• reprezentantul elevilor în forumul decizional al şcolii are drept de vot în consiliul de administraţie şi poate influenţa luarea deciziilor, de la orarul cursurilor, la planul de investiţii al unităţii de învăţământ
Cu toate problemele şi neajunsurile sale, un lucru este cert despre sistemul de învăţământ din România: are nevoie de implicarea activă a elevilor, principalii beneficiari ai educaţiei. Astfel, sub îndemnul “Conducerea şcolii are nevoie de TINE!”, Consiliul Judeţean al Elevilor Brăila (CJE) Brăila dă startul campaniei de alegeri a reprezentanţilor elevilor în consiliile de administraţie din şcoli.
“Consiliul Judeţean al Elevilor Brăila anunţă că, odată cu începerea anului şcolar, elevii care au împlinit 18 ani intră în cursa pentru ocuparea funcţiei de reprezentant al elevilor în Consiliul de Administraţie. Prin dreptul de vot pe care îl deţii, poţi influenţa decizii ce privesc aspecte importante, precum regulamentul de organizare şi funcţionare, bugetul, curriculumul la decizia şcolii (opţionalele), planul de investiţii, orarul cursurilor ş.a.m.d. Mai mult, vei putea aduce pe ordinea de zi în cadrul oricărei şedinţe puncte relevante, referitoare la problemele cu care se confruntă colegii tăi. Te invităm chiar pe tine să aplici pentru acest post, încurajându-te să militezi pentru respectarea drepturilor colegilor tăi. Urmăreşte calendarul alegerilor, pregăteşte-ţi scrisoarea de intenţie şi candidează ca elev reprezentant în Consiliul de Administraţie, devenind cel care apară, susţine şi promovează nevoile şi interesele elevilor în forumul decizional al şcolii!”, este mesajul CJE Brăila.
Conform calendarului, înscrierile pentru a ocupa funcţia de reprezentant al elevului în organul suprem din unităţile de învăţământ preuniversitar se mai pot face doar astăzi. Pe 13 septembrie vor fi validate dosarele candidaţilor, iar între 14 şi 17 septembrie are loc campania electorală. Alegerile propriu-zise sunt programate între 18 şi 21 septembrie.
Campanie electorală pentru alegerea reprezentanţilor
Reprezentantul elevilor în consiliul de administraţie este ales prin vot secret de către toţi elevii unităţii de învăţământ. Mandatul celui ales este de un an şcolar. Pentru organizarea alegerilor se creează o comisie dintr-un număr impar de persoane: un preşedinte, care, de regulă, este preşedintele consiliului elevilor, un secretar şi 1-3 membri. Comisia poate invita şi observatori.
Conform procedurii, nu pot fi aleşi ca reprezentanţi ai elevilor tinerii care au rude sau afini până la gradul IV inclusiv desemnaţi ca membri în acelaşi consiliu de adminsitraţie, precum şi cei care au primit sancţiuni disciplinare în ultimii 3 ani.
Elevul care a obţinut cel mai mare număr de voturi este ales câştigător – respectiv, reprezentant al tuturor colegilor săi în consiliul de adminsitraţie al şcolii.
În tot acest proces este interzisă implicarea cadrelor didactice sau a conducerii unităţii de învăţământ în desemnarea unui candidat, în susţinerea unuia sau mai multor candidaţi, înainte sau în perioada alegerilor, sau în desemnarea reprezentantului elevilor, sub sancţiunea anulării procesului electoral.