Mergi la conţinutul principal

Filarmonica „Lyra - George Cavadia” - 8 ani de existenţă

• vineri, 31 mai, de la ora 11.00, la sediul Filarmonicii „Lyra - George Cavadia” Brăila, are loc Concertul aniversar prilejuit de împlinirea a opt ani de la înființarea filarmonicii • intrarea se va face pe bază de invitație • în program vor fi interpretate lucrări de Giuseppe Verdi, G. F. Handel, Ciprian Porumbescu, Franz Shubert, Georges Bizet și George Grigoriu 

 

Vineri, 31 mai, de la ora 11.00, la sediul Filarmonicii „Lyra - George Cavadia” Brăila, de pe Stada Ana Aslan nr. 29, are loc Concertul aniversar prilejuit de împlinirea a opt ani de la înființarea filamonicii brăilene. Evenimentul aniversar este organizat de Consiliul Județean Brăila, Filarmonica „Lyra - George Cavadia” și Primăria Municipiului Brăila, iar intrarea la concert se va face pe bază de invitație.

Evenimentul cultural, prezentat de prof. Marilena Niculescu, îi va avea ca invitați pe: Lucian Moraru (violă), Viniciu Moroianu (pian), Florentina Soare (mezzosoprană) și Ludmila Calalb (pian). Vor fi interpretate lucrări de Giuseppe Verdi, G. F. Handel, Angel Villoldo, Ciprian Porumbescu, Franz Shubert, Ruperto Chapi, Emmerich Kalman, Astor Piazzolla, Frederick Loewe, Georges Bizet și George Grigoriu.    

„Îmi asum cu drag riscurile actualului demers, de natură cât se poate de delicată de a vorbi, în mare, măcar despre istoria realizărilor Filarmonicii brăilene „Lyra - George Cavadia”, de la 31 mai 2016 încoace. Impresii, păreri, consideraţii, presupuneri, polemici, mai mult sau mai puţin subiective, s-au înregistrat în toţi aceşti ani. Important însă este faptul că, în cei 8 ani scurşi, Filarmonica brăileană a acumulat suficient capital de prestigiu cultural, unanim apreciat la nivelul întregii ţări.

Este o instituţie de artă aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Brăila, o instituţie ce promovează constant creaţii de autentică valoare din literatura muzicală românească sau universală, promovează excelenţa în arta interpretativă, organizând lunar concerte şi recitaluri cu nume şi formaţii camerale cunoscute, dar şi cu debutanţi în lumea artistică muzicală. Au fost luate atâtea iniţiative ce au schimbat în bine viaţa culturală a oraşului nostru, ce-au adus un plus de valoare ridicând mult prestigiul acestei instituţii şi nu merită a fi păstrate într-un con de umbră. Din contra! Filarmonica „Lyra - George Cavadia” se poate înscrie cu litere mari printre instituţiile care, la urma urmei, oferă servicii culturale nu numai „elitei”, care, după cum se constată cu mare bucurie, de altfel, este din ce în ce mai numeroasă la Brăila.

Filarmonica „Lyra - George Cavadia” este parte din istoria acestei zone atât de bogată în nume ce şi-au lăsat amprenta în viaţa culturală a ţării. La 31 mai 2024, este ziua ei, a Filarmonicii brăilene! Este un moment de mare sărbătoare, este un eveniment ce trebuie marcat prin bucurie împărtăşită. Cel puţin aşa percep eu această zi. Şi nu numai eu, ci tot alaiul de melomani ce vin în sălile de concert (Casa Tineretului sau cocheta sală din sediul Filarmonicii).

Câştigul cel mare al Filarmonicii brăilene constă, în primul rând, în înfiinţarea Orchestrei de cameră „George Cavadia”, apoi a formaţiilor camerale (cvintet, sextet, grup vocal-cameral) cât și a colaborării cu celelalte instituţii culturale din oraş (Liceul de Arte „Hariclea Darclée”, Şcoala Populară de Arte „Vespasian Lungu”, Muzeul Carol I) sau din ţară (Teatrul de Operă şi Operetă „Nae Leonard” Galaţi, Filarmonicile din Braşov, Cluj, Bucureşti, Iaşi etc).

Stagiunile muzicale au abundat în toată această perioadă de concerte, recitaluri, deplasări în judeţ sau în ţară. Pe scena Filarmonicii s-au perindat dirijori consacrați, grupuri camerale de înaltă ţinută artistică, tineri debutanţi, nume sonore în arta interpretativă (Alexandru Tomescu, Viniciu Moroianu, Lucian Moraru, Radu Mihai Ropotan, Gabriel Croitoru, Simina Croitoru, Ştefan Cazacu, Florin Ionescu Galaţi, Ioana Maria Lupaşcu, Sânziana Mircea, Alexandru Burcă, Laurenţiu Sima, Carmen Topciu, Florentina Soare, Aurelian Băcan etc.)

Asta şi pentru că directorul Filarmonicii, col. (r) Petrea Gogu, un adept al strategiilor pe termen lung, a trasat linia câştigătoare a acestei onorabile instituţii, ghidându-se, poate, după înţeleptul principiu conform căruia dacă stagiunea tot începe întotdeauna toamna, când poate că „plouă” prea mult, „nu-i suficientă doar o umbrelă”. Încerci să te gândeşti chiar şi la o Arcă... aşa cum a făcut-o cândva, cineva... salvând omenirea.

Şi s-a gândit bine managerul Filarmonicii, pentru că nimeni nu mai poate contesta standardul ridicat al acestei instituţii, nici valoarea Festivalului Naţional al Muzicii de Cameră - SUBITO, aflat, în toamnă, la cea de-a III-a ediţie şi devenit un adevărat „pol de interes” pentru formațiile camerale din ţară.

Am credinţa că, după un alt şir de ani, Brăila se va număra printre centrele culturale de maximă importanţă din România, viaţa muzicală din această parte de ţară va fi înfloritoare şi nimeni nu va mai putea nega faptul că, doar ea, „MUZICA are puterea de a metamorfoza spații şi de a construi adevărate catedrale sonore”.

La mulţi ani, dragă Filarmonică brăileană!”, ne-a declarat prof. Marilena Niculescu.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro