Mergi la conţinutul principal

FIFA: filmul şi scandalul

Scandalul de corupţie care a izbucnit în jurul Federaţiei Internaţionale de Fotbal (FIFA) nu ar fi fost niciodată posibil fără "complicitatea" marilor bănci internaţionale, în special americane, apreciază grupul de organizaţii Jubilee USA. „Amploarea corupţiei nu a fost posibilă decât cu complicitatea sistemului bancar internaţional", a declarat Eric LeCompte, directorul grupului de organizaţii de luptă împotriva sărăciei şi opacităţii financiare.
Justiţia americană a pus sub acuzare 14 responsabili ai FIFA într-un dosar ce contabilizează 150 de milioane de dolari deturnaţi. Un fost responsabil al FIFA, Chuck Blazer, a recunoscut darea de mită în cadrul atribuirii Mondialelor din 1998 şi 2010.
Conform ONG-ului, 26 de bănci sunt menţionate în actul de acuzare, între care JP Morgan Chase şi Citigroup, iar unele dintre ele au permis acestor fonduri să "circule" în sistemul financiar american.
Contactată de presă, Citigroup a asigurat că va "coopera cu Ministerul Justiţiei (american) în cadrul anchetei", în timp ce JP Morgan a refuzat să facă orice comentariu.

Reclamă negativă pentru filmul comandat de FIFA

Filmul despre şi finanţat de FIFA, „United Passions", a fost lansat vineri în SUA, în plin scandal de corupţie pentru organizaţia care gestionează fotbalul mondial, şi a fost primit cu critici de presă, relatează Agerpres.
„Filmul cu Gérard Depardieu şi Tim Roth în rolurile principale, este lansat în cel mai prost dintre momente sau este vorba oare de o lovitură de marketing genială?", s-a întrebat site-ul de film Deadline.com.
„Filmul sponsorizat de FIFA, catapultat mai departe de un gol", titrează şi ziarul Los Angeles Times. „Am găsit doar trei persoane cărora le-a plăcut filmul lui Sepp Blatter despre FIFA", scrie ironic şi Washington Post.
Filmul lui Frédéric Auburtin relatează înfiinţarea Cupei Mondiale de fotbal şi a FIFA de-a lungul mandatelor a trei preşedinţi şi a fost prezentat anul trecut la Cannes cu Sepp Blatter ca invitat de seamă al festivalului.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro