FIFA, la ora reformelor profunde | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

FIFA, la ora reformelor profunde

Prima reuniune a comisiei de reforme a Federaţiei Internaţionale de Fotbal (FIFA) s-a deschis ieri la Berna, sub preşedinţia avocatului elveţian Francois Carrard şi urmează să audieze în cursul zilei propunerile lui Domenico Scala, preşedintele comisiei electorale.
Crearea acestei comisii a fost anunţată pe 20 iulie de Sepp Blatter, şeful demisionar al FIFA, vizată de un amplu scandal de corupţie, menţionează agerpres.ro.
Fost director general al Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Carrard a condus în 1999 procesul de reforme pentru guvernanţa CIO, aflat la acea vreme în pragul unui scandal de corupţie legat de desemnarea staţiunii Salt Lake City pentru organizarea Jocurilor Olimpice de iarnă din 2002.

Consiliu consultativ

Acest „task force" este compus din 12 membri, în afara preşedintelui, fiecare din cele şase confederaţii ce alcătuiesc FIFA (CAF, Concacaf, Conmebol, OFC, AFC, UEFA) având câte doi reprezentanţi. Printre aceşti membri figurează, printre alţii, elveţianul Gianni Infantino, secretarul general al UEFA, dar şi kuweitianul Ahmad Al-Fahad, care este în acelaşi timp membru CIO şi în comitetul executiv al FIFA. Totodată, un consiliu consultativ independent urmează să fie desemnat, format din cinci personalităţi, dintre care doi „aleşi în comun" cu sponsorii.
În acest context, brazilianul Zico, candidat la preşedinţia FIFA, i-a invitat pe ceilalţi potenţiali candidaţi la o dezbatere publică despre problemele forului internaţional de fotbal. Prin urmare, el le-a trimis email-uri lui Michel Platini, Musa Bility, David Nakhid şi Chung Mong-joon, care şi-au exprimat intenţia de a candida.

Problemele unora dintre candidaţi

„Cu toţii suntem de acord că trebuie să evoluăm într-o organizaţie mai bună, în special în ceea ce priveşte democraţia şi transparenţa. Schimbarea, oricum, nu este un eveniment. Este un proces şi noi trebuie să începem prin a da asigurări că aceste alegeri sunt corecte, transparente şi democratice. Este extrem de important ca toate federaţiile membre să aibă şansa să cunoască cât mai bine orice candidat potenţial şi ideile lor cât mai repede posibil", a scris Zico.
Zico a admis că se confruntă cu probleme în obţinerea susţinerii din partea a 5 federaţii naţionale până la 26 octombrie, aşa cum prevede procesul electoral al FIFA, pentru a deveni candidat la preşedinţie. Confederaţia braziliană i-a promis susţinerea, doar după ce va obţine mai întâi sprijinul a altor 4 federaţii. Bility, preşedintele federaţiei liberiene, are de asemenea probleme cu obţinerea susţinerii din partea Confederaţiei africane de fotbal, la fel ca şi antreprenorul sud-african Tokyo Sexwale, care vrea să intre în cursa alegerilor de la FIFA. Din aceste motive, Zico cere o mai mare transparenţă şi democraţie în procesul de alegeri, iar federaţiile să aibă prilejul de a-i cunoaşte mai bine pe candidaţi.

Al doilea candidat african

Între timp, Segun Odegbami, fost căpitan al selecţionatei Nigeriei, a anunţat că va candida la şefia FIFA, care, spune el, „traversează cea mai gravă criză în cei 111 ani de existenţă. Pentru a merge înainte, FIFA are nevoie de o nouă generaţie de conducători, care să redea demnitatea unui sport nobil şi a unei instituţii internaţionale stimate", a explicat Odegbami.
În vârstă de 63 ani, Odegbami a fost component al reprezentativei nigeriene care a cucerit Cupa Africii pe Naţiuni în 1980. El este al doilea african care intră în cursa pentru succesiunea elveţianului Sepp Blatter, după liberianul Musa Bility.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro