Mergi la conţinutul principal

Fierbere in Justitie din cauza lui Corbu

Arestarea si, mai apoi, eliberarea lui Stanel Corbu, survenita in ultima zi a lunii decembrie, continua sa faca valuri. Atit Parchetul, cit si IPJ Braila, trag un semnal de alarma in legatura cu lasarea in libertate a inculpatului, despre care se afirma ca "face parte dintr-o grupare infractionala care actioneaza in zona cartierelor Obor, Lacu Dulce si Hipodrom". Cele doua institutii implicate direct in instrumentarea dosarului penal al lui Corbu isi exprima dezaprobarea, dar si dezamagirea in legatura cu eliberarea inculpatului, in conditiile in care, initial, pe numele acestuia fusese emis mandat de arestare preventiva de 29 de zile, pentru savirsirea infractiunilor de santaj si lipsire de libertate. Mai mult, controversata decizie a completului de judecata condus de magistratul Viorel Vasile, din cadrul Tribunalului Braila, a fost contestata chiar de un membru al completului, magistratul Gabriela Avram, care a tinut sa precizeze ca "faptele comise de catre Corbu Stanel sint de o gravitate deosebita si prezinta pericol pentru ordinea publica".

"Conflictele repetate, rafuielile in care a fost implicat Corbu Stanel sint de notorietate"

Pe data de 27 decembrie 2007, Stanel Corbu (39 de ani), cel caruia, cu doua saptamini inainte, ii fusese distrus Hummer-ul de 100.000 de euro, a fost la rindul sau retinut pe baza de ordonanta, iar a doua zi arestat preventiv, printr-o decizie a Judecatoriei Braila. Cercetarile au fost demarate de judiciaristi din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale - IPJ, coordonati de procurori din cadrul Parchetului de pe linga Judecatorie. Acuzatiile puse pe seama lui Corbu - luate in consideratie si de magistratii judecatori - se refera la faptul ca, "in perioada iulie - decembrie 2007, acesta i-a amenintat pe Sgarcitu Ionel, Sgarcitu Titi, Gheorghe Constantin Ciprian si Crisu Cristian, solicitind sume de bani cuprinse intre 2.000 si 5.000 de euro sub forma de taxe de protectie, iar la data de 9 decembrie 2007 i-a sechestrat pe numitii Crisu Iosefin Gelu si Taranu Iulian Sorin, pe care i-a dus in locuinta sa din strada Deltei 25, unde i-a lipsit de libertate, pe motivul neachitarii unor taxe de protectie". Potrivit unui proces verbal intocmit de IPJ Braila si atasat la dosarul cauzei, Corbu "face parte dintr-o grupare infractionala care actioneaza in zona cartierelor Lacu Dulce, Obor si Hipodrom, compusa din 17 persoane, majoritatea cu condamnari penale sau sanctionate contraventional savirsind pina in prezent o gama variata de infractiuni cu violenta, furturi, iar prin comportamentul lor violent au generat o stare de disconfort in rindul populatiei".
In comunicatul trimis de IPJ redactiei noastre, urmare a articolului "Corbu, eliberat de Revelion!" aparut in data de 4 ianuarie 2008, in cotidianul nostru se afirma ca, "politistii continua investigatiile pentru probarea intregii activitati infractionale a lui Stanel Corbu, urmind a propune solutii legale impotriva lui", considerind ca "lasarea in libertate a inculpatului este de natura sa sporeasca sentimentul de nesiguranta al cetatenilor, din cauza notorietatii acestuia".
Prin intermediul unui alt comunicat trimis redactiei noastre, Parchetul Braila considera ca "normele codului deontologic nu permit discutarea unei hotariri judecatoresti decit in cazul cailor de atac". Cu toate acestea, procurorii raspund afirmatiilor facute de purtatorul de cuvint al Tribunalului Braila, judecatorul Viorel Vasile, care a fost si presedintele completului care l-a eliberat pe Corbu din arest. Acesta a afirmat (inclusiv in incheierea de sedinta din 31 decembrie 2007) ca "nu exista probe sau indicii temeinice din care sa rezulte ca inculpatul Corbu Stanel a comis infractiunile reclamate". In replica, reprezentantii acuzarii spun ca "au existat si exista probe, indicii temeinice privind existenta faptelor si vinovatia autorului", invocind in acest sens dispozitiile art. 143, alin. 1 Cod de Procedura Penala. "In cauza au existat atit probe cit si indicii temeinice, instanta de recurs neobservind sau ignorind dispozitiile art. 82 CPP conform carora persoana vatamata poate fi ascultata ca martor, daca nu este constituita parte civila sau nu participa in proces ca parte vatamata", precizeaza reprezentantii acuzarii. Procurorii spun ca nu mai putin de 10 martori "atesta existenta faptelor retinute in sarcina inculpatului". Comunicatul Parchetului mai precizeaza: "Nu este necesar ca urmarirea penala sa fie finalizata si intreg probatoriul administrat la momentul arestarii preventive. Conflictele repetate, rafuielile in care a fost implicat Corbu Stanel sint de notorietate in Braila, astfel incit pericolul concret pentru ordinea publica generat de starea de libertate a acestuia este evident. Lasarea acestuia in libertate dar si a altor infractori renumiti este de natura sa sporeasca sentimentul de insecuritate al cetatenilor si sa arunce asupra activitatii sistemului judiciar o imagine negativa, in parte indreptatita".

"In mod gresit se retine de catre instanta de fond ca temei al arestarii ca inculpatul este capul unei grupari interlope"

Dupa ce i-a audiat pe martori si a analizat probele prezentate de procurori, pe data de 28 decembrie 2007, Judecatoria Braila (instanta de fond) a emis pe numele lui Corbu mandat de arestare preventiva. Iata motivele avute in vedere de judecatori: "gradul sporit de pericol social al faptelor comise (santaj si lipsire de libertate - n. r.), imprejurarile si modul de comitere, obiectele juridice lezate, mobilul activitatii infractionale, pedepsele prevazute de lege pentru aceste infractiuni cu rezonanta deosebita in societate, rezultatele socialmente periculoase produse, faptul ca inculpatul face parte si chiar conduce o grupare infractionala avind drept scop comiterea de fapte antisociale cu caracter de violenta, faptul ca antreneaza in jurul sau si alte persoane de acelasi tip social si aceeasi natura, faptul ca a tulburat grav linistea si ordinea publica in oras - faptele sale fiind de notorietate, publicate si in ziarele locale, in mass-media".
In replica, instanta de recurs - cea care a revocat mandatul de arestare si l-a pus in libertate pe Corbu - a considerat ca "in mod gresit se retine de catre instanta de fond ca temei al arestarii ca inculpatul este capul unei grupari interlope" si ca "nu sint suficiente probe din care sa rezulte ca inculpatul se face vinovat de comiterea faptelor reclamate". Presedintele completului, Viorel Vasile si judecatorul Genoveva Olaru au considerat ca se impune eliberarea "de indata" din arest a lui Corbu, in schimb cel de-al treilea judecator, Gabriela Avram - magistrat de cariera cu aproape 30 de ani de experienta - nu a fost de acord, pe motiv ca "faptele comise de inculpat sint de o gravitate deosebita si prezinta pericol pentru ordinea publica". "Arestarea inculpatului este necesara pentru a proteja drepturile si libertatile celorlalti cetateni, pentru a nu comite si alte infractiuni si pentru a nu influenta partile vatamate", a tinut sa precizeze judecatorul Avram, care le-a dat, astfel, dreptate colegilor de la Judecatorie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro