conturi bancare în nume propriu la o sucursală a Casei de Economii din Republica Cehă, oraşul Brno, iar ulterior, prin intermediul acestora, au intrat în mod ilicit în posesia sumei totale de 63.500 euro, transferată în aceste conturi bancare de către persoanele vătămate, cetăţeni francezi, Masschelier Dorzane, Sebastian Cullaffroz, Martin Helen, Stephane Lassafer, Arnould Gisele, Jean Paul Lemair, Maguy Iozzia, Ricardo Ferreira Pinto şi M.OU MME Yoirg Eric Clirei”.
Pentru probarea acuzaţiilor aduse celor doi fraţi necinstiţi, ofiţerii de la Serviciul de Investigarea Fraudelor - Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila, coordonaţi de prim-procurorul adjunct Fănel Mihalcea au folosit - pe lângă sesizările făcute de banca cehă şi înregistrările video care-i surprind pe cei implicaţi în frauda de zeci de mii de euro - declaraţiile martorilor audiaţi şi pe cele ale inculpaţilor.
Imediat după reţinerea fraţilor Iulian şi Cristian Ghiorghe, reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila au sesizat instanţa de judecată, respectiv judecătorul de drepturi şi judecăţi din cadrul Tribunalului Brăila, cu propunere de arestare preventivă.
“Raportat la gravitatea faptelor, inclusiv prin urmările produse (prin acţiunile întreprinse, inculpaţii au intrat în mod ilicit în posesia sumei de 63.500 euro), la modul şi circumstanţele de comitere a acestora (determinând martorii, prin mijloace frauduloase, să-şi deschidă conturi bancare la o sucursală a Casei de Economii din Republica Cehă, oraşul Brno), având în vedere şi caracterul continuat al faptelor, desfăşurarea acestora pe o perioadă îndelungată (august 2014 - martie 2015), atitudinea evidentă de nesupunere faţă de regulile sociale - predominând scopul acestora de a obţine venituri în mod fraudulos prin vătămarea patrimoniilor altor persoane, cetăţeni francezi - desfăşurarea activităţii infracţionale pe teritoriul altui stat (...) măsura arestării preventive este necesară în scopul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal, fiind, totodată, proporţională cu gravitatea acuzaţiilor”, preciza procurorul de caz vinerea trecută, în momentul sesizării instanţei.
În acceaşi zi, la ora 17:00, după o audiere-maraton, judecătorul de drepturi şi libertăţi a respins propunerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila de arestare preventivă a inculpaţilor acuzaţi de înşelăciune şi spălare de bani şi a dispus luarea măsurii controlului judiciar faţă de aceştia, pe o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 7 iulie 2017. Astfel, fraţii Ghiorghe vor fi cercetaţi sub control judiciar.
Instanţa a dispus, de asemenea, punerea de îndată în libertate a inculpaţilor Iulian-Andrei şi Cristian-Ionuţ Ghiorghe (aceştia fiind reţinuţi pe ordonanţă şi depuşi în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul IPJ Brăila). Fraţii Iulian şi Cristian Ghiorghe au fost însă obligaţi să respecte mai multe obligaţii, în caz contrar, măsura controlului judiciar va putea fi înlocuită cu măsura arestului la domiciliu sau, mai rău, cu măsura arestării preventive.
Cei doi inculpaţi trebuie să se prezinte la poliţie sau la instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemaţi. Ei trebuie să informeze poliţia şi judecătorul de drepturi şi libertăţi cu privire la schimbarea locuinţei, să se prezinte la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila - Biroul Supraveghere Judiciară, conform programului întocmit de poliţişti, ori de câte ori sunt chemaţi şi să nu depăşească limita teritorială a României decât cu încuviinţarea prealabil a judecătorului. Nu în ultimul rând, tinerilor puşi sub control judiciar li s-a impus să nu comunice cu martorii din dosar şi nici cu cetăţenii francezi pe care i-au ţepuit în urmă cu doi ani.
Fraţii Ghiorghe au promis că le dau înapoi banii francezilor
Potrivit unor surse judiciare, fraţii Cristian-Ionuţ şi Iulian-Andrei Ghiorghe, de 32 respectiv 30 de ani, s-au decis să facă rost de bani în vara anului 2014, postând anunţuri mincinoase pe un site de vânzări autoturisme second-hand, în condiţiile în care nu deţineau astfel de vehicule. Iulian are studii superioare, fiind de profesie inginer mecanică fină, iar fratele său, Cristian, are studii medii. Culmea, unul din fraţii puşi sub control judiciar pentru înşelăciune şi spălare de bani şi-a fixat deunăzi nunta chiar la sfârşitul acestei luni şi a achitat contravaloarea restaurantului, formaţiei şi fotografului, precum şi alte cheltuieli.
Audiaţi pe parcursul urmăririi penale, fraţii Iulian şi Cristian Ghiorghe le-au spus anchetatorilor că s-au decis să posteze anunţuri referitoare la vânzarea unor autoturisme second-hand după ce au văzut anunţuri similare pe internet. Au aflat, astfel, că “vânzarea” bunurilor era condiţionată de virarea unor sume de bani, sume ce reprezentau contravaloarea bunului oferit spre vânzare.
Pentru a nu fi descoperiţi, fraţii Ghiorghe au folosit, pentru fiecare anunţ postat pe internet, conturi deschise în Cehia pe numele unor cetăţeni români, cunoştinţe şi prieteni (Leonard S., Cristian U., Mihai O., Cornel D., Georgian H.).
Cei nouă cetăţeni francezi care au “muşcat momeala” (anunţurile postate pe site-ul de vânzări se adresau în special cetăţenilor francezi) au făcut greşeala să vireze sume de bani în conturile românilor angrenaţi în “afacerea” fraţilor Iulian şi Cristian Ghiorghe, conturile respective fiind deschise în oraşul Brno din Republica Cehă.
Întrebaţi ce anume i-a determinat să aleagă Cehia, autorii înşelăciunilor cu autoturisme second-hand au precizat că acolo, în respectiva ţară, există modalităţi mult mai simple de efectuare a operaţiunilor bancare. De fiecare dată, după ce aveau confirmarea online că sumele de bani au fost virate de către cetăţenii francezi traşi pe sfoară, brăilenii Iulian şi Cristian Ghiorghe se deplasau la banca din Brno împreună cu titularii de cont. Titularii de cont intrau în sediul băncii cehe şi efectuau rapid operaţiunea de retragere a banilor viraţi în funcţie de marca autoturismelor expuse pe site-ul de vânzări. La ieşire, fraţii Iulian şi Cristian Ghiorghe luau banii de la titularii de cont şi le înmânau acestora, drept răsplată pentru serviciul prestat, un procent de 20-30 % din totalul sumei virate de către cetăţenii francezi jecmăniţi fără scrupule de infractorii brăileni.
Fraţii Ghiorghe le-au spus anchetatorilor că persoanele angrenate în “afacere”, titularii de conturi din Brno, habar nu aveau de metoda folosită de ei pentru a-i înşela şi a-i stoarce de bani pe francezi. Totodată, au recunoscut acuzaţiile şi au spus că regretă ce-au făcut, promiţând că vor restitui cei 63.000 de euro încasaţi în mod necuvenit, în urmă cu doi ani.
Un lucru este cert: imediat după ce au intrat în posesia banilor murdari, Iulian şi Cristian Ghiorghe s-au pus pe chefuri şi distracţii. Nici ei nu mai ştiu pe ce-au cheltuit zecile de mii de euro primiţi prin intermediul conturilor deschise în Republica Cehă. Inculpaţii au precizat, de asemenea, că, în cazul în care dosarul fraudei cu maşini second-hand va ajunge la instanţa de judecată, sunt de acord să se judece “pe procedura simplificată”. Adică să recunoască învinuirile aduse ca să primească o reducere substanţială a pedepsei.