Mergi la conţinutul principal

Fierbe Braila!

Meteorologii au emis o atentionare cod galben de canicula pentru 15 judete din estul, sudul si vestul tarii, nominalizind aici si Braila, precum si Bucuresti, unde de joi dupa-amiaza si pina vineri seara sint anuntate temperaturi de 37-38 de grade.
Potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie, incepind de joi, de la ora 14.00 si pina vineri, la ora 20.00 vremea va fi calduroasa, caniculara dupa-amiaza in majoritatea localitatilor, in special in zonele de cimpie, astfel incit indicele de confort termic temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80.
In Cimpia de Vest si in cea mai mare parte a Cimpiei Romane (judetele Bihor, Arad,Timis, Caras-Severin, Mehedinti, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Braila, Galati, Vaslui, Ilfov si municipiul Bucuresti valorile termice maxime vor fi frecvent de 37- 38 de grade.
Valori in jurul a 37 de grade se vor inregistra izolat si in sudul judetelor Hunedoara, Gorj, Vilcea, Arges, Dimbovita, Prahova, Buzau, Vrancea, precum si in vestul judetelor Constanta si Tulcea.

Ministerul Sanatatii face apel la populatie sa respecte recomandarile pentru zilele caniculare

Ministerul Sanatatii face apel la populatie sa respecte recomandarile medicilor, pentru a evita imbolnavirile datorate caniculei, avind in vedere ca meteorologii au anuntat pentru joi si vineri temperaturi extreme. Astfel, pentru prevenirea incidentelor in timpul perioadelor cu temperaturi extreme, Ministerul Sanatatii recomanda populatiei sa evite expunerea prelungita la soare intre orele 11.00 si 18.00. In cazul in care nu pot evita deplasarile in intervalul 11.00 - 18.00, specialistii recomanda celor care ies in soare sa poarte palarii, haine lejere si ample, din fibre naturale, de culori deschise.
In perioadele de canicula, populatia trebuie sa bea un pahar de apa (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 - 20 de minute. Consumul de alcool, inclusiv bere sau vin, trebuie evitat in zilele caniculare, deoarece favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii. De asemenea, trebuie evitat consumul bauturilor cu continut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase), deoarece acestea sint diuretice.
Printre recomandarile specialistilor pentru perioadele caniculare se afla si consumul fructelor si legumelor proaspete (pepene galben, rosu, prune, castraveti, rosii), care contin o mare cantitate de apa si a iaurturilor.
Pentru a limita cresterea temperaturii in locuinte este recomandata inchiderea ferestrelor expuse la soare, tragerea jaluzelelor sau a draperiilor si inchiderea aparatelor electrocasnice care nu sint necesare. Pe parcursul zilei sint indicate dusurile caldute. Totodata, aparatele de aer conditional trebuie reglate astfel incit temperatura sa fie cu cinci grade mai mica decit temperatura ambientala, iar ventilatoarele nu trebuie folosite daca temperatura aerului depaseste 32 de grade Celsius.

Persoanele virstnice si cele cu afectiuni cronice trebuie sa evite deplasarea in perioadele de virf ale caniculei

Pentru prevenirea aparitiei de imbolnaviri la sugari si copiii mici, medicii recomanda realizarea unui ambient cit mai normal, ferit de caldura, umiditate excesiva si curenti de aer, hidratarea corespunzatoare, imbracamintea lejera si evitarea expunerii la soare. De asemenea, sistemul de alimentatie nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi in perioada caniculara.
"Copilul va fi tinut cu hainute sau scutece curate si uscate si mama se va ingriji de igiena riguroasa a pielii acestuia. In acest sens copilul va fi imbaiat cel putin o data pe zi si obligatoriu seara la culcare, iar in restul timpului i se va face toaleta locala ori de cite ori este nevoie. Copiilor prescolari li se vor face dusuri cu apa la temperatura camerei", potrivit recomandarilor Ministerului Sanatatii.
Pentru copiii aflati in tabere, Ministerul Sanatatii recomanda asigurarea conditiilor corespunzatoare de cazare, respectarea riguroasa a normelor de igiena alimentara, hidratarea si supravegherea acestora. Locurile de joaca trebuie alese la umbra, in afara orelor de canicula, iar copiii trebuie sa aiba capul acoperit.
Persoanele virstnice si cele cu afectiuni cronice trebuie sa evite deplasarea in perioadele de virf ale caniculei, sa stea in locuri care sa nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului, sa se hidrateze, sa consume legume si fructe proaspete, sa evite alimentele usor perisabile si sa nu consume alcool si cafea.
Potrivit specialistilor, in perioadele caniculare persoanele cu afectiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulatie, mentale sau cu hipertensiune trebuie sa consulte medicul curant in vederea adaptarii schemei terapeutice la conditiile existente.
Ministerul Sanatatii recomanda angajatorilor sa reduca intensitatea si ritmul activitatilor fizice, sa asigure ventilatie la locurile de munca si sa alterneze efortul dinamic cu cel static si perioadele de lucru cu cele de repaus, in locuri umbrite si cu curenti de aer. Totodata, Ministerul Sanatatii recomanda angajatorilor sa asigure oamenilor doi - patru litri de apa minerala pe persoana si pe schimb, echipament individual de protectie si dusuri.

Protejarea angajatilor pe timp de canicula

Potrivit OUG nr. 99/2000 privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca, trebuie sa fie aplicate o serie de masuri minimale pentru protejarea angajatilor. Astfel, angajatorii au obligatia ca pentru ameliorarea conditiilor de munca, sa reduca intensitatea si ritmul activitatii fizice; sa asigure ventilatia la locurile de munca; sa permita alternarea efortului dinamic cu cel static, precum si a perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite. Pentru mentinerea starii de sanatate a salariatilor, angajatorul are obligatia de a asigura apa minerala, cite 2-4 litri/pers/schimb; de a asigura echipamentul individual de protectie si asigurarea de dusuri. Angajatorii care nu pot asigura conditiile cerute de legiuitor au obligatia ca, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor, sa aplice masuri vizind reducerea duratei zilei de lucru, esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru si in cazuri speciale, intreruperea colectiva a lucrului cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta, potrivit prevederilor legale.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro