Orchestra este eterogenă. Are în componenţă muzicieni experimentaţi ai Teatrului muzical "Nae Leonard" din Galaţi, profesori de muzică din Brăila, dar şi elevi talentaţi ai liceului de artă din oraş. Dar nu despre calitatea orchestrei o să vorbim deocamdată. Ea are nevoie de timp ca să se rodeze şi să sune bine.
Aş vrea să discutăm despre spectatori. Ei au participat în număr mare la spectacolul amintit, intuind că asistă la un moment deosebit. Brăilenii sunt alături de orchestră şi o susţin din toată inima. Este important ca iubitorii de muzică să participe la aceste concerte, dar la fel de important este şi cum o fac. A sprijini orchestra nou înfiinţată înseamnă şi a respecta câteva reguli simple de comportament, valabile în toate sălile de concert din lume.
Mai întâi, spectatorii trebuie să ajungă la timp la concert. Dacă totuşi întârzie, nu vor intra în sală în timpul desfăşurării lucrării, ci vor aştepta prima pauză de aplauze ca să-şi ocupe locurile.
Apoi, este recomandabil ca spectatorii să participe la concert în ţinută decentă. Dacă este posibil, domnii vor purta costume închise la culoare, iar doamnele rochii de seară. înainte de spectacol, vor lăsa la garderobă paltoanele, căciulile, bagajele. ţinuta specatatorilor este o formă de respect faţă de artiştii de pe scena şi un semn că fiecare spectacol este o sărbatoare a muzicii.
Tot înainte de intrarea în sala de spectacol, spectatorii vor închide telefoanele mobile sau le vor trece pe silentios. în niciun caz nu vor vorbi la telefon în timpul concertului. Este permisă consultatea telefonului în pauze şi nu în timpul concertului, pentru că lumina ecranului deranjează pe ceilalţi spectatori.
Apoi, nu se aplaudă între părţile unui concert. Spectatorii se pot informa din programul oferit la intrare sau vor fi atenţi la prezentarea care precede lucrarea ca să afle câte părţi are piesa respectivă.
Dacă nu le place concertul, spectatorii se pot ridica şi pleca din sală, dar numai într-o pauză de aplauze.
La rândul lor, organizatorii nu vor ieşi şi intra şi nu se vor deplasa prin sală în timpul concertului cu diferite treburi. Nu vor deschide şi nu vor inchide uşi, nu vor căra scune şi flori după începerea spectacolului. În general, în timpul concertului se păstrează linişte deplină.
De evitat este ca prezentatorul spectacolului să solicite publicului să aplaude sau să prezinte interpreţii ca pe stadion. Acelaşi prezentator va avea grijă să pronunţe corect numele lucrărilor cântate în concert, al autorilor acestora şi al interpreţilor.
Dacă toate acestea vor fi respectate, se creează premise pentru un concert civilizat. De calitatea interpretării se ocupă artiştii. Dar despre interpretare vom scrie în articolele viitoare.