Mergi la conţinutul principal

Fetele de 10 ale Brăilei

* absolvente ale Colegiului ”Murgoci”, Denisa Bădără a urmat profilul matematică-informatică, iar Ana Ruxandra Gavriliu a studiat la profilul filologie bilingv engleză * Denisa va merge mai departe la Politehnică, iar Ruxandra, care este şi şefa de promoţie a liceului, a fost deja admisă la Accademia di Belle Arte Aldo Galli din Como, Italia * ce a însemnat pentru cele două examenul de Bacalaureat şi ce planuri de viitor au, aflaţi astăzi din cotidianul nostru

 

 

 

Brăila are anul acesta două medii de 10 la Bacalaureat, obţinute de două tinere absolvente ale Colegiului Naţional ”Gh. M. Murgoci”. Campioanele sunt Denisa Bădără, care a urmat profilul matematică-informatică, şi Ana Ruxandra Gavriliu, care a studiat la profilul filologie bilingv engleză.

Denisa locuieşte în Surdila Găiseanca, gimnaziul l-a făcut la Făurei, iar la liceu a venit în Brăila. A fost întotdeauna atrasă de matematică, fizică, informatică şi chimie. De cealaltă parte, Ruxandra, care este şi şefa de promoţie a Colegiului ”Murgoci”, este pasionată de geografie, istorie, engleză şi tot ce înseamnă artă. Deşi au pasiuni diferite, cele două au un lucru în comun: ambele au făcut în liceu voluntariat la Interact.

Cele două tinere ne-au spus că s-au pregătit foarte bine pentru ”examenul maturităţii”, dar niciuna dintre ele nu s-a aşteptat să obţină media maximă. De asemenea, nici Denisa şi nici Ruxandra nu pun perfomanţa obţinută pe seama meditaţiilor, rezultatele venind prin munca lor şi implicarea profesorilor de la clasă. Denisa susţine că a mers la pregătire mai mult pentru admiterea la facultate, acolo unde nivelul subiectelor este mult mai greu, iar Ruxandra s-a pregătit şi în cadrul Centrului Judeţean de Excelenţă Brăila.

Ce a înseamnat pentru ele examenul de Bacalaureat şi ce planuri de viitor au, aflaţi din interviul următor.

Experienţa examenului de Bacalaureat aş descrie-o...

Denisa: ”Au fost emoţii foarte mari, mai ales la română pentru că intervine şi subiectivitatea. La matematică la fel, cu baremul nu eram sigură. La fizică a fost cel mai ok, cred că sunt cea mai bună pe fizică dintre cele trei probe. Dar a fost foarte bine, după ce am văzut rezultatele mai ales, dar şi atunci după terminarea probelor m-am simţit într-un fel uşurată că am terminat. Mă aşteptam să fie o medie mare dar nu mă aşteptam să fie nota 10 la toate cele trei probe. Nu ştiu cum am făcut asta. Aş fi fost la fel de fericită şi cu altă notă, care să fiu una mare, să mă mulţumească, să fiu eu mulţumită cu munca mea”.

Ruxandra: ”Am avut emoţii în primă fază, dar după consultarea baremelor am considerat că a fost totul foarte bine, emoţiile s-au risipit şi am aşteptat cu sufletul la gură rezultatele. Eu am avut noroc că mi-au plăcut materiile de BAC extrem de tare, cel puţin istoria şi geografia aş putea să spun că le-am învăţat cu drag şi de drag. Şi româna, într-adevăr, a fost plină de subiectivitate, dar până la urmă rezultatele au fost extrem de bune la toate trei probele”.

Generaţia de sacrificiu”. Cel mai greu în pandemie mi-a fost...

Denisa: „Că am stat în faţa unui calculator şi n-am putut să-mi văd colegii, să-mi văd profesorii. Şi cred că ar fi fost altfel dacă am fi fost faţă în faţă. Nu zic că materia nu a fost predată bine, am înţeles foarte bine şi în online, dar vedeam doar ecranele acelea şi îmi părea rău. Şi acum îmi pare rău că nu mi-am dat seama cum au trecut anii, aceşti patru ani. Şi noi am realizat foarte târziu că n-am creat atât de multe conexiuni. Dar mă bucur totuşi că în clasa a XII-a am putut să mergem fizic la şcoală, când era cel mai important, şi am putut să ne cunoaştem mai bine, să ne mai împărtăşim ultimele gânduri, ultimele cuvinte, ultimele emoţii”.

Ruxandra: „Totul a decurs foarte repede. Acum eram în clasa a IX-a, acum eram în clasa a XII-a. Pentru mine se formează o altfel de conexiune cu colegii şi cu profesorii atunci când suntem faţă în faţă şi înţelegem mult mai bine pentru că ne privim în ochi şi totul este mult mai autentic. Îmi pare rău, într-adevăr, că n-am putut să leg conexiuni mai profunde cu cei cu care ar fi trebuit să împărtăşesc aceşti patru ani de liceu. Aş putea spune că am început să ne cunoaştem acum în clasa a XII-a şi este foarte trist cum a trebuit să ne despărţim aşa de repede. Experienţa online-ului a fost destul de obositoare pentru că să petreci atâtea ore în faţa calculatorului nu era cel mai plăcut lucru, mai ales că nu puteam să vorbim, să ne vedem. Dar până la urmă am trecut cu bine peste tot şi mă bucur că până la final totul a revenit la normal”.

Acum că am trecut prin acest examen, bacalaureatul mi se pare...”

Denisa: „Nu a fost un lucru chiar uşor, adică nu a fost foarte uşor. Pot spune că este un examen al maturităţii. Tot anul trebuie să învăţăm, de fapt în toţi cei patru ani. Dar nu este un examen imposibil. Adică mie mi se pare că dacă eşti constant şi înveţi, vei reuşi. Pentru mine totul a trecut foarte repede şi parcă după terminarea probelor aş fi vrut să mai dau timpul înapoi, să mă bucur de momentele petrecute cu colegii, cu profesorii şi să mai trec încă o dată prin această experienţă a liceului”.

Ruxandra: „Examenul de Bacalaureat este până la urmă o experienţă unică, volumul materiei, cel puţin la nivelul profilului uman, este foarte mare şi chiar trebuie să te maturizezi pentru a învăţa şi a acumula toată informaţia. Da, toată lumea este puţin speriată de examen înainte. Dar până la urmă rezultatele reflectă cât ai muncit de-a lungul anilor, cei 12 ani de şcoală, pentru că ne-au format şi experienţa este văzută cu bucurie. Nu pot să spun că am simţit o presiune pe mine. Presiunea a venit mai mult din partea mea pentru că am vrut să îmi depăşesc propriile limite şi să iau o notă cât mai mare pentru mine. Nu că aş fi vrut să ating perfecţiunea, că până la urmă nimeni nu este perfect. Dar şi eu aş repeta experienţa liceului”.

La facultate voi merge la...”

Denisa: „În Bucureşti, la Politehnică, la Facultatea de Automatică şi Calculatoare. Mereu am fost pasionată de mate, fizică, îmi place şi informatica şi mă intrigă oarecum ideea aceasta de a programa un calculator, de a vedea cum funcţionează, de a pune ceva în funcţiune, de a găsi soluţii şi a vedea că munca mea a reuşit. Şi în liceu, când aveam proiecte sau teme la informatică şi vedeam că îmi dă rezultatul care trebuie eram entuziasmată şi chiar aveam o satisfacţie că am reuşit să fac bine. Ştiu că sunt foarte mulţi băieţi la Politehnică, dar mi se pare că ingineria nu e doar pentru băieţi, e şi pentru fete. Depinde de pasiunea fiecăruia. Mie îmi place acest domeniu. Urmează să susţin examenul de admitere la matematică şi fizică. Am ceva emoţii că subiectele vor fi mai grele ca la BAC şi concurenţa este mare, dar o să continui să lucrez în această perioadă şi sunt motivată să reuşesc”.

Ruxandra: „Eu am aplicat la Facultatea de Conservare şi Restaurare a Bunurilor Culturale din Como, Italia - Accademia di Belle Arte Aldo Galli. Am trecut de procesul de admitere, care a avut loc în luna aprilie şi a constat în două probe practice şi una teoretică, un test de cultură generală din chimie, biologie, fizică, tehnici artistice, istoria artei şi au fost şi câteva întrebări din limba engleză. Dar el, tot examenul, a fost în limba italiană. Am învăţat limba italiană de la zero în ultimii doi ani, eu în liceu am făcut engleza şi germana. Cum m-am hotărât la această facultate? Mie îmi place foarte mult istoria şi îmi place să desenez. De la 4 ani am început să desenez, cu o pauză în gimnaziu când m-am concentrat pe Evaluarea Naţională. În liceu, la început am cochetat cu ideea de medicină, după aia cu stomatologia, drept, criminalistică şi până la urmă am zis că vreau să fac ceva care îmi place pentru că următorii 30-40 de ani mă voi trezi în fiecare dimineaţă să fac acelaşi lucru şi vreau să mă duc cu drag la muncă. Şi am vrut să îmbin pasiunea mea pentru istorie cu arta şi nu mi-am dorit să am un loc de muncă static. Am vrut ceva practic şi Conservare, iar Restaurare mi s-a părut cel mai bun domeniu. Aşa că în clasa a X-a m-am decis că acesta e drumul pe care vreau să îl urmez şi sunt foarte bucuroasă că am reuşit să intru la această academie. Voi studia tot ce însemnă materie primă moale, lemn, materiale textile, materiale sintetice, mobilier, tablouri”.

După facultate veţi rămâne în ţară sau în străinătate?

Denisa: ”Nu sunt sigură, încă nu am planuri de plecat în străinătate. În facultate aş vrea să aplic la Erasmus, să am stagii în străinătate, dar aş vrea să rămân în România. Dacă nu în Bucureşti atunci în alt oraş pentru că avem oraşe frumoase. Chiar nu-mi fac planuri măreţe, vreau să fiu admisă şi voi vedea apoi ce îmi rezervă viitorul”.

Ruxandra: „Depinde cum mă duce viaţa. Nu sunt sigură dacă mă voi întoarce, dar mi-ar plăcea”.

Sfat pentru colegii mai mici care încă îşi caută drumul.

Denisa: „Să caute să facă ceea ce le place! Să îşi facă un test de carieră sau să vadă ce le place, la ce se pricep mai bine. Să nu meargă undeva unde nu le-ar plăcea pentru că atunci când faci un lucru fără plăcere îţi pierzi timpul fără să ai vreo satisfacţie la sfârşitul zilei. Şi eu asta nu mi-aş dori niciodată. Adică dacă aş descoperi că la un moment dat nu mă mai atrage acest domeniu cu Politehnica sau ar fi prea mult sau prea tehnic, m-aş îndrepta spre altceva. Nu aş sta într-un loc să mă plafonez. Vreau să devin o versiune mai bună. Şi legat de bac, le-aş recomanda să fie constanţi în învăţat, să nu lase totul pe ultima sută de metri. Să înveţe, să lucreze, dar să îşi acorde şi timp de relaxare”.

Ruxandra: „Să experimenteze, să fie în permanenţă curioşi, să îşi dorească să înveţe mai mult despre absolut orice îi pasionează! Să îşi găsească pasiunea şi ceea ce îşi doresc să facă în continuare şi să găsească un echilibru între învăţare şi relaxare pentru că este extrem de important să ne şi odihnim. Şi să conştientizeze că nimic nu este atât de greu cum pare, pentru că toate se depăşesc cu bine până la urmă”.

Mulţumiri

Denisa: „Eu sunt din Surdila Găiseanca şi am avut multe persoane în viaţă care m-au încurajat, încă din primii ani de la grădiniţă, apoi şcoala primară, gimnaziul la Liceul Teoretic ”G. Vâslan” Făurei, şi vreau să le mulţumesc tututor cadrelor didactice! Apoi, le mulţumesc tuturor profesorilor de la Colegiul ”Murgoci”! Venisem nouă la liceu, nu cunoşteam pe nimeni, am fost copleşită în primele momente dar am fost acceptată de colegi, profesorii m-am încurajat, mai ales în anul acesta, şi m-am susţinut foarte mult! Şi nu în ultimul rând, le mulţumesc părinţilor mei, familiei mele care a fost alături de mine. A fost bine să ştiu că am lângă mine oameni care mă susţin necondiţionat, oricare ar fi fost rezultatul la BAC. Mai ales la examene, mă gândeam la ei şi îmi treceau emoţiile”.

Ruxandra: „Aş putea spune că am avut oportunitatea de a fi susţinută de nişte oameni extraordinari, încă de când eram extrem de mică, adică de la grădiniţă. Am făcut gimnaziul tot la ”Murgoci” şi toţi profesorii pe care i-am întâlnit au contribuit la formarea mea, la formarea personalităţii mele, la modul în care gândesc. Şi mă bucur extrem de tare că am putut să învăţ de la cei mai buni! Le mulţumesc părinţilor că au fost tot timpul alături de mine şi m-au încurajat, familiei şi prietenilor. Absolut orice încurajare contează!”

Trebuie precizat că Denisa a susţinut examenul la disciplinele Limba şi literatura română (prof. Tatiana Bercariu), Matematică (prof. Cătălin Stănică) şi Fizică (prof. Viorica Moşescu). Ana Ruxandra Gavriliu a dat probele la Limba şi literatura română (prof. Daniel Kiţu), Istorie (prof. Alina Vlad) şi Geografie (prof. Simona Novac).

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro