* Mirela Georgiana Moisoiu, Teodora Anca Plopeanu și Ana-Maria Ioana Vîlu sunt cele trei fete din Brăila care au făcut performanță la examenul de bacalaureat de anul acesta * Mirela și Teodora sunt absolvente ale Colegiului ”Bălcescu”, specializarea mate-info, iar Ana este absolventă a Colegiului ”Murgoci”, specializarea filologie * toate trei vor merge la facultăți din București: Mirela la Cibernetică, Teodora la Automatică și Calculatoare, iar Ana la Limbi străine * astăzi, într-o nouă ediție specială, cotidianul “Obiectiv” vă invită să le descoperiți pe cele trei fete de 10 ale Brăilei
Atunci când s-au afișat primele note la examenul de Bacalaureat de anul acesta, Brăila nu avea nicio medie de 10, cea mai mare fiind 9,96. După contestații, trei candidați au primit media maximă. Este vorba despre Mirela Georgiana Moisoiu și Teodora Anca Plopeanu – absolvente ale Colegiului ”Bălcescu”, specializarea mate-info, și Ana-Maria Ioana Vîlu - absolventă a Colegiului ”Murgoci”, specializarea filologie. Sunt trei fete deosebite, cu povești frumoase, care au depus multă muncă pentru a ajunge la această performanță și care au visuri mărețe pentru viitor. Care sunt acestea aflați în cele ce urmează.
Mirela Georgiana Moisoiu, de la mate-info la Cibernetică
Mirela Georgiana Moisoiu a urmat profilul matematică-informatică din cadrul Colegiului Național “Nicolae Bălcescu” și ne-a spus că după ce a susținut examenul se aștepta să obțină nota 10 la matematică și biologie. ”La română e mai subiectivă corectarea, se poate scădea la orice”, ne-a spus aceasta. După afișarea primelor rezultate, surpriză: nota 10 la română, nota 10 la biologie și nota 9,70 la matematică. Pentru că știa că a făcut totul perfect la mate, a depus contestație și a primit apoi nota maximă.
Trebuie subliniat că Mirela a obținut nota 10 la proba de limba și literatura română fără să facă pregătire și fără să lucreze ”tone” de variante de subiecte. De fapt, tânăra ne-a spus că singurele variante de subiecte pe care le-a lucrat integral sunt cele de la simulări, trei la număr. Cum a făcut o lucrare perfectă? Care a fost ”secretul”? ”Am învățat mult la subiectul 3. La subiectul 1 și 2 știam că mă descurc dacă citesc cu atenție textul și cerințele”.
Faptul că este unul dintre cei 76 elevi din toată țara care au obținut media 10 la Bacalaureat nu o face pe Mirela să se simtă specială în vreun fel.
”Pentru mine faptul că am luat 10 nu înseamnă ceva anume. Nu neapărat! Eu mă bucur că mi-am făcut părinții mândri, că toată lumea îmi felicită părinții când se întâlnesc cu ei. Asta mă bucură pe mine!”, este mărturia sinceră a tinerei.
Mirela este din Bordei Verde și a locuit în Brăila pe perioada liceului. Spune că i-a fost greu la început, în clasa a IX-a, pentru că se lucra la un nivel foarte înalt, mai ales la materiile din aria științelor, însă a muncit foarte mult și a ajuns să facă performanță nu doar la școală, ci și la olimpiade. Spre exemplu, în clasa a XI-a și a XII-a a fost premiată la olimpiadele județene de limba română.
Mai departe, la facultate, Mirela a ales matematica și s-a înscris la Universitatea din București, la Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică. ”Am ales această facultate pentru că îmbină tot ce îmi place mie: info, mate și economie. Sunt entuziasmată pentru etapa care urmează. Plec într-un oraș nou și sper să fie bine. O să încerc să fac și voluntariat pentru că mi se pare că nu îmi asigură viitorul doar să iau note mari la examene. Trebuie să fac și alte lucruri pe lângă, ceva practic”, ne-a spus aceasta.
Nu este străină de voluntariat, în liceu aceasta făcând parte din echipa Forumului Tinerilor din România – filiala Brăila.
Despre Mirela mai trebuie să știți că iubește muzica și dansul. În gimnaziu a făcut dans popular timp de trei ani, la Bordei Verde, fiind membră a Ansamblului ”Bordeiașul”, ansamblu ce i-a adus foarte multe premii la concursuri și festivaluri de folclor.
Tânăra îi sfătuiește pe cei care vor să obțină note mari la Bacalaureat, chiar media 10, să studieze cu seriozitate, dar să găsească un echilibru între învățat și odihnă.
Pentru performanța de la examen, Mirela a dorit să le mulțumească profesorilor și părinților. ”Îmi va fi foarte dor de doamna dirigintă Simona Slobodeanu! Dumneaei a fost și profesoara mea de matematică, m-a ajutat mereu și chiar acum, la bac, m-a încurajat să depun contestație. Îi mulțumesc pentru tot! De asemenea, îi mulțumesc doamnei profesoare de limba română, Ana Maria Zlăvog și doamnei profesoare de biologie, Maria Ionescu! Aș vrea să îi mulțumesc și părintelui Florin Grecu, profesorul meu de religie, pentru sprijinul emoțional pe care mi l-a oferit. M-a încurajat mult! Și, evident, le mulțumesc părinților mei pentru tot!”.
Teodora Plopeanu, admisă la Politehnică încă din aprilie
Teodora Anca Plopeanu este cea de-a doua absolventă a Colegiul Național “Nicolae Bălcescu”, specializarea mate-info, care a obținut media 10 la Bacalaureat, fiind și unul dintre cei trei șefi de promoției ai liceului. Și ea a obținut inițial la matematică nota 9,85, iar după contestații a primit 10.
”Am zis că n-am nimic de pierdut. M-am verificat și am tras concluzia că este vorba despre un exercițiu pe care eu l-am rezolvat diferit față de ce era în barem. Și un corector a punctat, un corector nu”, ne-a spus aceasta.
Impresia generală a Teodorei despre examenul de bacalaureat este că a fost ”destul de ușor”, asta deoarece a participat la multe olimpiade și concursuri. Cu toate acestea, ”examenul maturității” a fost o provocare. ”A fost totuși o provocare pentru că nu știam ce o să pice la română. Dacă va fi un subiect pe care îl stăpâneam sau nu, însă a fost ok. La română mi-a picat fix eseul pe care îl învățasem cel mai bine, deci am fost atât de bucuroasă!”
Iată și cum arată palmaresul impresionant al tinerei: clasa a IX-a – calificare la olimpiada națională de astronomie, anulată ulterior din cauza pandemiei; clasa a XI-a – premiul I și premiul III la olimpiada națională de limba germană și calificare la olimpiada națională de dezbateri; clasa a XII – calificare la olimpiada națională de lingvistică. Iar toate acestea doar în liceu, în gimnaziu participând la olimpiadele de matematică și fizică.
“Am fost mereu o persoană curioasă, care nu s-a limitat doar la un lucru. Mi-a plăcut mereu să aflu cât mai multe, de când am fost mici am făcut și desen și dansuri, am practicat și tenis. Îmi place și domeniul științific, dar mă atrage mult mai mult și partea artistică din ele, adică tot ce e logic. Și în muzică e logică și în matematică. Îmi place lectura, îmi place teatrul, am fost și voluntară la ediția de anul trecut a festivalului”, susține Teodora.
Deși are un CV impresionant, Teodora susține că titulatura de ”elevă de 10” nu o definește.
“Nu e ceva definitoriu. Adică și cei cu 9,90 merită aplauze. E un rezultat, arată că am depun foarte multă muncă, dar eu încerc să mă limitez la asta. Trebuie să fiu de succes în general, nu contează dacă e 10 sau nu”.
Despre sistemul de învățământ Teodora consideră că se face multă teorie, însă ”practica ne omoară”. ”Sistemul de învățământ e axat mult pe teorie. Și, într-adevăr, scoatem copii inteligenți, dar care nu se descurcă în viață întotdeauna, nu știu să aplice ce au învățat”.
Întrebată ce a învățat-o și ce nu a învățat-o școala, tânăra a răspuns: ”Școala m-a învățat să acord mai multă atenție oamenilor și felului în care văd ei lumea când încerc să comunic cu ei sau când dezbatem o temă. Lumea nu e doar despre mate, română etc. De cealaltă parte, școala nu m-a învățat cum să am succes în viață, poate, pe cont propriu. Adică școala ne oferă multe informații însă mult mai important este să ne învețe cum să le aplicăm în viață. Asta simt că în sistemul educațional românesc lipsește. Asta e marea problemă”.
Planul de viitor al Teodorei este să devină programator, motiv pentru care va urma Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Institutului Politehnic București, specializarea Calculatoare și Tehnologia Informației. A fost admisă la această facultate încă din luna aprilie, chiar pe primele locuri, atunci când a avut loc preadmiterea. Recunoaște că a fost tentată la un moment dat să plece să studieze în străinătate, însă a ajuns la concluzia că cea mai bună decizie este să rămână în România. I-ar plăcea însă ca masterul să îl urmeze la o facultate din Germania.
”Aș vrea să fiu programator și poate să lucrez la Google sau o companie de genul. Însă o să mă înscriu în facultate și în clubul de teatru și în liga studenților și o să văd dacă descopăr și alte pasiuni. Sunt foarte entuziasmată de noua etapă, mai ales că sunt la Politehnică, care e cea mai mișto universitate din România”, ne-a declarat tânăra.
Sfatul ei pentru colegii mai mici este să își aleagă un domeniu care îi pasionează, ”nu doar care scoate bani ca meserie” și să depună cât mai multă muncă. ”Atunci când fac ceea ce le place șansele de succes sunt mult mai mari”.
La capitolul mulțumiri, Teodora i-a menționat pe profesorii de la clasă: Mirela Curcă (limba română), Viorel Botea (matematică) și Angelica Toncea (informatică). ”Le mulțumesc și părinților, prietenilor și colegilor! Le mulțumesc tuturor!”.
Ana-Maria Ioana Vîlu, tânăra care iubește limba franceză și visează să devină traducătoare
“Pe bune? Chiar am luat 10?”. Este reacția pe care a avut-o Ana-Maria Ioana Vîlu când a aflat media finală de la Bacalaureat. Absolventă a Colegiului Național ”Gheorghe Munteanu Murgoci”, la afișarea rezultatelor inițiale, la proba de limba română și sociologie Ana avea nota 10, iar la istorie 9,85. Încurajată de profesorul de istorie, a depus contestație și a primit ulterior nota maximă.
“Eu inițial eram mulțumită cu media 9,95, dar, totuși, am zis să fac contestație ca să nu ratez o șansă. Această medie de 10 este rezultatul muncii mele din toți acești ani. Se obține foarte greu această medie. Chiar foarte greu! Pentru că trebuie să înveți constant, să muncești mult, să pui întrebări, dar să lucrezi și la partea emoțională. Adică să nu ai așteptări. Eu, inițial, n-am plecat cu gândul să iau 10 la bac. Am zis să dau tot ce e mai bun, să fiu cea mai bună versiune a mea și cumva notele acestea au venit după”, ne-a spus aceasta.
Tot cu media 10 a încheiat și ultimul an de liceu, Ana urmând specializarea filologie. Iubește limba română și literatura, iar într-o perioadă chiar a făcut parte dintr-un cenaclu literar. Este pasionată și de limbile străine, în special limba franceză, deși a fost la clasa de bilingv engleză. În liceu a participat la foarte multe olimpiade și concursuri de creație literară, traduceri și comunicare. Spre exemplu, doar în clasa a XII-a a reprezentat județul Brăila la două olimpiade naționale: limba română și limba franceză.
“Competițiile acestea m-au învățat să îmi gestionez mai bine emoțiile pentru că sunt o fire foarte emotivă. Și m-au determinat să lucrez cu mine însămi astfel încât să îmi controlez și emoțiile și să mă încadrez în timp la un examen. Dar, totodată, olimpiadele și concursurile m-au determinat să studiez mai mult, să fiu mai ambițioasă”, susține aceasta.
Ana vrea să continue pe latura umană, visul ei fiind să devină traducătoare. S-a înscris la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universității din București, la secția franceză avansați, iar a doua limbă străină pe care vrea să o studieze este germana, pe care o va învăța de la zero. După facultate vrea să urmeze un master la o universitate din Franța.
Pe termen scurt, planurile ei sunt cât se poate de simple și de frumoase:
“Vreau să mă bucur de vacanță așa cum n-am mai făcut-o. Vreau să citesc tot ce n-am apucat să citesc, să petrec cât mai mult timp cu prietenii, să mă plimb, să merg la munte, la mare, să vizitez locuri în care n-am mai fost. Mi-ar plăcea să vizitez locuri literare dacă pot spune așa, cum ar fi Siliștea-Gumești, unde e satul Moromeților și casa memorială a lui Marin Preda. Sau la Ineu, în Arad, locul din Moara cu noroc”, ne-a spus Ana.
Pentru că rezultatul de la bacalaureat nu ar fi fost posibil fără sprijinul unor profesori minunați, Ana a dorit să le mulțumească.
„Am avut profesori exemplari, care m-au îndrumat, m-au încurajat, care m-au învățat foarte multe, atât în plan academic, cât și în plan moral. Adică mi-au oferit niște valori. Vreau să le mulțumesc profesorilor care m-au pregătit pentru examen: doamnei de română, Tatiana Bercariu, domnului de istorie, Aftodor Ștefan, și doamnei de sociologie, Rodica Popa! Aș vrea să îi mulțumesc și doamnei mele diriginte și profesoare de limba franceză, Ingrid Iavorschi! Îi mulțumesc pentru tot sprijinul și încrederea acordată! Este unul din profesorii care nu doar că te învață ceva, ci te face să iubești acel ceva, ceea ce mi se pare extraordinar. Te inspiră să vrei mai mult. Nu înveți pentru că trebuie, ci la un moment dat înveți pentru că vrei, că îți place, că ești foarte pasionat. Dumneaei mi-a conturat și drumul în viață. În perioada aceasta eu mi-am dat seama ce vreau să fac cu viața mea și simt că mi-a deschis aripile către viitor. Și le mulțumesc tuturor profesorilor de la clasă care au făcut ca liceul să fie o etapă frumoasă din viața mea! Desigur, le mulțumesc și părinților mei pentru toată susținerea”, a transmis Ana.
Pentru colegii mai mici, care vor intra la liceu sau care vor da bacul anul viitor, Ana are următorul sfat: “Să aibă încredere în ei înșiși și să își urmărească în primul rând țelurile pentru că asta îi va motiva să lucreze pentru ceva și să obțină în final niște rezultate frumoase!”.
CASETĂ
”Fetele de 10”, premiate de ziarul ”Obiectiv”
La fel ca la examenul de Evaluare Națională, cotidianul ”Obiectiv – Vocea Brăilei” și Asociația ”Pentru Adevăr” le-a premiat pe cele trei fete care au obținut anul acesta media 10 la examenul de Bacalaureat. Mirela Georgiana Moisoiu, Teodora Anca Plopeanu și Ana-Maria Ioana Vîlu au primit diplome de excelență și premii în bani, fiecare în valoare de 100 lei.
Felicitări tuturor!